Boboteaza – Botezul Domnului
„În Taina Sfântului Botez se pregăteşte începutul învierii oamenilor, mai întâi învierea sufletului din păcat, prin credinţă, viaţă curată şi fapte bune, iar apoi, la Învierea cea de obşte, şi învierea trupului din stricăciune, pentru a trăi veşnic în iubirea Preasfintei Treimi. Aşadar, legătura tainică între Botezul din Biserică şi începutul intrării omului în Împărăţia cerurilor este conţinutul cel mai profund al Tainei Sfântului Botez. Nimeni nu poate intra în Împărăţia cerurilor dacă nu se naşte din apă şi din Duh în Biserică”, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Boboteaza – sărbătoare de restaurare a creației întregi
Botezul Domnului sau Boboteaza, din 6 ianuarie, alături de ziua Sfântului Ioan, celebrată de creștini pe 7 ianuarie, marchează sfârşitul sărbătorilor de iarnă şi, totodată, al celor dedicate naşterii lui Iisus Hristos. Sărbătoarea Botezului Domnului, numită şi Epifania sau Teofania, este una dintre cele mai mari sărbători ale creștinătății. Ea are o semnificaţie deosebită pentru viaţa creștină, deoarece nimeni nu poate deveni creştin fără Botez.
La această sărbătoare, a Botezului Domnului, s-a arătat lumii Sfânta Treime; glasul Tatălui se face auzit din ceruri, Fiul este întrupat şi stă în râul Iordan, iar Sfântul Duh Se coboară în chip de porumbel. Tot atunci, Hristos Domnul S-a descoperit tuturor ca Mesia cel mult aşteptat.
Părintele paroh Petru Munteanu a oficiat Sfânta Liturghie în Parohia ”Sf. Voievozi” din Săvinești, alături de părintele arhidiacon Calinic Savin. La ceremonie au participat numeroși credincioși, atât din Săvinești, cât și din alte localități. După cum ne spune tradiția, ziua Bobotezei e o zi cu ger cumplit! Dar azi, 6 ianuarie 2018, crucea de gheață care se construia de către consilierii parohiali a fost înlocuită cu una de busuioc.
După rostirea pericopei Evanghelice, părintele paroh a adresat un cuvânt de învățătură, tâlcuind Sfânta Evanghelie și a subliniat importanța acestei sărbători.
„Sărbătoarea de astăzi, în esența ei, este o sărbătoare cosmologică. Este o sărbătoare de restaurare a creației întregi. Ziua de astăzi ne leagă de Cartea Creației, când Dumnezeu crează totul. Hristos Domnul prin întruparea și botezul asumat în umanitatea Sa fără de păcat, purtând însă afectele păcatului restaurează creatia întreagă, restaurare desăvârșită în mod plenar prin Slăvita Sa Înviere. După cum, Sfântul Duh la marea sărbătoare a Cincizecimii va curăți și resfinți întregul Cosmos.
Botezul Domnului – stare în care vedem că totul atârnă de Dumnezeu
Suntem astăzi la ospățul și în bucuria Sfintei Treimi. Primii părinți ai neamului omenesc, au căzut prin păcatul neascultării, ei s-au rupt de legătura , de comuniunea lor cu Creatorul. De atunci și până la întruparea Domnului, creația întreagă a suspinat, ea cade și decade împreuna cu întreaga umanitate, așteptând pe Fiului lui Dumnezeu, pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Hristos Domnul prin întruparea Sa, și-a asumat umanitatea noastră și odată cu ea toate urmările păcatelor ce au fost și vor fi.
Iată, Mântuitorul luând trupul nostru îl duce către Iordan, adună în acestă stare cosmosul întreg și sărbătoarea de astăzi. Botezul pocăinței, pe care Sfântul Ioan Botezătorul îl propovăduia este starea de schimbare a minții. Este stare în care vedem că totul atârnă de Dumnezeu, de Mila Lui. Doar în starea de pocăință se deschid cerurile. Doar în această stare se sfințesc apele.
Apele sfințite vor vindeca cosmosul întreg, natura întreagă, tot ce este creat. Așa vom înțelege că slujba de sfintire a Aghezmei Mari de astăzi nu o face doar episcopul, preotul cu diaconii slujitori. Slujba se face împreuna cu toți credincioșii, credincioși care cu o zi înainte au postit un PostTeopatic, un post împreună cu Hristos care vine să primească botezul de la Ioan Botezătorul, Postitorul sau Ascetul prin excelență.
Rugăciunea noastră de acum devine rugăciunea întregului neam de care ținem
Vă îndemn astăzi să ne rugăm împreună, în această măreață zi de restaurare a Cosmosului întreg. Rugăciunea noastră de acum devine rugăciunea întregului neam de care ținem, după cum în sfințirea sau în căderea noastră, vom aduna tot neamul nostru.
Sfințirea întregii creații ține de sfințirea umanității. Noi înțelegem prin creație tot regnul vegetal și animal, tot pământul și tot cerul înstelat, toată lumea văzută și nevăzută. Poate nu întâmplător cuvântul “lume” vine din latinescul “lumen“ care înseamnă lumină.”

La Bobotează, apa se sfințește printr-o dublă invocare a Duhului Sfânt
La sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele paroh Petru Munteanu, alături de ierodiaconul Calinic Savin, a oficiat Slujba Sfințirii Apei celei Mari. Conform tradiției, părintele paroh a înconjurat biserica și i-a stropit cu apă sifinţită pe credincioşii care au aşteptat acest moment.
Înainte de a pleca spre casele lor, toți cei care au participat la slujbă au primit o sticlă de Agheasma mare, câte un colăcel și un pahar de vin fier. Aceasta face pare dintr-o tradiție, care se repetă an de an la slujba de sfințire a Agheasmei Mari, în cadrul parohiei „Sfinții Voievozi” Săvinești. Prin grija părintelui Munteanu au fost pregătiți 800 de colăcei și peste 600 de sticluțe cu Agheasmă mare.
Agheasma mare se săvârşeşte la Bobotează, în amintirea Botezării Domnului de Ioan în Iordan. Agheasma mare se ia dimineaţa, pe nemâncate, înaintea anafurei, iar atunci când credinciosul se împărtăşeşte, după aceasta. Timpul când se consumă este din Ajunul Bobotezei, până la Odovania praznicului.
Însemnătatea botezului
„Când Mântuitorul Se botează, cerurile se deschid şi Duhul Sfânt coboară peste umanitatea lui. Aceasta înseamnă că şi atunci când se botează un om, adult sau copil, în Biserică, cerurile se deschid şi harul Duhului Sfânt introduce pe om în viaţa Sfintei Treimi.” Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Când un copil este botezat, nu doar copilul respectiv primește binecuvântare, ci și familia întreagă, precum și nașii de botez sau părinții spirituali ai acestuia. Pentru că Botezul nu este doar un eveniment personal, ci și unul comunitar. Astfel, Botezul este un izvor de mare bucurie pentru familie, pentru parohie şi pentru Biserica întreagă, sobornicească.
Când se botează copilul, în aceeaşi zi el primeşte şi Taina Mirungerii, rostindu-se formula: „pecetea darului Sfântului Duh”. Atunci copilul botezat primeşte o mulţime de daruri duhovniceşti spre a fi cultivate, Apoi el, mergând la biserică împreună cu mama, tata şi cu alţi copii, creşte duhovniceşte în iubirea de Dumnezeu şi de Biserică. Totodată, în aceeaşi zi în care copilul primeşte Botezul şi Mirungerea, în mod obişnuit la vârsta de 6 săptămâni, el primeşte şi Sfânta Taină a Euharistiei.
Toate acestea s-au întâmplat astăzi, de Bobotează, și pentru familia Sava Petru și Alina Dumitrița, care și-au creștinat micuța, Anastasia Sava. Părinții spirituali ai Anastasiei sunt Iștoc Paul împreună cu soția, Geta, și fiica lor, Andreea. Momente unice și emoționate pentru cei implicați în Taina Botezului, Anastasia fiind primul copil creștinat de familia Iștoc.
Importanța zilei botezului
Din punct de vedere creștin, ziua botezului este mai importantă decât cea a nașterii din pântecele mamei. Vorbim despre două nașteri: una în maternitate și una în Biserică. Prima este după trup, pentru viața pământească și pentru această lume. A doua este după duh, pentru viața veșnică, pentru intrarea în Împărăția lui Dumnezeu.
Brîndușa Dediu
Citiți și Am pășit în Noul An civil cu Sf. Ierarh Vasile cel mare.