Copii din Republica Moldova, în Tabăra “Aripi de îngeri”

DSC_0741Prof. de istorie Eugenia Ciutac de la Liceul Teoretic Măgdăceşti, Raionul Criuleni, Republica Moldova a venit împreună cu un grup de copii din Republica Moldova la Tabăra “Aripi de îngeri” de la Săvineşti. Tabăra reprezintă pentru cei de dincolo de Prut un prilej de a cunoaşte mai bine locurile frumoase din patria mamă.

“Înainte veneam în România cu acei copii care aveau posibilități financiare şi care puteau să-ți achite transportul. Anul acesta am pus accent pe copiii din familii cu venituri financiare mici, familii social vulnerabile. Părintele Petru Munteanu a avut grijă de noi, sprijinind pe toţi copiii veniţi din Republica Moldova în tabără. În această tabără sunt copii selectați din familii cu venituri mici. Ne-am dorit ca ei să aibă posibilitatea de a vedea lumea și să cunoască de unde vin și cine sunt”, a mărturisit prof. de istorie Eugenia Ciutac.

“Noi, cei din Republica Moldova, suntem într-o criză de identitate”

Începând cu anul acesta, procesul de obținere a vizelor pentru românii de dincolo de Prut a devenit mai complicat, din cauza faptului că se cer de două ori mai multe acte, după cum ne-a explicat prof. de istorie Eugenia Ciutac.

”Acest lucru care ne-a îngreunat puțin obținerea vizelor, dar noi, profesorii, am făcut tot ce ne stă în putere pentru a putea ajunge în România împreună cu acești copii. Țin să menționez că problemele au fost întâmpinate la vama noastră, delegații din partea notarilor fiind controlați pe număr, pe familii și introduși în baza de date, din cauza faptului că angajații vămii nu aveau încredere în actele noastre”, a mai spus prof. de istorie Eugenia Ciutac, care a continuat să amintească de criza de identitate care se resimte în rândul tinerilor de dincolo de Prut.

“Noi, cei din Republica Moldova, atât copiii cât și adulții, suntem într-o criză de identitate și din acest punct de vedere, considerăm că este de datoria noastră să ne folosim de aceste șanse pentru copii. Mai mult de jumătate din profesorii de istorie din Basarabia predau altă istorie, aceștia spunându-le elevilor că Actul Unirii din 1918 este o greșeala istorică.

IMG_20130820_095738Un criteriu de selectare a copiilor aflaţi în tabără ar fi acela că noi i-am ales din rândul elevilor care sunt învățați de alți profesori, despre care știm că predau materia după alte concepte istorice referitoare la România. Am avut un elev de clasa a IX-a care mă contrazicea în ceea ce priveşte adevărul istoric, acesta fiind învățat greșit de acasă, de către părinți, cu toate că bunicii lui au fost deportați. Eu am încetat să mă mai contrazic cu el, dar, în schimb, l-am invitat în România.

Am fost cu dumnealui la Botoșani în anul 2005. La întoarcere mi-a mărturisit ca vrea să studieze în România. Acum învață la București, este printre cei mai buni și de fiecare dată îmi mulțumește că i-am arătat adevărul.

Copiii ajunşi la această tabără pot cunoaşte valorile autentice. Ei se simt acasă, fiindcă avem același Eminescu, același Ștefan cel Mare, înțelegând astfel că suntem un neam, că suntem frați și că istoria nu poate fi schimbată după bunul plac al unora”, a mai spus prof. de istorie Eugenia Ciutac, care a adăugat că astfel de tabere precum cea de la Săvineşti construiesc poduri invizibile dar durabile care, sperăm noi, că vor dura toată viața.

“Mama mea a avut un frate care în 1941 a fost deportat, dar care a reușit să scape, sărind din mașină și fugind în România. Chiar astăzi i-am spus colegei mele să mergem să ne plimbăm pe una din ulițele satului. Acolo, ne-am întânlit cu un domn și o doamnă. Întrând în vorbă cu aceștia, le-am spus despre ruda mea din Basarabia și am aflat că fiul unchiului meu se află astăzi în zona Vrancea. Am obținut și numărul lui de telefon, chiar cu jumătate de oră în urmă, aștept să-mi găsesc cuvintele ca să-l pot suna. Consider ca a fost lucrarea lui Dumnezeu”, a concluzionat prof. de istorie Eugenia Ciutac.

DSC_0766Lupașcu Lăcrămioara a venit împreună cu alţi tineri la tabăra de la Săvineşti: “Drept să vă spun, am plâns și nu am vrut să vin aici, pentru că nu voiam să părăsesc casa, însă aș fi regretat dacă nu veneam. Aici mă distrez, mi-am facut noi cunoștințe, cunosc oameni din alte țări și perfecționez limba”.

Lăcrămioara a mai specificat că s-a înțeles foarte bine cu tinerii din grupul venit din Germania, ”tinerii de acolo sunt foarte deschiși și amabili”, a mai menționat ea.

Redacția Jurnal Spiritual

4,964 total views, 4 views today