25 Decembrie – Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos

25 Decembrie – Nașterea Domnului sau Crăciunul. Răspunsul este Hristos – „Eu sunt Lumina Lumii”. Hristos este totul – Calea, Adevărul, Viața.

„Sărbătoarea Nașterii Domnului sau Crăciunul are mai multe semnificații duhovnicești profunde. În primul rând, ea ne arată iubirea nesfârșită, smerită și milostivă a lui Dumnezeu față de lume, potrivit cuvintelor Sfintei Scripturi. ‘Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât pe Unicul Său Fiu L-a dat, ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică.’ În al doilea rând, această sărbătoare este o sărbătoare a păcii, a bucuriei și a bunei înțelegeri între oameni. Așa au cântat îngerii la Betleem: Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire.

Crăciunul – Sărbătoarea darurilor

Cu prilejul acestei sărbători, noi arătăm bucuria și recunoștința noastră prin multe daruri. De aceea, sărbătoarea Nașterii Domnului sau sărbătoarea Crăciunului este și sărbătoarea darurilor. La darul lui Dumnezeu pentru noi arătat în Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, Care a venit să se nască, să crească și să ne mântuiască, noi răspundem cu daruri față de cei dragi… Dar și cu daruri față de cei săraci, singuri, bolnavi, deznădăjduiți sau îndoliați. Aceste daruri aduc bucurie acolo unde este întristare, speranță unde este deznădejde și comuniune acolo unde este însingurare.” Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Galerie Foto

Crăciunul

În ziua de 25 decembrie am sărbătorit Crăciunul. Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos a adunat în Biserica ”Sfinții Voievozi”, Săvinești, numeroși credincioși. Ca întotdeauna, au fost dornici să participe la Sfânta Liturghie și să împărtășească împreună bucuria Nașterii Domnului.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de părintele paroh Petru Munteanu. L-a avut alături pe părintele Ioan Mihai Măriuța din cadrul parohiei „Sf. Ilie Tesviteanul” din localitatea Bor, Valea Timocului din Serbia.

Citiți și „Ține minte: Împărăția lui Dumnezeu este un dar! Nu un merit!”

Nașterea lui Hristos – Sensul vieții noastre

După citirea pericopei Evanghelice, părintele Petru Munteanu a dat citirii Scrisoarea pastorală la sărbătoarea Nașterii Domnului a IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Mai jos vă redăm și dumneavoastră un fragment.

Cu multă bucurie duhovnicească și cu nădejde în mila și ajutorul lui Dumnezeu, mă adresez vouă în această sfântă zi de sărbătoare. Este praznicul cel mare al Nașterii lui Hristos. Cu frică și cu cutremur, cu credință și cu dragoste, ne așezăm în fața tainei celei adânci și înălțătoare a Întrupării Fiului lui Dumnezeu. Suntem ajutați în demersul nostru de cuvintele Dumnezeieștii Scripturi, ale Sfinților Părinți și de cântările Bisericii înălțate către Cer și către inima noastră în aceste zile.

Atmosferă de sărbătoare și colinde – O sete de iubire și de iertare

Colindele și atmosfera de sărbătoare creează starea lăuntrică adecvată apropierii de Dumnezeu. Suntem în aceste zile de sărbătoare mai deschiși spre cugetare asupra sensului vieții noastre și al celor apropiați nouă. Cugetăm asupra rostului Bisericii și al lumii. Constatăm în noi și în viața semenilor noștri o sete de iubire și iertare, o foame mare după adevăr și dreptate. În unii oameni, această stare de sete și de foame este trăită adânc și dureros. Alții o conștientizează mai puțin. Toți însă caută răspuns, chiar dacă în forme și cu intensități diferite.

Citiți și De unde dai Dumnezeu îți dă înapoi.

Crăciunul

Răspunsul este Hristos – „Eu sunt Lumina Lumii”

În fața oamenilor însetați și înfometați după o viață adevărată, vine Hristos și glăsuiește: „Eu sunt Pâinea vieții; cel ce vine la Mine nu va flămânzi și cel ce crede în Mine nu va înseta niciodată”. Pe oamenii împovărați de îngrijorări, de lipsuri și osteniți de greutatea vieții, Hristos îi cheamă la Sine: „Veniți la Mine toți cei osteniți și împovărați și Eu vă voi odihni pe voi. Luați jugul Meu asupra voastră și învățați-vă de la Mine, că sunt blând și smerit cu inima, și veți găsi odihnă sufletelor voastre”.

Citiți și Viața prin ochi de copil.

Pentru cei care se află în stare de confuzie și haos, în rătăcire și nedumeriri de tot felul, Hristos are cuvânt lămuritor: „Eu sunt Calea, Adevărul și Viața”. „Eu sunt Lumina lumii”, spune Hristos celor cuprinși de diferitele forme ale întunericului: necredința, păcatele grele, îndreptățirea de sine, pretenția de superioritate etc. Puterea izbăvitoare și eliberatoare a lui Hristos dezleagă și lanțurile robiei și dependențelor de tot felul: „Dacă veți rămâne în cuvântul Meu, veți cunoaște adevărul, iar adevărul vă va face liberi”. Iar, dacă Fiul vă va face liberi, liberi veți fi într-adevăr”.

Crăciunul

Hristos este totul – „Calea, Adevărul, Viața”

În ceea ce privește sfaturile adresate credincioșilor, părintele Teofan afirmă că: „Pentru orice om, în orice împrejurare, întotdeauna și în tot locul, Hristos este totul. El este măsura tuturor lucrurilor, temeiul neclătinat a tot ce există, criteriul desăvârșit în toate. De ce aceasta? Pentru că Hristos este nu numai Fiul Fecioarei Maria, născut, ca om, în Betleem, ci este și Fiul lui Dumnezeu, «Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat»”. Părintele Teofan îndemnă totodată la mărturisirea lui Hristos, cel trimis în Lume din iubire, compasiune și iertare pentru oameni.

Citiți și Moș Crăciun a ajuns la copiii din Săvinești.

La sfârșitul slujbei, corul bisericii ”Sfinții Voievozi”, format din câțiva enoriași ai parohiei, au adus și ei laudă Nașterii Domnului, intonând colinde ce au mângâiat sufletul celor prezenți.

Crăciunul

„Fii Moș Crăciun pentru un copil”

Crăciunul a fost ziua în care s-a încheiat și campania ”Fii Moș Crăciun pentru un copil”. Proiectul a fost inițiat de parohia ”Sfinții Voievozi” Săvinești, în parteneriat cu Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială din Piatra Neamț. În urma acestei campanii s-au strâns foarte multe cadouri. De aceste daruri s-au bucurat 120 de copii, precum și enoriașii aflați în biserică, participanți la Sfânta Liturghie. Copiii au primit hăinuțe, rechizite școlare, jocuri, jucării și dulciuri. Celor mari le-au fost dăruite fructe și dulciuri, fiind oferite 600 de astfel de pachete.

Crăciunul

Crăciunul – Prilej de ospitalitate

În finalul slujbei, părintele paroh Petru Munteanu, a vorbit despre sărbătoarea Nașterii Domnului și despre comunitatea săvineșteană ca o mare familie creștină și a îndemnat la ospitalitate, ca punte de legătură între enoriași și oaspeți, dar și ca ocazie de a ne bucura de prezența celor de lângă noi.

Slujba oficiată la sărbătoarea Nașterii Domnului a adus lumină pe chipurile celor prezenți care au plecat spre casele lor cu gândul la chemarea Mântuitorului nostru.

Veniți la Mine toți cei osteniți și împovărați și Eu vă voi odihni pe voi. Luați jugul Meu asupra voastră și învățați-vă de la Mine, că sunt blând și smerit cu inima, și veți găsi odihnă sufletelor voastre”.

”Hristos se naște măriți-L!

Hristos din ceruri întâmpinați-L!

Hristos pe pământ înălțați-vă!” (Cântarea 1, Canonul întâi al Nașterii)

Sărbători fericite!

B. D.

About Brindusa Dediu

Check Also

„E nevoie doar să te oprești un moment din alergare și să regăsești centrul ființei tale”

”Intrarea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos în Ierusalim este o sărbătoare a biruinţei Sale …