„Crucea nu este un simbol al diferențierii între mine și tine, ci crucea este un spațiu al întâlnirii noastre”

Crucea este lumină și binecuvântare spre mântuire. Crucea este semnul credinței în iubirea lui Dumnezeu, iubire mai tare decât moartea. De aceea, noi am făcut din Cruce semnul mântuirii, iar când spunem ‘Doamne, ajută-ne’, ‘Doamne, mântuiește-ne’, ‘Doamne, miluiește-ne’, ne însemnăm cu Sfânta Cruce, deoarece ea este semnul iubirii Preasfintei Treimi pentru noi. De aceea, și biserica este construită sub formă de cruce, iar pe turlele ei se află o cruce, care ne amintește de iubirea lui Hristos pentru noi.”, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

În fiecare an, pe data de 14 septembrie este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. În această zi se prăznuiește Înălțarea Sfintei Cruci, una dintre cele mai importante și mai vechi sărbători închinate crucii.

Biserica Ortodoxă Română spune că este cea mai veche sărbătoare a crucii și amintește de două evenimente importante. Primul este descoperirea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos și înălțarea acesteia în fața poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, pe 14 septembrie 335. Cel de-al doilea eveniment important este aducerea Sfintei Cruci de la perșii păgâni în anul 629. Împăratul bizantin Heraclius a depus-o în biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Zi de sărbătoare și în Parohia „Sfinții Voievozi” din Săvinești. Chiar de la primele ore ale dimineții, credincioșii și-au îndreptat pașii către sfânt lăcașul de cult. Ei au participat la Sfânta Liturghie oficiată de către părintele paroh Petru Munteanu.

După citirea pericopei evanghelice, părintele paroh a adresat un cuvânt de învățătură numeroşilor credincioşi prezenţi în lăcașul de cult.

Am ajuns astăzi la cea de-a doua sărbătoare cu cruce roșie de la începutul calendarului bisericesc. Intrăm într-o perioadă de început în anul bisericesc și nu oricum, ci intrăm cu sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului și sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, această sărbătoare fiind pregătită de către Sfânta Biserică cu o duminică înainte și importanța ei fiind atât de mare încât și duminica următoare este trecută în calendar ca Duminica de după Înălțarea Sfintei Cruci. De ce este această sărbătoare importantă pentru noi, iată, pentru că Sfânta Cruce în Biserica noastră este un loc de întâlnire a noastră, pentru că ea este un altar, este un loc de jertfă, după cum am auzit citindu-se în cadrul Sfintei Evanghelii, Mântuitorul se jertfește pe Sfânta Cruce din iubire pentru noi și această iubire dovedită poate pentru început ca fiind neputință, ea se descoperă ca smerenie adâncă în iubirea față de noi”.

În continuarea cuvântului său, părintele paroh a evidențiat faptul că Sfânta Cruce este o emblemă a păcii și a înțelegerii între oameni și popoare, nu un semn al conflictelor.

Crucea nu este un simbol al diferențierii între mine și tine, ci crucea este un spațiu al întâlnirii noastre. Sfânta Cruce ne unește pe noi, nu ne separă, Sfânta Cruce ne dezvăluie identitatea noastră comună în Hristos cel întrupat, pentru mine și pentru tine. Simbolul Sfintei Cruci este simbolul păcii și al înțelegerii. Astăzi în numele Sfintei Cruci popoarele poartă războaie, ceea ce este un lucru de neînțeles, nu are nici o rădăcină adâncă Sfânta Cruce în lupta împotriva celuilalt. Iubirea lui Hristos răstignită ne unește pe noi, pe toți, ne împacă pe noi, ne adună pe noi într-un spațiu pe care Sfinții Părinți îl numesc Biserica Cosmică sau spaţiul învierii noastre. ”

Pentru credincioşii Parohiei ”Sfinții Voievozi” din Săvinești, sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci este un adevărat popas duhovnicesc. Frumuseţea acestei sărbători este sporită şi de faptul că în parohie există o troiţă ocrotită de Sfânta Cruce, dar și de Sfinții Împărați Constantin și Elena.

Din anul 2011, de când a avut loc slujba de sfințire a troiței, bianual, la 21 mai de ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena și la 14 septembrie de ziua Crucii, după Sfânta Liturghie credincioșii parohiei se întâlnesc la troiţă pentru o rugăciune de binecuvântare săvârşită celor prezenţi, dar şi o rugăciune de pomenire pentru cei adormiţi. Și anul acesta doamna Dorina Negoi a găzduit, pentru câteva ore, mai mulți enoriași, care au participat la slujba de hram a troiței.

Fiecare troiță din parohia Săvinești 2 are o poveste emoționantă în spate, ca și cea a familiei Negoi Dorina. Ion Negoi, soțul Dorinei, în ultimii ani de viață s-a decis să construiască o Sfântă Troiță, lângă casă. A reușit să făcut o cruce de lemn, dar nu a reușit să-și ducă visul la îndeplinire. Soția, Dorina, împreună cu rudele, vecinii și alți săteni, a reușit să ducă la bun sfârșit dorința soțului, ridicând o troiță în amintirea lui. Icoanele sunt realizate în mozaic, iar masa troiței include și crucea de lemn confecționată de Ion Negoi.

Ca în fiecare an, gazda a pregătit bucate alese pentru toți credincioșii veniți la slujba de hram a troiței.

Tradiții și obiceiuri

La fiecare sărbătoare importantă din calendarul creștin ortodox, credincioșii țin cont de mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții. Astfel, există câteva lucruri despre care se spune că sunt interzise de Înălțarea Sfintei Cruci, dar și unele obiceiuri care ar trebui urmate pentru a avea parte de noroc, belșug și sănătate.

Pe 14 septembrie, de Înălțarea Sfintei Cruci, se spune că se termină oficial vara și începe toamna, aceasta fiind ziua în care se începe culegerea viilor. Se obișnuiește ca în această zi, preotul să sfințească via, dar și butoaiele cu vin pentru ca recolta să fie bogată și în anul ce vine. Acesta este motivul pentru care sărbătoarea mai este cunoscută și sub denumirea de Cârstovul Viilor. Există un obicei potrivit căruia nu este bine să se culeagă strugurii din ultima tufă de vie, ci ei ar trebui lăsați drept ofrandă pentru păsările cerului. 

Se spune că în ziua în care este prăznuită Înălțarea Sfintei Cruci este bine ca oamenii să ducă la biserică plante de leac. Acestea sunt sfințite de preot și apoi trebuie puse la icoane pentru a-i proteja de rele pe toți cei din casă. La streașina casei se pune busuioc pentru a alunga spiritele rele.

Mai există un obicei ca fetele să se spele pe cap cu apa în care au pus busuioc sfințit pentru a avea un păr lung și sănătos.

Pentru că este o sărbătoare cu cruce roșie, credincioșilor le este interzis să muncească pe 14 septembrie. Mai exact, în ziua Înălțării Sfintei Cruci nu se spală rufe, nu se calcă, nu se muncește. Se crede că toți cei care vor face aceste lucruri vor avea parte de rele și de ghinion.

14 septembrie este o zi de post și rugăciune pentru credincioși. În această zi sfântă sunt interzise alimentele de dulce, dar și nucile, peștele, usturoiul și prunele.

go top