„Există multă dragoste, multă credință pe plaiurile noastre românești”

Joi, 18 august 2022, părintele Petru Munteanu a avut parte de o surpriză, a primit vizita părintelui Mircea Geană, nepotul dumnealui, precum și preot al bisericii ortodoxe Holy Trinity Church, din Springfield, Vermont. Aflat în vizită în România, părintele Mircea, însoțit de doamna preoteasă, Sarah și copiii lor, au poposit și în comunitatea din Săvinești.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, fără de care nu putem face nimic, părintele Mircea și-a început misiunea preoțească chiar din Săvinești, de când era mic. A slujit în altar, pe vremea părintelui Gheorghe Filip. Trei ani a slujit în altar ca ipodiacon, tătăl său era diacon la acea vreme, părintele Gheorghe Geană.

A început studiile teologice la seminarul din Piatra Neamț, după care a fost acceptat Seminarul Teologic Ortodox Sfântul Vladimir din New York, unde a finalizat și studiile de master în teologie.

De trei ani slujește la parohia din Vermont, în Springfield, la Sfânta Treime, Holly Trinity, unde slujește cu mare bucurie.

E o comunitate de americani, majoritatea sunt americani, ortodocși. Mai sunt câțiva care au venit așa, din bunici, străbunici din Rusia, din Ucraina, din Bulgaria, de peste tot. Am avut și enoriași români, dar acum nu mai sunt pentru că s-au mutat. În majoritate sunt americani și slujba o ținem în limba engleză, că așa ne înțelegem noi mai bine. Parohia noastră a fost fondată de Sfântul Alexander Hotovitsky în 1905. Timp de peste 100 de ani, oamenii de la Holy Trinity Church au lucrat cu dragostea lui Dumnezeu pentru a aduce Evanghelia lui Iisus Hristos în Springfield și în comunitățile din jur.”,  a menționat părintele Mircea.

Părintele Munteanu, la rândul său, emoționat că Dumnezeu a îngăduit să aibă loc această reuninune, a exprimat:

Tot ceea suntem reprezintă o țesătură luminoasă a amintirilor noastre. Părinletele Mircea Geană a dorit să împărtășească frumusețea amintirilor copilăriei, care alcătuiesc ființa lui și l-au ajutat să urmeze această frumoasă misiune preoțească și copiilor și familiei Sfinției sale.

Părintele Mircea a îmbrăcat prima dată haina de ipodiacon în biserica unde slujesc, aici la Săvinești, haină care i-a trasat un destin și i-a oferit o binecuvântare. Suntem impresionați de proiectul social-filantropic pe care-l desfășoară în America, proiect care se înscrie în tradiția părinților filocalici, în frumoasă sintagmă Dăruind, vei dobândi! Mulțumim Bunului Dumnezeu care a rânduit să ne întâlnim, să ne împărtășim emoții alese în duhul comuniunii pe care ni-l oferă rugăciunea către Dumnezeu pentru semenii noștri.

Musafirii s-au arătat interesați de activitățile social-educative derulate de organizațiile coordonate de părintele Munteanu, astfel au vizitat clădirea fostei Școli Vechi, care din luna octombrie, anul curent, va deveni Centru de zi pentru persoane vârstnice, administrat de Parohia „Sf. Voievozi”.

Plăcut impresionat de ceea ce a văzut, o paletă largă a serviciilor sociale derulate în comunitatea săvineșteană, părintele din Vermont a subliniat că și în America desfășoară campanii sociale, iar cel mai recent proiect îl reprezintă o Capelă Alimentară, dedicată Sfântului Herman din Alaska, sperând că prin acest demers vor fi ajutați cei care au nevoie de alimente, produse neperisabile, precum și produse de igienă. Capela este aprovizionată în mod continuu cu produse necesare traiului zilnic, iar în încăpere se găsesc două cutii, una pentru cereri de rugăciune (acatiste) și alta pentru sugestii pentru articolele necesare.

Părintele Mircea Geană nu a mai venit de 16 ani în România, nu că nu și-ar fi droit, dar i-a binecuvântat Dumnezeu cu cinci copii, astfel fiind mai dificil să călătorească până acum.

Am multe amintiri din România, pe care, poate, le uităm așa de repede, când suntem în alt colț al lumii. Observ, după atâția ani, că există multă dragoste, multă credință pe plaiurile noastre românești. Le-am arătat și copiilor, ce binecuvântare pe pământul românesc, avem atât de multe biserici. Acolo, în America, suntem foarte împrăștiați, la trei ore depărtare, patru ore este câte o biserică, pe când aici, mergi pe drum vezi o biserică și iarăși ne închinăm și mulțumim lui Dumnezeu și troițe, ceea ce nu avem în America. Cât de mare este credința aici, pe pământul românesc! Acolo, în America, trebuie făcută multă misiune, dar îi mulțumim lui Dumnezeu că sunt mulți credincioși care își doresc să vadă Biserica crescând și acolo.”, a opiniat părintele Mircea, înainte de a-și lua rămas bun de la cei din comunitatea săvineșteană.

About Dediu Brindusa

Check Also

Prohodul Maicii Domnului – Expresia evlaviei și a iubirii credincioșilor față de Maica Domnului Iisus Hristos

Biserica Ortodoxă prăznuieste pe 15 august Adormirea Maicii Domnului. În ajunul acestei sărbători se cantă în …