Home / Stiri / Festin sufletesc de Sfântul Ștefan

Festin sufletesc de Sfântul Ștefan

Festin sufletesc de Sfântul Ștefan

Sfântul Ștefan – Festin sufletesc la Centrul pentru persoane vârstnice Roznov

„Sfântul Apostol, Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan era un tânăr plin de Duhul Sfânt care făcea minuni și propovăduia cu îndrăzneală credința în Iisus Hristos, dovedindu-o din Sfintele Scripturi. Este o icoană vie, luminoasă, a martiriului. Așa după cum Hristos Domnul S-a rugat pe Cruce zicând ‘Părinte iartă-le lor că nu știu ce fac’, referindu-se la cei care Îl răstigneau, tot așa și Sfântul Arhidiacon Ștefan se roagă pentru cei care îl ucid zicând ‘Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta’.” Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe.

Sfântul Ștefan

Galerie Foto

În cea de a treia zi după Naşterea Domnului, 27 decembrie, este prăznuit Sfântul Ștefan. Se numără printre primii creştini convertiţi dintre evreii greci. Este primul dintre cei şapte diaconi hirotoniţi de Apostoli şi primul mucenic al Bisericii Ortodoxe. Făcea mari minuni și semne în popor, pe bolnavi îi vindeca și pe cei credincioși îi întărea. Pe cei necredincioși îi mustra prin cuvintele sale pline de înțelepciune.

Slujba dedicată Sfântului Apostol Întâiul Mucenic şi Arhidiacon Ștefan, oficiată de părintele paroh Petru Munteanu, a adunat şi în acest an numeroși enoriași în Biserica „Sfinții Voievozi” din Săvinești.

Sfântul Ștefan

Sărbătoarea Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos este o sărbătoare a bucuriei, a solidarității. Ea reprezintă mesajul dragostei, al iubirii, al compasiunii față de semenii noștri, așa cum ne-a învățat Mântuitorul Iisus Hristos.

Cu prilejul Naşterii Mântuitorului Nostru Iisus Hristos, dar şi a prăznuirii Sfântului Arhidiacon Ştefan, Parohia “Sfinţii Voievozi” din Săvinești, în parteneriat cu Fundaţia Împreună pentru Solidaritate  din Piatra neamț, a derulat şi anul acesta acţiunea social-filantropică  intitulată Rugă pentru părinţi”.

Sfântul Ștefan

Astfel, la data de 27 decembrie 2018 mai multe persoane cu suflet nobil s-au alăturat părintelui paroh Petru Munteanu și au mers în vizită la persoanele asistate din cadrul Centrului pentru persoane vârstnice Roznov, acțiune devenită tradiție sub titulatura „Rugă pentru părinți”.

Bunici pentru o zi

Ca în fiecare an, „bunicii pentru o zi” și-au primit colindătorii cu ochii în lacrimi, lacrimi care exprimau atât tristețea, precum și bucuria din sufletele lor încercate. Fiecare salon a fost vizitat, colindat, prilej cu care au fost împărțite daruri pentru fiecare.

Sfântul Ștefan

Vă mulțumim că v-ați gândit din nou la noi. Ca în fiecare an de Sf. Ștefan veniți în mijlocul nostru și ne faceți o deosebită bucurie. Bătrânii se bucură foarte tare de orice prezență, dar mai ales acum așteaptă nerăbdători colindătorii. În toate aceste zile de Sărbătoare a Nașterii Domnului le-am pregătit bătrânilor mese festive. Am primit împreună grupuri de copii care au venit cu colinda, de la diverse școli din zonă, cu care avem parteneriate încheiate. Am încercat să le creăm o atmosferă de sărbătoare, ca acasă.” a menționat doamna Anghel Maricica, directorul Centrului pentru persoane vârstnice Roznov.

Momente emoționante

Momente emoționate au trăit și participanții la această frumoasă acțiune, sentimente pe care au dorit să ni le împărtășească: „Mă bucur că v-am cunoscut și că Bunul Dumnezeu mi -a dăruit așa oameni frumoși în viața mea. Mi-am dorit foarte mult să ajung să vizitez  Centrul de bătrâni de la Roznov… Și cum se spune: ,,Ai grijă ce-ți dorești, că s-ar putea să se întâmple” uite că s-a întâmplat.  

Am trăit un amestec  de sentimente puternice: compasiune, dragoste, milă, revoltă. Experiența asta nouă, din viața mea, a avut un impact emoțional puternic. Mi-am amintit pentru o clipă de mama, care nu mai e printre noi… Am avut impresia că pentru o clipă bătrânii au uitat de tristețe, de durere, de suferință, s-au bucurat de venirea noastră, iar unii dintre ei aveau ochii în lacrimi, când colindam. Deși nu știam toate versurile la colind m-am străduit să țin ritmul și să îl ajut pe părintele. Inima îmi era cât un purice… Mi-aș fi dorit să stau mai mult de vorbă cu ei și să le aud povestea lor de viață.

Mulțumesc Părintelui Munteanu că ne-a invitat la așa o acțiune frumoasă, într-o zi de Sărbătoare Sfântă. Îl felicit pentru tot ceea ce face, împreună cu toți colaboratorii Sfinției sale. Felicit întreaga echipă care lucrează acolo, în mod deosebit pe doamna Director, care are o misiune nobilă și o cruce grea de dus. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”, a opinat Liliana, una dintre persoanele participante la acest festin sufletesc.

Sfântul Ștefan

Să fim mulțumitori – Când omul simte iubirea lui Dumnezeu  devine fericit

Tot în această zi de Sărbătoare, troița din incinta curții Centrului pentru persoane vârstnice Roznov, poartă hramul Sf. Ștefan. Astfel, a fost oficiată Slujba de Agheasmă mică, de către Părintele Munteanu, după care apa sfințită a ajuns în fiecare salon din centru.

A fost posibilă această întâlnire a noastră pentru că am simțit cu toții iubirea lui Dumnezeu. Când omul simte iubirea lui Dumnezeu devine fericit și, în fericirea lui, fericește și pe alții. Când omul simte mângâierea lui Dumnezeu, mila lui Dumnezeu, iertarea Lui, ajutorul Lui mărturisește acestea și celorlalți.

Și iată, ne vedem împreună pentru că, cu toții suntem recunoscători că Dumnezeu ne-a binecuvântat și ne-a dat zile, sănătate, daruri multe pe care, uneori, noi nu le mai vedem. Românul zice așa „Nemulțumitului i se ia darul înapoi”, deci noi să fim mulțumitori.”, a evidențiat părintele Munteanu în cuvântul de învățătură adresat celor prezenți la săvârșirea Slujbei de Aghiazmă mică.

Sfântul Ștefan

Dragostea pentru Hristos a Sfântului Ștefan – În iubirea de Dumnezeu ne schimbăm mintea

Părintele Munteanu a evidențiat, în omilia sa, dragostea pentru Hristos a Sf. Ștefan. Acesta a fost unul dintre cei șapte diaconi — din rândul evreilor eleniști — aleși de Apostolii din Ierusalim pentru a sluji la adunările Bisericii din primul veac, pentru ca Apostolii să se poată dedica vestirii Cuvântului lui Dumnezeu.

Astăzi îl sărbătorim pe Sf. Ștefan, primul martir al bisericii. El a murit pentru Hristos, dar, în iubire de Dumnezeu nu a simțit durerea, nu a simțit lovitura. Pentru că omul când iubește, în iubirea lui, trece dincolo de sinele lui, trupul său este un slujitor, dar sufletul celui care se încălzește în lumina lui Hristos este cel care, în comuniune cu iubirea lui Dumnezeu se comportă altfel. De aceea, Sf. Ștefan, lovit fiind cu pietre, lovit în fiecare părticică a trupului său firav, se ruga așa: „Doamne, nu le socoti lor greșeala aceasta, iartă-I Doamne”, se ruga pentru cei care-l loveau.

Așa sunt oamenii care-L iubesc pe Dumnezeu, nu pot să nu-I iubească sau să-I ierte pe ceilalți. De aceea nu putem decât sa-i mulțumim Sf. Arhid. Ștefan, care devine un model pentru noi, ca să înțelegem și noi că în iubirea de Dumnezeu ne schimbăm mintea noastră, devenind mai fericiți și mai buni, pentru că omul care simte că este iubit de Dumnezeu n-are cum să nu fie mai bun. Când omul simte iubirea lui Dumnezeu dealul devine vale, distanțele se comprimă, nu mai există timp și spațiu, pentru că în iubire este totul posibil, în iubire este fericirea noastră, pacea și binecuvântarea noastră.”, a subliniat părintele paroh.

La mulți ani! Ștefan și Ștefania

Potrivit datelor Ministerului Afacerilor Interne (MAI), 472.451 de români își sărbătoresc, de Sfântul Ștefan, onomastica. Dintre aceștia, cei mai mulți se numesc Ștefan (288.000) și Ștefania (100.000), sărbătorindu-se și cei care poartă numele Fănel, Istvan, Fana sau Fănica. Cei mai mulți sărbătoriți sunt bărbați, peste 341.000.

Citește și Încercăm să le aducem lumina Naşterii lui Hristos, să-i mângâiem şi să le spunem că nu sunt singuri!”

B.D

Arata-le prietenilor tai:
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on Reddit0Digg thisEmail this to someonePrint this page

About Brindusa Dediu

Check Also

„Dacă grija pe care o ai în suflet se transformă în rugăciune, înseamnă că în sufletul tău există o iubire”

„Paza minții este de mai multe feluri. Întâi trebuie să ne păzim mintea de închipuri …