„Încercăm să le oferim suportul afectiv-emoțional de care au nevoie și să reducem din conformismul în care se află!”

Îngrijitori bătrâni la domiciliu – Testări înainte de absolvirea cursului. Evaluare.

Testări în cadrul cursului de „Îngrijitori bătrâni la domiciliu”

Miercuri, 3 iunie 2015, tinerele absolvente ale cursului de formare profesională „Îngrijitori bătrâni la domiciliu” au trecut iarăși prin emoțiile unei mici testări, de data aceasta în vederea acordării avizelor psihologice.

Îngrijitori

Examinarea psihologică și consilierea pe baza rezultatele primite a avut loc la sediul Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești, în prezența doamnei psihoterapeut și consilier, Gabriela Andrei și a domnișoarele Agafia Roșu, asistent social în cadrul Parohiei „Sf.Voievozi” din Săvinești.

Testare și discuții individuale

„Iată că am ajuns la o nouă întâlnire în care ne-am propus să analizăm dimensiunea psihologică a celor nouă doamne prezente. Scopul acestei testări este și asigurarea unei calități optime de îngrijire a bătrânilor. Se dorește, de asemenea, evitarea unei situații în care persoanele vârstnice să fie puse în pericol. Astfel, am stat de vorbă cu fiecare persoană în parte, explicându-le totodată și rezultatele obținute.

Din punctul meu de vedere, doamnele au răspuns pozitiv și au fost foarte încântate de ideea de a discuta individual. Am descoperit ulterior că, din cauza emotivității crescute, doamnele aveau o oarecare reținere de a purta o discuție liberă. Dar, în cele din urmă, am reușit să le identificăm propriul profil psihologic. Menționăm că peste șase luni, vom repeta experimentul de astăzi, pentru a evalua situația”, a declarat doamna psihoterapeut Gabriela Manuela Andrei.

Citiți și Am pășit în Noul An civil cu Sf. Ierarh Vasile cel mare.

Proaspetele absolvente ale cursului mai sus amintit au beneficiat de o sesiune de consiliere individuală. În urma acesteia s-au identificat profilul și stilul personal de adaptare la stres și cauzele gradului de emotivitate crescută. În urma acestor examinări, cursantelor li se va elibera un aviz psihologic. Vor obține și câteva recomandări pe baza rezultatelor obținute.

Concluziile examinatorilor

„În urma absolvirii cursului de Îngrijitori bătrâni la domiciliu, am lansat un anunț în mass-media locale în care am oferit comunității, serviciile  proaspetelor absolvente. Așa cum am mai menționat, doamnele sunt certificate în a oferi servicii pentru persoanele vârstnice și cele aflate în dificultate. Se oferă, de asemenea, asistență medicală persoanelor imobilizate la pat.

Momentan, avem două cursante care și-au pus în practică toate cunoștințele teoretice acumulate: una dintre ele îngrijește o doamnă aflată în fază terminală. Cealaltă oferă asistență medicală unui bătrân, în vârstă de 70 de ani,  imobilizat la pat. Sperăm ca, prin aceste testări psihologice, să contribuim la îmbunătățirea stimei de sine a tinerelor doamne”,  a menționat Agafia Roșu, asistent social în cadrul Parohiei „Sf.Voievozi” din Săvinești.

Citiți și „Botezul Domnului – Sărbătoare de restaurare a creației întregi”.

„Am dorit să purtăm o discuție cu fiecare persoană în parte. Ne interesează foarte mult să aflăm modul de gândire și de afectivitate a doamnelor. Totodată, am urmărit starea emoțională a fiecăruia, modurile personale de a acționa în situații delicate. Am analizat tendințele psihice ale fiecăruia. Astfel, am reușit să le asigurăm suportul afectiv-emoțional de care au nevoie. Credem noi că am redus orice urmă de anxietate legată de procesul testării psihologice.

Am încercat să mai reducem din conformismul în care se aflau. Mulți oameni au tendința de a face pe plac altei persoane, de a se conforma la așteptările celorlalți  și de a nu fi ei înșiși. Noi încercăm să le îi motivăm să facă ceea ce simt cu adevărat” , a continuat doamna psihoterapeut Gabriela Manuela Andrei.

Alexandra G.

1,859 total views, 2 views today