Marșul pentru viață – „Pentru viață, pentru femeie, pentru familie”. Ediția a VI-a la nivel național, ediția a III-a la nivel local, a II-a ediție în Republica Moldova.
La data de 26 martie 2016, preoții din Protopopiatele Piatra Neamț și Roznov, însoțiți de foarte mulți credincioși, oameni care știu să se bucure de fiecare dar primit de la Dumnezeu, au militat pentru dreptul la viață.
Marșul pentru viață – Deviza „Pentru viață, pentru femeie, pentru familie”
La nivel național, Marșul pentru viață se află la ediția a VI-a, în Piatra Neamț la a III-a ediție. În Republica Moldova este la a II-a ediție. Anul acesta, manifestarea a avut loc în aproape 130 de localități din cele două țări.
Marșul din acest an s-a organizat sub deviza „Pentru viață, pentru femeie, pentru familie” și a avut ca traseu Biserica „Sf. Spiridon” de la Spitalul Județean Neamț – Muzeul de Istorie – Hotel Ceahlău – Teatrul Tineretului – Biserica „Sf. Ioan Domnesc”.
La acțiune au participat peste 300 de susținători, Protopopiatul Roznov; Asociația Tineretul Ortodox Român din Piatra Neamț; Societatea Ortodoxă a Femeilor Române din Piatra Neamț; Compartimentul Pro Vita Piatra Neamț; Parohia ”Sfinții Voievozi” din Săvinești; Fundația Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești, dar și Asociația „Eu cred” din Bicaz Chei; Asociația Creștin Ortodoxă „Mama Olga”; Asociația Ioannis; Asociația Părinți pentru Ora de Religie – Neamț; Asociația „Tinerii de azi – Generația de Mâine – T.A.G.M.A.
Părintele protopop Valentin Tofan, de la Protopopiatul Piatra Neamț, a amintit că această manifestare a avut loc cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și a mulțumit tuturor celor care au fost alături la acest marș.
Viața este cel mai important dar de la Dumnezeu
„Am organizat acest marș pentru viață pentru că am considerat noi că este important să sensibilizăm opinia publică, că viața este cel mai important dar pe care Dumnezeu ni L-a dăruit. Sfântul Evanghelist Ioan, în Evanghelia sa, vorbind despre Dumnezeu, spune că: ‘Întru El era viață și viața era lumina oamenilor. Și lumina luminează în întuneric și întunericul nu a cuprins-o’.
Noi vrem să avem lumină. Acestă lumină înseamnă că trebuie să avem multă dragoste… Să fim foarte categorici în ceea privește viața încă din pântecele mamei. Pentru că este important să conștientizăm că existența și unicitatea fiecărui om începe chiar din pântecele mamei. Nu trebuie să ignorăm acest lucru, nu trebuie să ne purtăm cu viața așa cum dorim noi. Viața este un dar de la Dumnezeu și, fiind un dar, trebuie să-i acorzi întâietate, dragoste și bucurie”, a declarat părintele protopop Valentin Tofan, pentru cititorii noștri.
Printre participanți s-au aflat și voluntarii Parohiei ”Sfinții Voievozi” din Săvinești, ai Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești, coordonați de părintele director Petru Munteanu.
Citiți și Cartea vie: „Iubirea față de copii se măsoară în clipele petrecute alături de ei”.
Credinciosul înțelege că viața sa este o mărturisire sau un marș pentru viață
„Marșul pentru viață, organizat de Protopopiatul Piatra Neamț și Protopopiatul Roznov, este pentru noi, credincioșii, o stare continuă pe care o numim liturghia de după liturghie. Credinciosul care merge la Sfânta Biserică de fiecare dată face un marș pentru viață.
Mântuitorul nostru Iisus Hristos ne spune: ‘Eu sunt Calea, Adevărul și Viața’. Întâlnindu-se cu Hristos cel răstignit, mort și Înviat, la Sfânta Liturghie, credinciosul înțelege că viața sa este o mărturisire sau un marș pentru viață. Felicităm organizatorii și participanții. Ne dorim ca acest marș pentru viață să fie trăit într-un mod responsabil în fiecare clipă ca dar de la Dumnezeu”, a subliniat părintele paroh Petru Munteanu.
O relație între Biserică și Primărie bazată pe respect – Sunt convins că efectele pozitive nu vor întârzia să apară
Prezent la eveniment, primarul municipiului Piatra Neamț, domnul Dragoș Chitic, a mulțumit organizatorilor pentru invitația lansată și a menționat despre relația de colaborare între Biserică și administrația locală.
„Este un gest de normalitate ca administrația locală să fie prezentă la evenimentele organizate de Biserica din comunitatea noastră. Foarte important este faptul că între Biserică și Primărie există o bună relație, care se bazează, în principal, pe respect.
Mă bucur să constat că evenimentul de astăzi a devenit o tradiție. Sunt convins că efectele pozitive nu vor întârzia să apară. Biserica a sesizat foarte bine un fenomen și anume faptul că în ultimii ani, la milioane de prunci li s-a luat dreptul la viață. Sunt convins că aceste semnale sunt lucruri care pot să educe populația; să ducă la eradicarea unor fenomene care sunt nefirești”, le-a spus domnul Dragoș Chitic celor prezenți la manifest.
Citiți și „Cartea Vie: Alege să cunoști, alege să previi, alege să nu judeci”.
Valorile creștine stau la baza creșterii frumoase a adultului de mâine
Solidară cu acest eveniment a fost și doamna Ana Monda, fost viceprimar al municipiului Piatra Neamț, care ne-a menționat: „Un eveniment foarte emoționant. Am venit în spirit de solidaritate cu cei care prețuiesc viața, care prețuiesc cele mai frumoase daruri date de Dumnezeu. Sper ca această întâlnire să fie un semnal pentru oameni… Să pătrundă în sufletul lor și să trezească dorința de a proteja cel mai mare dar, și anume viața. Foarte important este ca femeia, familia să-și educe copiii în spiritul valorilor creștine. Acestea stau la baza creșterii frumoase a adultului de mâine.”
Fiecare persoană este unică și are o valoare infinită
Mesajul care se dorește a fi transmis prin această manifestare creștin-ortodoxă este că fiecare persoană este unică și are o valoare infinită. Prin acest marș se dorește să se tragă un semnal de alarmă și să se spună lumii și societății secularizate că este absolut necesar să protejăm viața. Altfel, vom avea de suferit cu toții.
„Este a doua oară când iau parte la această manifestare Marșul pentru viață. Am fost plăcut impresionată să văd mulți copii preșcolari însoțiți de părinții lor și multe mame însărcinate. Luând parte la acest eveniment am observat că societatea românească se schimbă în bine, conștientizând tot mai mult dezastrul uman care a luat avânt după anul 1990 privind legalizarea avorturilor.
Cu toții sperăm ca mesajele acestui marș să fie urmate de cât mai multe femei, mame, bărbați, tați, autorități și să revină la moralitatea de odinioară. Să ne ajute Bunul Dumnezeu ca măcar în al doisprezecelea ceas să ne trezim la realitate”, ne-a mărturisit Iulia Romedea, voluntar în cadrul Parohiei ”Sf. Voievozi” din Săvinești.
Brîndușa Dediu
1,715 total views, 1 views today