Nașterea Maicii Domnului – rod al rugăciunii

”Naşterea de prunci este un dar sfânt, mare, pentru că dacă o familie aduce pe lume prunci şi educă aceşti copii în credinţă, ei nu vor fi doar cetăţeni ai lumii acestora, ci vor fi şi cetăţeni ai Împărăţiei Cerurilor, cu alte cuvinte cine dă naştere copiilor este un împreună lucrător cu Dumnezeu pentru veşnicie”, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

După cum se cunoaște, în a opta zi a lunii septembrie, prima lună a anului nou bisericesc, creștinii ortodocși prăznuiesc Nașterea Maicii Domnului, iar în ultima lună a anului bisericesc, la 15 august, prăznuiesc Adormirea ei. Maica Domnului în rugăciune reprezintă Biserica, iar Hristos este viața Bisericii. El este izvorul vieții, iar Maica Domnului, prin puterea harului primit de la Hristos, devine și ea izvor purtător de viață.

Galerie FOTO

Nașterea Maicii Domnului este prima sărbătoare din cursul anului bisericesc, care a început la 1 septembrie şi, în acelaşi timp, cea mai mare sărbătoare a toamnei. În această zi, credincioşii merg la biserică, de dimineaţă, pentru a asculta slujba şi pentru a se închina la icoana Maicii Domnului.

Astfel, zeci de credincioși au luat parte la Sfânta Liturghie oficiată în parohia „Sf. Voievozi” din Săvinești. Părintele paroh Petru Munteanu, care a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu părintele George Soponaru, care slujește la Roma, în Italia.

Cuvântul de învățătură, rostit de părintele Soponaru, a pus accent pe viața Fecioarei Maria și a Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana, care cu răbdare și multă rugăciune către Bunul Dumnezeu au reușit să aibă un copil.

”Iată-ne ajunși într-această frumoasă zi de toamnă, zi de 8 septembrie, început de an nou bisericesc. Anul bisericesc începe la 1 septembrie, cu o sărbătoare închinată Maicii Domnului, Nașterea ei din binecuvântații și dumnezeieștii Părinți Ioachim și Ana și se termină cu sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului pe 15 august. Ca să înțelegem de ce Biserica a rânduit acest praznic tocmai acum, trebuie să ne gândim la faptul că, fără Maica Domnului, nu L-am fi avut pe Mântuitorul Hristos în mijlocul nostru, fără Maica Domnului tot planul de mântuire al lui Dumnezeu cu oamenii nu ar mai fi existat. Dumnezeu a putut să se facă om pentru că Maica Domnului a binevoit, la Buna Vestire, a încuviințat acest lucru, dar mai înainte de aceasta, Maica Domnului a avut niște părinți care, cu multă rugăciune și cu multă răbdare au dorit-o, au dorit un copil de la Dumnezeu. Și când spun multă rugăciune și multă răbdare, credeți-mă că foarte multă credință au avut Sfinții Ioachim și Ana și foarte multe rugăciuni au înălțat la Dumnezeu și Dumnezeu i-a făcut să aștepte până la adânci bătrâneți, când, în mod firesc, după legile biologice și după firea omenească nu s-ar fi mai putut întâmpla ca o femeie să rămână însărcinată la vârsta de 60 și ceva de ani.  Sfânta Fecioară s-a născut din acești părinți bine credincioși, care se trăgeau, ambii, din seminția lui David, adică din neam împărătesc, iar Sfânta Ana era fiică de preot și erau cinstiți, erau o familie aleasă, Sfântul Ioachim avea foarte multe turme, de vite, de oi și de alte cele și avea chiar și slugi care știau aceste turme și erau oameni temători de Dumnezeu, păzind poruncile lui Dumnezeu și umblând în Legea Domnului, umblând pe calea lui Dumnezeu. Vedeți, Nașterea Maicii Domnului ne arată nouă modelul de familie creștină, model de familie care înainte de a dobândi un copil s-au rugat lui Dumnezeu, deci Nașterea Maicii Domnului este rodul rugăciunilor și lacrimilor și suspinelor binecuvântaților ei părinți Ioachim și Ana.”

La Sfânta Liturghie au participat și membre ale grupului Viva Alegria, coordonat de domnul Gabi Apetrii și de soția dumnealui, Alina Apetrii, care la finalul liturghiei au încântat auzul auditoriului.

Mulțumim celor mai de seamă reprezentanți ai grupului Allegria. A venit astăzi la biserica, esența esențelor acestui minunat grup, concretizată prin cele două credincioase care au cântat atât de frumos. Le mulțumim și le invităm să vină cât mai des pe la noi. Asociatia Viva Allegria desfășoară o activitate foarte frumoasă în Piatra Neamț și ne-am bucura ca multe bunici, sau mămici care au copii, să contacteze acestă asociație culturală.
Copiii, prin cântec și prin dicție, prin învățarea unor cântece, își creează o disciplină a respirației, o disciplină interioară, își creează niște amintiri frumoase și de aceea, cine dorește să aibă o atmosferă plăcută în casă și are copii de școală primară sau gimnazială poate să-i îndrume la acest frumos club artistic.
Când se vor întoarce cei mici de la repetiții, desigur, toată casa va răsuna numai a cântări și a cântece frumoase.
De aceea, îndemnăm pe cei care sunt aici, în apropiere, sau doresc ca să dăruiască copiilor un dar frumos, să considere că darul cântecului este unul din cele mai frumoase daruri, inclusiv aici la biserică spunem, cine cântă împreună la sfintele slujbe religioase se roagă de două ori. Le mulțumim deci, celor de la Viva Allgria, le dorim cât mai multe realizări pe plan profesional și să ne mărturisească și nouă, aici la sfânta biserică iubirea lor față de Sfânta Biserică, față de sărbătorile noastre.
Le dorim un început de an binecuvântat, cu elevii pe care îi vor întâlni acolo și pe care îi vor îndruma, le dorim să rămână tot la fel de proaspeți și tineri în cele ale duhovniciei, ca și până acum”, a menționat părintele paroh Petru Munteanu.

Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului s-a încheiat în Parohia ”Sfinții Voievozi” din Săvinești cu un popas duhovnicesc la Troiţa închinată Sfintei Maria. Slujba de hram a fost oficiată de părintele Petru Munteanu, părintele Mihai Meraru și părintele George Soponaru.

Troița a fost ridicată cu multă dragoste de către familia Sandu, pentru ca fiecare trecător să se poată ruga lui Dumnezeu pentru sănătate, pentru a mulțumi Celui de Sus pentru darul vieții și pentru tot ce avem. Să aprindem o lumânare, lumină atât pentru noi, cât și pentru sufletele celor trecuți la cele veșnice.

Troița este o mărturisire concretă într-un spațiu al recunoștinței. Spațiul recunoștinței a făcut posibilă prezența acestei troițe și iată cum! Troița pleacă de la o sfântă icoană adusă la biserică pentru sfințire, icoana unui sfânt, a Maicii Domnului sau a Domnului nostru Iisus Hristos. Ea, fiind sfințită, credinciosul o duce acasă și se roagă ei, către răsărit, cu credință și recunoștință către Bunul Dumnezeu. Iar Dumnezeu îi îndeplinește rugăciunea. Și credinciosul, în această stare de recunoștință, scoate sfânta icoană în drum, pentru a mărturisi celorlalți cât bine i-a făcut Dumnezeu. Deci, troița este o icoană scoasă afară din casă, după care este așezată sau îmbrăcată într-o construcţie, un loc de recunoștință. Credincioșii, trecând pe lângă ea, mărturisesc și ei mila și iubirea lui Dumnezeu. Troița se așează la răspântie, există o răscruce pe verticală, care unește cerul cu pământul. Troița aceasta leagă cele două dimensiuni, una verticală și cealaltă orizontală, care ne leagă pe noi, pe toți”, a reliefat părintele Petru Munteanu.

La această întâlnire duhovnicească au participat și reprezentanţi din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ, subcomisar Tablan Nicoleta, subinspector Stănescu Andrada și agent șef Maftei Iulia, ocazie cu care doamna subcomisar Tablan Nicoleta a opiniat: „În această zi de sărbătoare și cu ocazia începerii noului an școlar ne-am gândit să fim în mijlocul dumneavoastră, nu doar cu recomandări preventive pentru alte tipuri de infracțiuni la care să nu cădem victime, dar noi avem să vă transmitem mesajele noastre în calitatea dumneavoastră de părinți, de bunici, de aparținători, de oameni ai comunității direct implicați în educația copiilor. Astfel încât să reamintim aceste lucruri, că este și de datoria noastră să intervenim, să-i ajutăm, să îi sprijinim, să îi învățăm diverse lucruri, să fim alături de ei, astfel încât să asigurăm așa cum discutam mai devreme și cu colegii  noștri și viitorul comunității pentru că din mijlocul vostru, din mijlocul  acestor oameni vor pleca mai pe urmă alți oameni pentru a se educa și pentru a reveni în comunitatea în comunitatea voastră. Astfel încât, noi, cu ocazia acestei sărbători mari, cu ocazia acestei întâlniri pe care o avem în mijlocul dumneavoastră, vrem să vă reamintim grija pe care trebuie să o aveți față de copii, față de nepoți, față de ceilalți, față de vecini, față de ceilalți membri ai comunității, astfel încât cu ocazia acestui început de an școlar să îi ținem aproape de noi, să-I învățăm, să-i ajutăm, să știe că doar printr-o  educație pot să ne ajute și pe noi mai departe. Mulțumim, părinte, pentru ocazia pe care ne-ați oferit-o și sperăm să mai venim aproape de dumneavoastră și în alte situații în care să discutăm problemele care ne care vă interesează și care în care noi ca și lucrători de opinie publică ca și polițiști vă putem ajuta.”

Revenind în sfânt lăcașul de cult, la biserica Sf. Voievozi, părintele paroh a primit vizita domnului plutonier adjutant Bența Alexandru Sebastian, din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Petrodava al județului Neamț, din structura Compartimentului Control și Activități Preventive.

”Desfășurăm un control la comuna Săvinești, totodată, și la Parohia Sfinții Voievozi, păstorită de părintele Petru Munteanu. Bineînțeles, instituția noastră verifică tot ce ține de aspectele de prevenire care trebuiesc îndeplinite la lăcașurile de cult. Împreună cu părintele și conducerea parohiei o să vedem ce mai trebuie făcut ca această construcție, lăcaș de cult să fie în gradul de siguranță la incendiu, corespunzător. Dumneavoastră, cei care veniți și vă închinați și vă rugați, trebuie să aveți în special grijă la modalitatea de utilizare a lumânărilor pe care dumneavoastră le folosiți. Asta ar fi, în special, ca și participant la slujbele religioase, să aveți în vedere, mai ales pe perioada Sfintelor Sărbători ale Paștelui, atunci când, folosiți, marea dumneavoastră majoritate, obiecte diferite de lumina. Distanța față de cei din fața noastră să fie corespunzătoare, pentru că au fost cazuri în care, diferite persoane nu au ținut corespunzător lumânarea și au ars gluga de la haina persoanei din fața lor sau părul sau știu eu, alte evenimente neplăcute. La fel, cu cele pe care le aduceți pentru cei răposați, colivă sau știu eu ce prinos aduceți dumneavoastră, toate acestea trebuiesc verificate totodată de personalul din biserică și supravegheate, pentru că ele pot rămâne într-un loc aparte, stabilit de către conducerea parohiei, ele nefiind supravegheate și pot lua foc, totodată și construcția respectivă sau obiectele din interiorul construcției respective. Asta așa,  în mare, ca și credincioși care vă  manifestați pe linia aceasta a credinței, dar trebuie să aveți în vedere și aspectele de prevenire și stingere a incendiilor când utilizați lumânări. Numărul de urgență, știți foarte bine că este 112, dar nu-l folosim decât atunci când avem o situație de urgență, nu ne jucăm la acest număr de urgență 112,  pentru că s-ar putea, în momentul în care direcționăm forțele de intervenție într-un anumit loc și are altcineva nevoie și noi am direcționat greșit, nu mai suntem utili și se pot pierde vieți. Vă mai aduc la cunoștință că avem o campanie pe care o desfășurăm la nivel de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, se numește FOC, adică Flăcările Omoară Copii, o campanie care aduce la cunoștință o statistică foarte sugestivă și totodată cutremurătoare, adică un copil arde pe săptămână în incendii. De ce spun lucrul acesta, pentru că din neglijența părinților sunt lăsați nesupravegheați și ei își pierd viața din diferite motive pe care nu ar trebui să le facem noi, ca și adulți, în casa respectivă: să avem improvizații la instalația electrică, să lăsăm focul nesupravegheat în sobă, să-i lăsăm singuri în casă. De aceea, noi, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Petrodava al județului Neamț, vă aducem la cunoștință aspectele acestea și tot împreună cu colegii de la Poliție.”, a menționat plutonier adjutant Bența Alexandru.

Maica Domnului este ocrotitoare, este Mamă a Pruncului Iisus pe care l-a crescut, este Mamă Milostivă și de aceea este ocrotitoare, în primul rând a familiilor, a copiilor, dar și a tuturor oamenilor care au nevoie de ajutorul ei. Ea aduce bucurie acolo unde este întristare, este ocrotitoare a văduvelor, a orfanilor, a săracilor, a celor care sunt singuri,

”Pentru că este ziua Nașterii Maicii Domnului astăzi, felicităm pe toți cei care la naștere au primit numele de Maria, Maricica și alte derivate sau Marian sau Marin, în această zi de pomenire a Nașterii Maicii Domnului noi o rugăm să ocrotească pe toți credincioșii și pe toți oamenii care au nevoie de sprijinul ei”, a conchis părintele Petru Munteanu.

Brîndușa Dediu

About Bahneanu Corina

Check Also

”Credința nu este ceva superficial, nu este ceva declarativ, ci credința înseamnă încredere”

„Sfântul Ioan Botezătorul anticipează taina Bisericii în starea ei de misiune pentru îndreptarea lumii păcătoase, …