8 septembrie – Nașterea Maicii Domnului
”Maica Domnului este muntele cel sfânt, întru care a binevoit Dumnezeu (Isaia 2, 2). Maica Domnului este norul cel în chipul porfirii, cu raze de aur, întru care s-a ascuns soarele cel înţelegător, Hristos Dumnezeul nostru. Maica Domnului a fost închipuită şi prin chivotul Legii Vechi înaintea căruia a săltat de bucurie David proorocul şi împăratul (II Regi 6, 2-5).” Pr. Ilie Cleopa
Sfinții şi dumnezeieștii Părinți, care au alcătuit sinaxarul, au rânduit ca praznicele împărăteşti, care împodobesc crugul anului, să înceapă cu Nașterea Maicii Domnului şi să se sfârșească cu Adormirea ei.
Nașterea Maicii Domnului
După cum se cunoaște, în a opta zi a lunii septembrie, prima lună a anului nou bisericesc, creștinii ortodocși prăznuiesc Nașterea Maicii Domnului. În ultima lună a anului bisericesc, la 15 august, prăznuiesc Adormirea ei.
La această mare sărbătoare, Sfânta Liturghie a fost oficiată la Parohia ”Sfinții Voievozi” din Săvinești din Protopopiatul Roznov, județul Neamț, de către părintele paroh Petru Munteanu. La slujbă a fost înconjurat de credincioși din parohie și nu numai.
În cuvântul de învățătură, rostit după citirea Pericopei Evanghelice (Luca 10, 38 – 42; 11, 27-28), părintele paroh le-a transmis credincioșilor că avem datoria de a o cinsti pe Maica Domnului.
Maica Domnului este dăruitoarea vieții noastre – Model și pecete
„Maica Domnului este dăruitoarea vieții noastre. (…) Începutul mântuirii noastre stă prin această sărbătoare și prin cinstirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Astăzi, mai mult ca oricând, Biserica creștină, bună și străbună, este supusă unor presiuni de a scoate maternitatea sau cinstirea femeii, care-I urmează chipul Maicii Domnului din Sfânta biserică.
Astăzi, bisericile, care se numesc creștine, se leapădă de Maica Domnului. Suntem singura Biserică sau printre singurele biserici rămase care cinstește pe Maica Domnului. În celelalte culte, protestante sau neoprotestante, Maica Domnului este scoasă din biserică. Chipul ei nu mai devine o pecete pentru sufletul credincioaselor, care nemaiavând model și chip intră într-o stare de confuzie… Așa cum întreaga Uniune Europeană și întreaga lume se scufundă și se zbate în căutarea identității chipului.
Citiți și Sfinții Mihail și Gavriil, sărbătoriți la Săvinești.
În bisericile care au scos pe Maica Domnului din ele, din comunitate, femeia nu mai are model și chip. De aceea, vedem în această zbatere modernă, femeia caută să ia chipul bărbatului. Iar uneori vedem că bărbatul caută să ia chipul femeii. În acest amestec și în această rătăcire stă, iată, lepădarea cinstirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.
Maica Domnului – Îndrumătoarea și echilibrul credincioaselor
Intrând în Biserica noastră, bună și străbună, credincioasele privesc într-o oglindă a sufletului, care este Sfânta icoană a Maicii Domnului. Ea devine o pecete și un îndrumător pentru viața lor. În Biserica noastră există starea aceasta, a echilibrului și complementarității, pe care familia, bărbatul și femeia o au, urmând chipul Mântuitorului și a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. În cinstirea Maicii Domnului de fapt, intrăm într-o normalitate și într-o stare de sfințenie și de binecuvântare.
(…) La acest ceas de bucurie și de fericire, la acest ceas de început al unei nașteri, să punem început al vieții noastre și să așezăm ca icoana sufletului – loc de cinste și luminos – icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu”, s-a arătat în cuvântul de învățătură rostit de părintele Petru Munteanu.
Citiți și „Atunci când dăruiești, începi să te gândești mai mult la ceilalți!”
Anul bisericesc începe şi se sfârșește cu praznicele Maicii Domnului, deoarece prin mijlocirea Maicii Domnului, Preamilostivul Dumnezeu a binevoit a începe şi a termina planul mântuirii neamului omenesc din robia diavolului şi din munca iadului.
La mulți ani, Maria!
La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh a felicitat pe toți credincioșii care astăzi își serbează onomastica: „Celor care poartă acest frumos și binecuvântat nume dă-le Doamne sănătate, întru toate bună sporire. Mulți, fericiți și binecuvântați ani! Mulți ani trăiască!”
Dintre cei peste 2,2 milioane care au numele Maria sau derivate ale acestuia, 1.819.378 sunt femei şi 416.844 bărbați, se arată într-un comunicat de presă M.A.I..
Dintre femeile care îşi serbează onomastica, 1.398.464 se numesc Maria, 273.454 Mariana, 51.620 poartă numele Marinela şi alte 31.149 Mioara. De asemenea, 25.947 de femei au numele Marina, 25.447 se numesc Marilena, 10.834 Mărioara, 1.685 Măriuca şi 162 Măria.
De Sfânta Maria îşi serbează onomastica şi 310.751 de bărbați care poartă numele Marian, 102.620 care se numesc Marin şi 3.332 care au fost botezaţi Marinică.
Tradiții și obiceiuri de Sf. Maria
În credința populară, sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului reprezintă hotarul astronomic dintre vară şi toamnă. Este momentul în care se dă startul lucrurilor agricole de toamnă… Momentul în care noul anotimp începe să îşi intre în drepturi.
Citiți și „Nu uita: când eşti cu Hristos, oriunde eşti, eşti fericit!”
De asemenea, 8 septembrie este ziua în care plantele nu mai sunt bune de leac şi îşi pierd puterile tămăduitoare. Este ziua în care vremea începe să se strice, devenind capricioasă şi mai răcoroasă, cum se întâmplă în fiecare toamnă. Din această zi începe culesul viilor, al unor fructe şi plante medicinale, bătutul nucilor, recoltarea ogoarelor, semănatul cerealelor de toamnă.
Brîndușa Dediu
2,925 total views, 1 views today