Acasă / Stiri / O jumătate de secol de la absolvirea şcolii primare

O jumătate de secol de la absolvirea şcolii primare

La data de 3 iunie 2017 a sunat iar „de intrare” în clasă pentru absolvenţii Şcolii Generale Nr. 16 din Săvineşti, care erau nerăbdători să reînvie emoţiile de odinioară, să se privească în ochi, unii pentru prima oară, după 50 de ani, să-şi salute profesorii şi mai ales să se simtă din nou elevi.

Întâlnirea a avut loc la Școala Veche, cum este numită acum clădirea în care sute de copii au descoperit tainele cititului și socotitului, au legat primele prietenii și au creat amintiri de neuitat.

Zeci de elevi au fost dornici să retrăiască emoția intrării în sala de clasă, precum şi profesori uimiți că în fața dumnealor acum nu se află copilașii de altă dată, ci bunici cu nepoței de vârsta foștilor elevi.

Printre invitaţi s-au numărat şi domnii profesori: Petru Roibu, Maricica Roibu, Vasile Sandu, Sofia Minuț, Emilia Săvinoiu, Liviu Maftei, Aurel Ene, Ana Vasiliu, primarul comunei Săvineşti, domnul Daniel Horciu şi părintele Petru Munteanu, preot paroh Parohia „Sfinţii Voievozi”.

Un eveniment care a implicat multe emoții, atât din partea organizatorilor, cât și din partea invitaților. Dascălii ieșiți la pensie, au rememorat clipe unice din viața lor la catedră, alături de foști elevi, care azi au în spate deja o importantă carieră.

Ajunşi la o vârstă venerabilă, foştii colegi şi prieteni s-au regăsit cu bucurie şi lumină în suflet, s-au adunat pentru a depăna, cu nostalgie, amintiri dintr-o perioadă dragă fiecăruia. Foştii învăţăcei au păşit sfioşi în clădirea fostei Şcoli Generale nr. 16, căutându-şi parcă locurile în băncile în care cu peste cinci decenii în urmă îşi începeau o nouă etapă a vieţii, sub îndrumarea unor dascăli dedicaţi şi implicaţi.

Pentru profesorii şi colegii care nu mai sunt în viaţă, cei prezenţi au adus un pios omagiu şi în amintirea lor s-a păstrat un moment de reculegere.

În prima parte a întâlnirii, principalul organizator, domnul Ioan Dorin Sandu, a dorit să precizeze: „Sunt extrem de fericit pentru această întâlnire! Deși au trecut atâția ani de la absolvirea claselor primare sunt sigur că îmi amintesc numele colegilor din cele două clase paralele. Am început acțiunea de a organiza această «Revedere» încă de acum doi ani, mai exact în ziua «Moșilor de vară» – 2015, cu speranța că vom «rezista» încă doi ani pentru a celebra un număr rotund de la absolvirea clasei a IV-a, adică 50 de ani (1967-2017). În acești doi ani, strângând date despre toți colegii, m-am gândit adesea la anii de școală și am găsit multe amintiri dragi.

Dorind să arate recunoştinţa şi aprecierea tuturor credincioşilor din parohie, faţă de părintele Munteanu şi activităţile desfăşurate sub atenta dumnealui coordonare, „elevul de serviciu”, domnul Sandu, a exprimat următoarele: „Cu multă dragoste dorim să vă mulțimim că sunteți alături de noi în această zi minunată, în care Bunul Dumnezeu a rânduit posibilitatea revederii și reunirii colegilor care acum 50 de ani au absolvit clasele primare ale Școlii Gimanziale Nr.16 din Săvinești. În acest răstimp am asistat cu toții neputincioși la degradarea fizică a acestei clădiri peste care timpul și vremurile își puneau amprenta întru-un mod atât de nefiresc, îngropând zi de zi amintirile învățătorilor și profesorilor care au crescut și educat generații, după generații, copiii simpli și frumoși ai acestei așezări. Dar, într-o zi, ați început o frumoasă poveste care s-a materializat în unul din nenumăratele proiecte de binefacere care se deruleză sub îndrumarea dumneavoastră în comuna Săvinești și ați inițiat campania intitulată «Să dăm viață Școlii Vechi», devenită astăzi Centrul de servicii sociale «Samariteanul Milostiv». La solicitarea noastră ați răspuns cu toată dragostea și bunătatea care vă caracterizează și ne-ați dat posibilitatea de a ne reîntâlni în acest loc atât de drag inimilor noastre, devenind pentru o clipă copiii de altă dată. Vă mulțumim mult pentru tot ceea ce faceți pentru această comunitate. Vă purtăm în rugăciunile noastre și ne dorim ca Bunul Dumnezeu să vă aibă în pază, să vă dea sănătate și puterea necesară pentru a ne călăuzi în continuare în lumina credinței, pe cărările vieții.

Întâlnirea a fost binecuvântată de preotul Petru Munteanu, care în acelaşi timp a dorit să îşi exprime recunoştinţa: „Mulțumesc domnului Ioan Sandu pentru cuvintele frumoase, dar aș vrea să subliniez totuşi, că acest proiect social nu l-am făcut eu, l-aţi făcut dumneavoastră. Preotul este cel care e elogiat, stă în centrul mesei, dar cu susţinerea credinciosului, a văduvei, a bătrânilor, care au înţeles acest frumos proiect, iată ajunşi la un sfert de drum, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, sperăm şi cu ajutorul Primăriei şi a Consiliului Local din Săvineşti, vom parcurge împreună drumul spre final, respectiv înfiinţarea unui Centru de zi pentru persoane vârstnice, tot tineri; tinereţea ţine de suflet, care să vină aici să povestească, să spună generaţiilor de după ei despre locul acesta, tradiţiile noastre, credinţa noastră, frumuseţea noastră. (…) Vă doresc o zi binecuvântată şi să rămânem împreună în această şcoală, în acest spaţiu al amintirilor frumoase şi al tinereţii şi al copilăriei dumneavoastră. Toate cele bune vă doresc! Hristos S-a Înălţat!”

Invitat fiind la acest eveniment, fiu al satului şi fost elev al Şcolii Vechi, domnul primar Daniel Horciu a adresat un cuvânt celor aflaţi de faţă la eveniment: „Eu am să vorbesc puţin, dumneavoastră aveţi ani de la terminarea clasei a IV-a, mai mulţi decât am eu de viaţă. Sunt emoţionat, vreau să vă spun că ceea ce simt acum pentru dumneavoastră, am simţit luna trecută pe 18 când, la Iaşi, băiatul meu a terminat facultatea. Am fost copleşit de emoţii, lucru pe care îl simt acum pentru dumneavoastră. Pe o parte dintre dumneavoastră vă cunosc, pe o parte nu, pe doamna Săvinoiu şi pe domnul Ene i-am avut profesori. Este o zi deosebită, să-o purtaţi cu grijă, petrecere frumoasă în continuare şi mulţumesc pentru invitaţie.

Cu un farmec aparte în vorbirea lor, elevii de ieri şi bunicii de azi au rememorat cele mai frumoase amintiri din viaţa de şcolari şi au retrăit cu emoţie strigarea catalogului.

Doamna învăţătoare Maricica Roibu şi-a amintit cu drag peripeţiile trăite alături de elevii clasei a IV-a B şi a dorit să sublinieze responsabilitatea avută de învăţotor faţă de copiii ce îi trec pragul clasei: „Închipuiţi-vă, patru ani de zile, îi iei de la clasa I şi până în a IV-a, faci ce-i posibil ca în clasa a V-a să îl dai pregătit, să aibă baza. Pentru că profesorul pleacă de la baza asta – a claselor I-IV. Fiecare învăţător, în 4 ani de zile reuşeşte să-i cunoască pe elevi până-n adâncul sufletului. Se apropie, pe unul îl ajută, pe unul îl ceartă că-i obraznic. M-am bucurat enorm când am văzut că se organizează aşa ceva. Întâlnirea aceasta eu am socotit-o o adevărată sărbătoare. Sărbătoare aşa de importantă, aleasă la o zi importantă – în această perioadă sunt trei evenimente: – 1 iunie – ziua copilului, 5 iunie – ziua învăţătorului şi Rusaliile; important este că s-a alăturat şi această zi frumoasă sărbătorilor de acest nivel.

Pentru ca revederea să fie una deosebită, întâlnirea a continuat cu o masă festivă, ocazie cu care „săbătoriţii”  zilei au depănat amintiri şi întâmplări care le-au bucurat copilăria.

        3 iunie 2017 – Şcoala Generală nr.16 Săvineşti

Nr. Crt.

Nume/Prenume

1. Amăriuţei Nicolae
2. Badanga Ioan
3. Blaga Ionel
4. Chele Dumitru
5. Ciubotaru Mariana (Stan)
6. Horciu Ana (Frunză)
7. Mitroi Ioan
8. Negrescu Ana (Vasilca)
9. Popa Aurora (Amariei)
10. Pristavu Maria (Simian)
11. Radu Gheorghiţă Cristi
12. Răducu Rodica (Tănase)
13. Sandu Ioan Dorin
14. Sandu Iuliana (Vişan)
15. Sandu Rodica (Vasilache)
16. Sandu Vasile
17. Tofan Ancuţa
18. Trif Emilia
19. Atudosiei Elena (Avarvarei)
20. Baluş Nicolae
21. Blaga Ana
22. Cojocaru Ioan
23. Cojocaru Vasile
24. Costin Ilie
25. Lazăr Maria (Nicolcioiu)
26. Micu Marcela (Prisecaru)
27. Oglage Gica (Manolache)
28. Podaru Adriana (Ungureanu)
29. Popa Ana (Coman)
30. Prisecaru Mihai
31. Roman Viorica (Aanei)
32. Rusu Maria (Miron)
33. Sandu Anişoara
34. Toma Elena (Petre)
35. Aursului Tatiana (Amariei)
36. Chelaru Marcela
37. Atudosiei Elena (Constantin)
38. Baluş Nicuşor
39. Măriuţa Vasile

 

Corina Băhneanu

 

 

 

 

 

Arata-le prietenilor tai:
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on Reddit0Digg thisEmail this to someonePrint this page

Despre Bahneanu Corina

De asemenea, verificați

Despre grijile vieții: ”Trăiţi în bucurie, trăiţi în pace, trăiţi în armonie, trăiţi în rugăciune, trăiţi în Hristos”

„Omul cu adevărat liber este omul duhovnicesc. În Evanghelia acestei Duminici, Mântuitorul Iisus Hristos nu …