Afinul – alimentul medicament

Afinul – alimentul medicament

Afinul denumit popular afin de munte, afin negru, coacăză, cucuzie sau pomușoară, este un arbust din familia Ericaceae. Poate fi întâlnit în Europa, nordul Asiei, Groenlanda, vestul Canadei și vestul Statelor Unite. Crește în zone de munte, mai ales pe versanții cu umiditate crescută și temperatură moderată. Afinul înflorește în lunile mai-iunie, are fructe mici, de culoare închisă albastru spre negru, zemoase, cu gust plăcut dulce-acrișor.


Fructul se numește afină, se recoltează din luna iulie până în septembrie și captează toată energia solară de pe platourile înalte ale munților, transformându-se într-o hrană bogată în vitamine, gata să îi ofere organismului puterea de a se revigora și a se proteja în anotimpul rece. Fruzele se recoltează de la sfârșitul lunii mai până în septembrie. Ele conțin tanin, au proprietăți astringente cu activitate antibacteriană și acționează favorabil în tulburări de circulație, diabet, boli hepatice, boli urinare, boli reumatismale și gută, consumate sub formă de ceaiuri sau infuzii. Fructele conțin vitaminele A, C, E, K, F, PP, complexul de vitamine B, mangan, antioxidanți, cupru, seleniu, zinc, fier, fosfor, pectine, zaharuri, acizi organici (citric, malic, oxalic, lactic), fibre și multe alte substanțe. Proprietățile afinelor se mențin chiar și după ce fructele sunt uscate.
Afinele pot fi consumate ca atare, sau pot fi folosite la obținerea dulceței sau a afinatei, o băutură alcoolică destul de apreciată în lume.
În rândurile următoare vom afla beneficiile consumului de afine asupra organismului uman și afecțiunile pe care le ameliorează aceste mici fructe.
Tulburări de memorie – în caz că memoria de scurtă durată ne dă semne de oboseală, sau vrem să ne îmbunătățim această capacitate cognitivă, putem consuma zilnic minimum 200 de grame afine, iar din pulberea uscată se vor lua câte 15 grame zilnic, în cure de 40-60 de zile.
Scăderea acuității vizuale – pigmenții conținuți de afine mențin acuitatea vizuală, protejând ochii de diferite neplăceri cum ar fi cataracta sau glaucomul și măresc acuitatea vederii pe timp de noapte. Afinele se consumă proaspete sau câte 15-20 grame de pulbere pe zi, în cure de cel puțin șase săptămâni.
Reumatism – pentru tratarea artritei reumatoide, a artrozei, a bolilor reumatice, se recomandă cura de afine, din care se consumă minimum 300 grame pe zi, timp de cel puțin o lună.
Adjuvant contra varicelor și fragilității capilare – substanțele antioxidante din afine stopează formarea varicelor și a hemoroizilor, îmbunătățesc circulația venoasă și ajută la vindecarea rapidă a echimozelor produse de către fragilitatea capilară. Se recomandă cure de o lună, timp în care se consumă maceratul la rece de afine, câte 3-4 pahare pe zi, ingerate cu minimum 15 minute înainte de masă.
Guta – se recomandă o cură simplă, dar care mobilizează puternic sărurile acidului uric din țesuturi și ajută la eliminarea lor prin urină, ajută la rărirea până la încetarea crizelor dureroase de gută, la redobândirea aspectului normal și a mobilității articulațiilor afectate. Atunci când sezonul afinelor s-a încheiat, se recomandă consumul unui litru de macerat la rece obținut din fructe uscate.
Afecțiuni ale tranzitului intestinal – enzimele, fibrele și acizii organici din afinele proaspete accelerează tranzitul intestinal și curăță întreg colonul de reziduuri. Contra constipației se consumă 300 grame afine proaspete, dimineața pe stomacul gol, iar în cazul diareei, se recomandă minimum 10 grame de afine uscate.
Colesterol și trigliceride mărite – 500 grame de afine proaspete consumate zilnic, asigură mai mult de jumătate din necesarul de fibre alimentare de care are nevoie organismul uman și care ajută la reducerea nivelului colesterolului și al trigliceridelor din sânge. La persoanele care consumă vreme de câteva săptămâni afine în această doză se produce o scădere a nivelului colesterolului total și colesterolului negativ (LDL) în medie cu peste 10%.
Adjuvant în cancerul intestinal – un studiu american arată că administrarea internă de afine inhibă proliferarea cancerului de colon și induce apoptoza (moartea programată a celulelor canceroase). În ajutorul bolii se administrează zilnic câte 300 grame de afine proaspete sau decongelate.
Adjuvant în cancerul ovarian – kaempferolul, o flavonoidă conținută din abundență de către afine, este activă în prevenirea și combaterea bolii canceroase cu această localizare. Această substanță administrată bolnavelor, încetinește evoluția bolii și îmbunătățește starea generală. Alte alimente bogate în kaempferol sunt ceapa, spanacul, broccoli, varza creață și prazul. Se recomandă cure îndelungate cu afine în cantități de cel puțin 300 grame zilnic.
Infecție urinară – de mare ajutor sunt atât fructele cât și frunzele afinului care au o puternică acțiune antibacteriană, mai ales împotriva Escherichia Coli, care este principala vinovată pentru declanșarea cistitelor. Mai mult, afinele au efecte cicatrizante și protective asupra epiteliilor reno-urinare afectate de infecție. Se recomandă cure de minimum două săptămâni cu 250 grame de afine proaspete sau câte un litru din macerat la rece în sezonul rece.
Viroze respiratorii – curele cu afine proaspete sau uscate întăresc membrana celulară, prevenind infectarea celulei, îmbunătățesc imunitatea în fața agresiunilor virale și cresc rezistența organismului la puseele de febră. Pentru prevenirea și combaterea afecțiunilor virale se recomandă curele de vară în care se consumă zilnic câte 250-300 grame afine timp de trei săptămâni și pe timpul iernii se consumă maceratul la rece câte 500-1000 ml zilnic timp de 20-30 de zile.
Ajută în curele de slăbire – afinele contribuie la diminuarea grăsimii din zona abdomenului și astfel poate să scadă probabilitatea apariției bolilor cardiovasculare și a sindromului metabolic.
Aflând beneficiile pe care le conferă afinul organismului uman, nu ne rămâne decât să consumăm periodic acest fruct cu acțiune miraculoasă asupra multor afecțiuni.

Sănătate maximă!
Iulia Romedea

go top