Arhitectura
Biserica “Sf. Nicolae“ s-a impus în peisagistica așezămintelor religioase din țară prin monumentalitate și unicitate arhitecturală, două valențe care o deosebesc de locașurile de cult moldovenești. Opera evidentă și de necontestat a celor doi ctitori – col. Gheorghe Ruset Roznovanu și soția sa Alexandrina, așezământul de cult a fost ridicat în stil slavon-bizantin, acest fapt datorându-se, legăturilor tradiționale ale familiei Roznovanu cu nobilimea rusă și familia țarului. Mare admirator al culturii rusești și un fin cunoscător al civilizației slavilor orientali, col. Gheorghe Ruset Roznovanu l-a angajat pe arhitectul rus Nicolai Vladimirovici Sultanov din Petersburg pentru planurile construcției, cel care construise la Kremlin monumentul țarului Alexandru al II-lea, în amintirea ștergerii șerbiei în Rusia.
Edificiul este din piatră cioplită, în formă de cruce grecească având toate brațele egale. Au fost folosite două tipuri de rocă, una mai dură, pentru zidărie – gresie adusă de la Tarcău – și una mai moale, pentru ferestre și încadramente, adusă de la Piatra Șoimului.
Bolta bisericii este tot din piatră, fiind susținută de patru stâlpi care, la mijloc, se termină cu un turn în stil rusesc.
În stânga pridvorului se găsește încăperea cu scările care duc la clopotniță, iar în partea dreaptă se află veșmântăria, unde se păstrează obiectele de artă ale bisericii. Cele opt clopote – șapte mici (cu dimensiuni diferite) și unul mare – compun o melodie unică formată din două linii melodice, rusească și grecească, dar tradiția locală asociază tonalitatea succesivă a dangătelor cu numele ctitorului, “Co-lo-ne-lul-Roz-no-va-nu”, redat în gama do major.
Deasupra pridvorului a fost zidită clopotnița în formă de lozie deschisă, cu acoperișul sprijinit, din trei părți, de coloane de piatră.
Subsolul, care se întinde sub toată suprafața clădirii, a fost special conceput și amenajat pentru cavoul familiei, dorință care se va menține, de altfel, și în testamentul ctitorului.
Nume de referință al județului Neamț prin funcțiile deținute – prefect, deputat și membru activ al Partidului Conservator, col. Gheorghe Ruset Roznovanu obține aprobare pentru ridicarea bisericii cu cavou, precum și pentru a transporta rămășițele morților din această familie, din alte cimitire, printr-o lege special votată în Parlamentul țării și promulgată de regele Carol I pe 23 martie 1890. Duplicatul a fost scris și dăruit bisericii din Roznov de către Dimitrie A. Sturza-Miclăușeni. Iată textul legii:
“Carol I
Prin grația lui Dumnezeu și voința națională Rege al României.
La toți cei de față și viitori, sănătate.
Asupra raportului Ministrului nostru Secretar de Stat la Departamentul Cultelor și Instrucțiunei Publice sub. Nr. 2868, Corpurile legiuitoare au adoptat și Noi sancționăm ce urmează:
Art. 1. Se autoriză Colonelul Gh. Ruset Roznovanu și soția sa Alexandrina Ruset Roznovanu născută Câmpi-neanu să construiască pe proprietatea lor Roznov, din județul Neamț, o biserică cu un cavou de familie, în care să se poată înmormânta membrii familiei și transporta din alte cimitire rămășițele morților din această familie…”
Preot Vasile Țoc
(continuare în numărul următor)