![](https://samariteanulmilostiv.ro/wp-content/uploads/2023/12/WhatsApp-Image-2023-12-22-at-16.28.55_7739d237.jpg)
- carmen
- decembrie 22, 2023
- 3:09 pm
Spre finalul anului, toată lumea se pregăteşte pentru Sărbătoarea Nașterii Domnului. Nașterea Domnului – Crăciunul este primul praznic împărătesc cu dată fixă. Sărbătoarea aceasta marchează nașterea Mântuitorului şi este sărbătorită de către creştinii din întreaga lume în fiecare an, pe 25 decembrie. Acest moment marchează naşterea trupească a Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi prima sărbatoare creştină a Mântuitorului.
Ne apropiem de cea mai frumoasă sărbătoare a creștinătății, Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos. Perioada magnifică a sărbătorilor de iarnă. Casele sunt frumos decorate, străzile sunt luminate de mii de beculețe colorate, iar colindele se aud în mai toate casele.
E vremea colindelor! Este momentul în care grupuri de colindători se strâng împreună și pornesc în căutarea de case în care să împărtășească bucuria și speranța Crăciunului. Această tradiție de a cânta colinde datează încă din perioada medievală și s-a păstrat până în zilele noastre, transformându-se într-o activitate iubită și așteptată de toți.
Această perioadă deosebită a fost așteptată și de beneficiarii Centrului de zi pentru persoane vârstnice „Samariteanul Milostiv” din Săvinești.
Corul Seniorilor sau Corul „bunicilor săvineșteni” a început repetițiile încă din luna noiembrie, pentru a nu „se face de rușine” în casele celor care i-au primit cu colindul.
Joi, 21 decembrie 20233, primii colindați au fost reprezentanții Primăriei Săvinești, unde domnul primar Daniel Horciu a întâmpinat colindătorii cu bucurie și brațele deschise, oferindu-le „tinerilor tomnatici” câte un pachet cu dulciuri și alte bunătăți.
Colindătorii au reaprins flacăra vremurilor de altă dată și, entuziasmați fiind, au dorit să-și continue periplul urărilor și la câteva magazine din zonă, brutăria familiei Turcu și magazinul domnului Alexandru. Și aici au fost recompensați cu colaci și cozonac, precum și fructe și câte un bănuț. Bucurie, zâmbete și mulțumire, toate acestea se regăseau pe chipul blând al „bunicilor săvineșteni”.
Nici medicul de familie, doamna doctor Condurache Zoe, nu a fost evitat. Pacienții dumneaei, astăzi colindători, i-au făcut o surpriză, dorind să răsplătească grija ce le-o poartă doamna doctor, privind starea lor de sănătate.
Toate aceste organizații au primit colindătorii Centrului de zi și anul trecut, iar anul acesta încă două familii și-au dorit să fie colindate de „bunici”. Familia doamnei Simona Anzini și familia doamnei Ana Chetreanu – frizer voluntar în cadrul centrului.
„Am venit la repetiții și ne-am pregătit pentru sărbătorile de iarnă. Începând cu 1 Decembrie, Sf. Nicolae, iar acum am mers cu colinda, la primărie, la brutărie, la dispensar, dar și la alte persoane fizice care ne-au invitat. Ne-am simțit foarte bine. Să dea Dumnezeu să ajungem sănătoși și la anul care vine mai mergem”, au spus, la unison, doamna Roman Teodora și doamna Dumitriu Paraschiva.
Colindatul reprezintă o modalitate frumoasă de a împărtăși bucuria Nașterii Domnului și de a aduce un strop de căldură și zâmbete în sufletele celor care deschid ușa. Grupurile de colindători merg din casă în casă, interpretând melodii tradiționale, dar și colinde noi și moderne.
Corul Seniorilor a ales trei colinde, și anume, „Deschide ușa creștine”, „O, ce veste minunată!” și „Din cer senin”, care au fost completate de urăturile compuse de domnul Mihai Atudosie, care, fiecărei gazde i-a personalizat urătura.
„Activitățile desfășurate la Centrul de zi sunt variate, relazante, constructive și benefice pentru toate persoanele participante. Venim cu plăcere, să socializăm, să schimbăm idei, să învățăm din experiența altora. După cum spuneam, activitățile sunt diverse, am beneficiat de servicii medicale, de masaj, de frizerie. De asemenea, am vizionat filme din viețile sfinților sau ale unor personalități. Am fost instruiți în legătură cu apelul de urgență 112, cu probleme de siguranță proprie și multe altele. În concluzie, centrul își merită existența și poate primi, în viitor, mult mai multe persoane în vârstă”, a menționat domnul Mihai Atudosiei.
„Vin cu mare drag la Centrul de zi pentru vârstnici și particip la anumite activități, astăzi, de exemplu, am mers cu colindul la primărie, la dispensar și la alte firme și persoane fizice. Mă simt foarte bine aici, socializăm și ne bucurăm împreună de mai multe activități”, este de părere doamna Mina Tofan.
Colindatul nu este doar o activitate care aduce bucurie celor care ascultă, ci și o tradiție care trebuie respectată și păstrată. Trebuie să ne amintim că efortul și pregătirea implicate în colindat sunt importante. Colindătorii petrec mult timp învățând melodiile, repetând și perfecționând acordurile vocale.
„Sunt născută în Săvinești, am învățat în această clădire, care acum a devenit Centru de zi. Vin cu plăcere aici pentru că mă întâlnesc cu persoane în vârstă, cântăm, discutăm, ne spunem părerile, mai învățăm câte ceva, doar „omul cât trăiește învață”. Recent, ne-am adunat pentru a învăța colinde și plugușor pentru a merge la domnul primar, la dispensar și la alte firme. Toți au fost foarte primitori și bucuroși. Ne-am simțit bine și am să vin și anul viitor la centru”, a spus doamna Rodica Căpățână.
Pe lângă faptul că aduce bucurie, colindatul are și un scop nobil: acela de a strânge fonduri pentru diverse cauze caritabile. Oamenii care deschid ușa colindătorilor sunt și generoși din contribuie cu bani sau alte donații în timpul colindatului, iar aceste fonduri sunt folosite pentru a sprijini activitățile centrului.
„Suntem foarte bucuroși că facem parte din acest centru, venim cu drag la activități, găsim oameni deosebiți și am învățat foarte multe aici, vom veni în continuare. Mult success, sărbători binecuvântate și La mulți ani! Doamne ajută!”, a exprimat doamna Angelica Maxim. Iar soțul dumneaei, domnul Constantin Maxim a spus că: „Centrul de zi este binevenit la noi în comună, sunt multe activități frumoase.”
„Mă bucur de toate activitățile centrului, întâlnesc oameni frumoși cu care mai schimb o vorbă, mai glumim, avem tot felul de repetiții, iar astăzi am mers cu colindul. Este o activitate pe care am desfășurat-o și anul trecut, dar anul acesta am fost mai pregătiți. Sărbători cu bine și La mulți ani!”, a declarat domnul Adrian Trenchea.
Există o mare varietate de colinde, de la cele tradiționale care au rezistat timpului până la cele moderne, reinterpretate de artiști actuali. Aceste cântece se concentrează pe tematici precum nașterea lui Iisus, bucuria Crăciunului, dar și pe aspectele tradiționale ale sărbătorilor de iarnă, cum ar fi Moș Crăciun și colindul, brazi împodobiți și cadouri frumos ambalate. Prin intermediul versurilor, colindătorii transmit un mesaj de iubire, pace și speranță, aducând un strop de speranță.
În concluzie, e vremea colindelor! Este momentul perfect pentru a ne lăsa fericiți de sunetul dulce al vocilor colindătorilor și de emoția pe care o aduc în sufletele noastre.
Haideți să ne bucurăm de această tradiție frumoasă și să pornim împreună de Sărbătoarea Nașterii Domnului!
Brîndușa Dediu