„Femeia creștină este cea care înnobilează un neam și o familie”

Femeile mironosițe reprezintă pe toate femeile care cer ajutorul lui Hristos pentru a putea crește copiii în credință, pentru a fi soții credincioase în familie și femei evlavioase în Biserică, pentru a fi purtătoare de valori ale credinței, deoarece uleiurile aromate de mare preț, pe care femeile credincioase le aduc lui Hristos, sunt darurile sau valorile credinței în Hristos, bogăția spiritualității sau a legăturii omului cu Dumnezeu, adică darurile Duhului Sfânt primite de oamenii credincioși ca arvună a bunătăților veșnice din Împărăția Preasfintei Treimi.” Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Galerie Foto

În Duminica a 3-a după Paști, Biserica Ortodoxă Română le cinstește pe Sfintele Femei Mironosițe, cunoscute pentru credința, curajul și evlavia de care au dat dovadă la mormântul Mântuitorului.

Marea sărbătoare a fost prăznuită și de către enoriașii Parohiei „Sfinții Voievozi” din Săvinești. Lor li s-au alăturat numeroși credincioși din Piatra Neamț și Bacău, care s-au adunat în număr mare la Sfânta Liturghie, oficiată de părintele paroh Petru Munteanu.

Duminica aceasta vine ca o nouă mărturisire a Învierii, prin mesajul pe care îngerul îl împărtăşeşte femeilor mironosiţe venite la mormântul Domnului. Acestea devin astfel martore şi mărturisitoare ale minunii învierii lui Hristos din morţi.

În cadrul Sfintei Liturghii s-a citit pericopa din Evanghelia după Marcu 15, versetele 43-47; 16,1-8, după care părintele Petru Munteanu a adresat cuvânt de învățătură celor aflați în sfânt lăcașul de cult, omilie care a evidențiat virtuțile femeilor creștine, precum și faptul că ele au devenit modele pentru toate femeile creștine.

„Ca să înțelegem Duminica de astăzi, este bine să parcurgem cu atenție evenimentul Răstignirii Mântuitorului Iisus Hristos, eveniment care a adunat la Sfânta Cruce pe un singur apostol, Apostolul Ioan, cel mai tânăr dintre cei doisprezece apostoli. Ceilalți apostoli erau risipiți, erau temători și depășiți de evenimentele care s-au succedat atât de repede și atât de violent. Tinerii, de regulă, sunt mai plini de curaj, nu le este teamă de moarte sau de consecințele unor evenimente care se prefigurează ca fiind înspăimântătoare. Alături de Sf. Ap. Ioan, erau femeile care sunt numite astăzi purtătoare de mir. Sunt menționate numele lor, ele cu iubirea aceasta, trăită și mărturisită, față de Mântuitorul Iisus Hristos, L-au însoțit până la Cruce.
Ei bine, au văzut, spune Sf. Evanghelie de astăzi, cum Mântuitorul a fost luat de pe Cruce în grabă și pus într-un mormânt săpat în stâncă, nefiind prohodit sau plâns, nefiind pregătit pentru îngropare. A fost suspendat ritualul înmormântării, al îngropării pentru că era mare Sâmbăta aceea, Sâmbăta Paștilor. Iar ele aveau această preocupare să-ncheie ritualul de îngropăciune.”

Taina vieții, dar și a morții, trăite de femeia mironosiță

Meditând asupra fragmentului Evanghelic, părintele paroh a pătruns în înțelesul adânc al tainei vieții, dar și a morții, trăite de femeia mironosiță. Prăznuirea Mironosiţelor ne cheamă astfel pe toţi la mărturisirea lui Hristos Cel Înviat, prin vieţile noastre, chiar într-o lume ce pare atât de crispată în faţa evenimentului morţii (trecerii).

„Primele care au aflat de Învierea Mântuitorului au fost aceste femei purtătoare de Mir, nu bărbații. Însă nu orice femeie poate primi vestea cea buna a Învierii, ci numai aceea care a fost și este cu gândul la Împărăția lui Dumnezeu, numai femeia care știe și înțelege legea firii, care o simte în  viața ei, care înțelege că viața aceasta nu se termină la groapă, ci ea continuă, către Împărăția lui Dumnezeu, Împărăție dobândită încă din această lume de cei care trăiesc în starea ei. Prohodirea sau pregătirea pentru înmormântare  este un element esențial pentru petrecerea celui plecat către îngropare,când sufletul se desparte de trup și trupul este îmbălsămat, însoțit cu rugăciune, trupul care a fost templul sufletului, se pregătește nu oricum, pentru îngropare.

Astăzi, biserica, așa cum am spus, cinstește femeia creștină și prin aceasta cinstește viața. Pentru că femeia este izvorul de viață  de aceea, este păcat pentru orice femeie să ia viața. Ați văzut cum ies credincioasele la poartă cu o găină subraț.Întreabă bărbații trecători  dacă pot să o ajute să taie pasărea. Femeia nu are voie să taie nici o găină. Cum să taie femeia o găină dacă prin natura ei, femeia este  izvor de viață? Vine bărbatul și taie găina. Taie cocoșul… Femeia dacă taie, omoară o pasare vie, orice viețuitoare,  trebuie să se spovedească. Pentru că ea este izvor de viață, nu are voie să ia viața pentru că viața este curgerea ei. Și viața înseamnă totul pentru ea. Vine bărbatul și îi spune: Uite, dragă, ce am luat, ce am făcut, ce am realizat . Ea se uită la el și spune: Nu e important ce ai făcut, ci important este câtă iubire ai pus în ce ai făcut. Deci curgerile și apele sufletului credincioasei în Hristos și în Dumnezeu sunt pline de noblețe și ele devin vindecătoare și sfințitoare, iar femeia creștină este darul unui neam. Dacă un neam rezistă în istorie, este pentru că în casă există misticul, sau rugătorul – bunica, mama, fiica care simte și trăiește darul vieții ca Dar de la Dumnezeu. Gândul ei este la Dumnezeu și curgerile vieții ei sunt cu totul altele decât ceea ce mărturisește prin comportament  partea aceasta bărbătească, tinerii sau bătrânii. Deci astăzi, în această duminică, femeia creștină este cinstită și prin ea, noi cinstim viața și drumul către Împărăția lui Dumnezeu.

Femeile mironosiţe sunt de asemenea chip de purtare smerită şi ţinută decentă pentru femeile din societatea zilelor noastre. Mironosiţele sunt, nu în ultimul rând, chip de mărturisire curajoasă a lui Hristos, chiar în mijlocul unei lumi din ce în ce mai cufundată în materialitate şi din ce în ce mai puţin sensibilă la valorile Evangheliei Mântuitorului.

„Femeia creștină este cea care dăruiește viață și se bucură de viață. Este cea care înnobilează un neam și o familie. De aceea femeia creștină este, astăzi, ținta tuturor intereselor care doresc să distrugă un neam, o comunitate, o cultură, o generație. Femeia creștină, dacă este distrusă, se distruge un neam. Și de aceea, traficul de persoane, care cuprinde femeile drogate, vândute, agresate, bătute, reprezintă  scopul celor care doresc să distrugă destine și un neam. Când se smulge din inima femeii sau a tinerei Lumina Învierii lui Hristos, se prăvălește în ea tot destinul și tot neamul și tot viitorul se risipește spre nimic, se întunecă.

Biserica trage un semnal de alarmă astăzi și identifică, cea mai mare agresiune care se face în neamul nostru românesc, este agresiunea împotriva tinerei, împotriva mamei, împotriva femeii care, chemată fiind să fie Catedrala Vieții, Izvor de viață, ajunge cimitir al neamului. Când neamul nostru este binecuvântat cu credincioase, atunci el primește sfinți și sfinte. Înțelegem limpede acum, că în spatele celor care pășesc demn și sunt prin actele lor binecuvântați în viață, a fost cineva, un mistic tainic, discret, retras și smerit. O bunică, o mamă, cineva care a știut să-i șoptească în copilărie și în tinerețe: Hristos a Înviat!.

Învățătura din pasajul evanghelic nu s-a încheiat aici, părintele Petru Munteanu a continuat omilia, explicând și desprecriza mamei creștine din societatea de astăzi și că sfaturile rele provin din înstrăinarea noastră față de ceea ce este ținta noastră sau drumul nostru care este către Dumnezeu, care este și El izvorul vieții noastre.                                           

Criza mamei creștine se vede în societatea noastră și de aceea, în această zi plină de lumină și de bucurie duhovnicească, strigăm și noi din toată inima cu rugăciune adâncă ca Dumnezeu să se milostivească, să ne dăruiască cât mai multe mame care să îl caute pe Hristos și să Îl mărturisească celorlalți. Cât mai multe tinere care să înțeleagă că scopul vieții lor este dobândirea și căutarea Raiului. Iar Raiul acesta nu este o stare spre care noi alergăm după lucrurile stricăcioase, ci o întoarcere la izvoare, o călătorie spre noi înșine. O întoarce la izvoare, spre noi înșine prin starea de rugăciune, prin starea de pace, prin starea de bucurie, prin starea de răbdare și descoperind Raiul din noi, pentru că noi socotim că trebuie să ajungem în Rai, dar dacă noi căutăm starea de Rai din noi, vine Raiul la noi. Nu trebuie să căutăm noi în altă parte. Raiul vine la noi și viața noastră devine un Rai și o binecuvântare. De aceea, iată, în această duminică a femeilor purtătoare de mir să luăm modelul celor cărora nu le-a fost teamă să meargă cu Hristos la Cruce.

Iată de ce, astăzi, este bine ca să căutăm această stare binecuvântată de Dumnezeu, care ne oferă gândul la Hristos și gândul la Împărăție. Este bine să înțelegem că neamul nostru suferă dacă femeia se leapădă de acest drum-stare a Împărăției lui Dumnezeu. Drumul la Împărăția lui Dumnezeu este drumul-stare în care credincioasa mărturisește viața. Și de aceea, astăzi atragem iarăși un semnal de alarmă asupra a ceea ce se întâmplă prin ideologia aceasta marxistă, materialistă, care ne agresează în fel si chip.”

Triplă sărbătoare pentru comunitatea păstorită de părintele Petru Munteanu

După cum s-a mai scris, comunitatea săvineșteană, enoriași ai parohiei ”Sfinții Voievozi” din Săvinești, păstrează cu sfințenie legătura cu Dumnezeu, arătându-și mereu recunoștința față de ajutorul primit de la El. 

Printre ei se numără și familia Tănase Sergiu și Felicia, oameni cu frică de Dumnezeu, care în momentele dificile ale vieții au apelat la ajutorul Bunului Dumnezeu, fiind plecați departe de casa părintească și de cei dragi, drept pentru care au hotărât să înalțe o troiță în Lunca Bistriței din Săvinești, închinată Femeilor Mironosițe. 

Astfel, la data de 11 august 2021, a avut loc sfinţirea noii troiţe ridicată în comunitatea săvineșteană, slujba de sfințire fiind oficiată de părintele paroh Petru Munteanu. Iar anul acesta, la data de 8 mai 2022 troița și-a sărbătorit hramul, participând la slujbă și părintele Mihai Meraru.

„E primul an când de Ziua Femeii Mironosițe, de Ziua Femeii Creștine, troița ne primește cu drag pe toți. Vă mulțumesc din tot sufletul că-mi sunteți alături și am făcut această troiță în sănătatea nepoțelului meu, să-i dea Dumnezeu sănătate. Sărut mâna, părinte, respect și multă admirație. Mă înclin. Nu știu, nu am crezut. Mulțumim mamei pentru tot ajutorul, la 83 de ani. E o mamă eroină și așa cum, ne mai zicem noi câte una, alta ,dar este mama noastră. Le mulțumim și celorlalți ctitori care îmi sunt alături mereu și mă ajută, și mama mă ajută în continuare. Vă mulțumesc pentru tot respectul pentru mama și tot ajutorul familiei noastre. Vă invităm la agapa frățească pregătită pentru toată lumea.”

Respectând tradiția, după oficierea Sfintei Liturghii, toți enoriașii prezenți la Sfânta Slujbă, împreună cu părintele Petru Munteanu au pornit într-o procesiune în Lunca Bistriței, pentru respecta datina și anume de a pretrece câteva momente împreună, la Duminica Mironosițelor.

Pe perioada procesiunii copiii grupului Viva Allegria, însoțiți de doamna coordonator Alina Apetrii, s-au alăturat credincioșilor și au intonat cântece religioase, dintre care enumerăm câteva: „Primăvară dulce”, „Hristos a Înviat”, „Din mormântul întunecat”, „Ruga”, „Așa vorbește Domnul slavei”.

Cu multă bucurie venim și în Duminica Mironosițelor și spunem cu mare drag: La mulți ani! tuturor femeilor creștine. Venim cu gânduri bune de fiecare dată, alături de micuții artiști Allegria Music Junior,și aducem câteva cântece bisericești, cântece pe care le-am cântat și duminica trecută.Copiii sunt încântați să venim să cântăm în fața icoanelor, cu fața și cu gândul la  Dumnezeu, cu gândul la sfinți, la Măicuța Domnului. Pentru că și în clasă noi cântăm și avem foarte multe icoane și i-am învățat așa, foarte mult să se roage. Chiar și atunci când au un necaz, o supărare mică, ei de fapt nu pot să spun că au necazuri, le-am spus: spune Tatăl nostru, spune Îngerașul. De mici, încerc și eu, dar alături de părinți bineînțeles, pentru că fără ajutorul și sprijinul lor nu aș reuși, să-i îndreptăm spre biserică, spre credință, spre rugăciune pentru că e cea care ne salvează și ne face bine sufletului nostru. Ne bucurăm de fiecare dată când venim aici.”, a menționat doamna Alina Apetrii.

Astfel, bucurându-se de vremea însorită, credincioșii au răspuns pozitiv inițiativei părintelui Petru Munteanu și au admirat frumusețile naturii. Au ciocnit câte un ou roșu, au degustat din pasca și cozonacii pregătiți cu atâta dragoste de către credincioasele parohiei și nu în ultimul rând au socializat, amintindu-și de vremurile de demult.

Nu a lipsit nici focul de tabără, care a fost aprins de domnul prefect Adrian Niță, prezent și dumnealui, împreună cu soția sa, la această serbare câmpenească.

Timp frumos petrecut împreună, zâmbete și chicoteli au făcut ca Duminica Mironosițelor să fie sărbătorită conform tradițiilor săvineștene.

„Hristos a înviat!
 Mulțumesc Bunului Dumnezeu  pentru că mi-a călăuzit pașii spre acest minunat lăcaș.
 Vin cu mare drag, aici m-am regăsit, m-am împăcat cu mine, am găsit aceea liniște sufletească de care cu toții  avem mare nevoie. Biserica „Sf.Voievozi” sau mai bine zis enoriașii acesteia, au fost binecuvântați de Dumnezeu cu un părinte minunat, cald, blând, a cărui simplă prezență te transformă ca om. Slujbele părintelui Petru Munteanu sunt divine, un adevărat balsam pentru suflet. Slujba din această Duminică a fost încununată  cu o petrecere câmpenească, prilej cu care enoriașii au avut posibilitatea să socializeze, să se bucure unii cu alții, să lege prietenii.
 O atmosferă caldă, frumoasă, liniștită, de care m-am bucurat timid. Vă mulțumesc că m-ați primit și  acceptat !!!,
a mărturisit o prietenă apropiată Parohiei „Sf. Voievozi”, care a dorit să rămână sub anonimat (M. B.).

Brîndușa Dediu

go top