- Moșii de vară sau Sâmbăta Morților este o sărbătoare ce are loc anual cu doar o zi înainte de Rusalii. Anul acesta, pe 11 iunie, credincioșii care merg la biserică duc bucate alese pentru slujbele de pomenire care sunt săvârșite de preoți.
Biserica Ortodoxă a consacrat pentru pomenirea generală a morţilor o zi liturgică pe săptămână, şi anume sâmbăta. Însă, două dintre sâmbetele din cursul anului bisericesc sunt consacrate în chip special, în toate Bisericile Ortodoxe, pomenirii generale a morţilor: Sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne (a Înfricoşătoarei Judecăţi – Moşii de iarnă) şi Sâmbăta dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt (Sâmbăta Rusaliilor – Moşii de vară).
Ambele zile poartă în popor şi denumirea de Moşii (cea dintâi : Moşii de iarnă, cealaltă Moşii de vară), pentru că în ele facem pomenire pentru părinţii, moşii şi strămoşii noştri cei adormiţi.
Slujbele de pomenire sunt menite să le aducă lumină și pace tuturor celor din familie care au trecut în neființă. Credincioși rostesc rugăciuni și își amintesc de cei dragi care s-au stins din viață. În această zi de pomenire a morților, credincioșii trebuie să împartă mâncare pentru rudele lor decedate. Mâncarea se va împărți cu tot cu vase.
Și în Parohia Sf. Voievozi din Săvinești, dis de dimineață enoriași ai enoriei au luat parte la Sf. Liturghie oficiată de părintele paroh Petru Munteanu, aducând cu ei și ceea ce au pregătit ca ofrandă. La sfârșitul dumnezeieștii liturghii, s-a ieșit în cimitir, unde părintele Petru Munteanu a rostit rugăciuni pentru cei plecați dintre noi și a stropit cu vin mormintele primenite, pline de flori.
„Este ziua lor, pomenirea tuturor celor adormiți din acest cimitir și atunci se adună toată comuna Săvinești… Toți cei care au rude sau prieteni înmormântați aici. Totodată, la aceste zile de sărbătoare ne întâlnim, comunicăm, ne amintim de vremurile frumoase petrecute cu cei răposați. Iar asta ne face foarte bine.”, a menționat una dintre zecile de credincioase aflate la mormântul celor dragi, doamna Geta.
La sate, dar și la orașe, încă se mai păstrează tradiția conform căreia în ziua Moșilor de Vară, mama ori bunica umpleau ulcioare cu lapte ori castronele cu sarmale, apoi le împărțeau vecinilor, după întoarcerea de la biserică.
Cu toții ne amintim cât de bucuroși eram când vecinele de prin jur veneau să ne aducă din ofrandele lor, puse în castroane din care aburii ne pofteau la festinul mult așteptat. Lumânările arzând, alături de florile legate împrejurul vaselor cu mâncare, sporeau taina. Bucuria lor venea din împlinirea dorului celor ce ofereau darurile, căci rugăciunea săvârșită pentru cei adormiți reîmprospăta în suflete chipul prezenței persoanelor pomenite, arătând că iubirea adevărată n-o curmă nici moartea, că dragostea față de cei plecați nu se sfârșește vreodată.
”Moșii de vară, este ziua în care îi pomenim și ne amintim de cei dragi, care nu mai sunt printre noi. Știu, tradiția spune de castroanele de lut umplute cu lapte cu orez, chiar îmi amintesc că mama așa făcea, dar nu reușim să mai respectăm întru totul obiceiurile de altă dată. Dar măcar tradiția de a-i pomeni, de a ne ruga pentru sufletele lor, e importantă slujba la biserică, și lumânarea aprinsă la cătăpâiul lor.”, a menționat doamna Nicoleta Băluț, credincioasă a parohiei săvineștene.
Ce se dă de pomană la Moșii de vară
În această zi, se dau de pomană bucate gătite proaspăt cu tot cu vasele în care acestea se așează. Se dau de pomană cireșe, mâncăruri gătite, iar în categoria de băuturi se alege între lapte, vin și apă.
De regulă, pomana făcută pentru cei dragi care au trecut în neființă constă în împărțirea mâncărurilor pregătite în casă. Aceste bucate se impart în special străinilor și celor săraci, nu altor rude apropiate. Se spune că pomana adevărată se face abia atunci când cel sărac se bucură de mâncare.
De Moșii de vară se impart vase, precum farfurii, castroane, căni, pahare cu tot cu tacâmuri. Acestea nu se dau goale, ci pline cu mâncăruri calde și proaspete și băuturi. De preferat ar fi ca oamenii să aleagă vase frumos ornate cu flori.
Pe lângă mâncarea gătită, credincioșii mai impart și colivă, dar și colaci. Un alt rol important îl joacă cireșele, care sunt semn de bunăstare și binecuvântare a mesei, tocmai de aceea mulți aleg să le pună în pachete.
Gospodinele care împart mâncare de Moșii de vară vor avea parte de sănătate sufletească și trupească. Printre legumele care se împart în această sfântă zi se numără usturoiul verde și ceapa verde, pentru ca tot ce a fost plantat în grădini să rodească și să fie belșug.
Una dintre cele mai importante tradiții de Moșii de vară este aceea de a da de pomană pentru cei care nu mai sunt printre noi. Această tradiție este una foarte veche și este respectată peste tot în România
De Moșii de vară se împarte mâncare în vase de lut sau de porțelan, căni, străchini şi vase de lemn, împodobite cu flori şi umplute cu lapte, vin sau apă.
În satele din Moldova, de Sâmbăta morților sau a Moșilor de Vară, gospodinele dau de pomană vase de lut sau de porţelan umplute cu lapte cu orez şi căni împodobite la toartă cu flori şi cireşe.
În multe localități din Muntenia, pomana se dă tot în vase de lut noi. Acestea trebuie umplute cu mâncarea şi băutura preferată de răposați. De asemenea, cănile dăruite de pomană trebuie umplute cu vin, cu suc sau cu apă îndulcită cu miere.