Parohia „Sfinții Voievozi” din Săvineşti și-a sărbătorit ocrotitorii

„Începătoriile, Arhanghelii şi Îngerii sunt ființele spirituale cele mai apropiate de oameni. Între Sfinții Arhangheli, Sfinții Părinți au distins șapte nume diferite: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Salatiil, Gudiil și Varahiil. Toți au nume purtătoare de Dumnezeu. Ei vestesc prezența și lucrarea Harului lui Dumnezeu pentru mântuirea oamenilor. Cei mai cunoscuți sunt Mihail și Gavriil. Mihail este numit în acatistul sfinților arhangheli slujitor al legii, iar Gavriil este caracterizat ca înger al darului.” (Preafericitul Părintele Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române)

Biserica lui Hristos dreptmăritoare prăznuiește, o dată pe an, la data de 8 noiembrie, pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil împreună cu soborul tuturor îngerilor. Hramul este cea mai mare sărbătoare a bisericii şi se serbează cu mare fast şi solemnitate.

Astfel, la data de 8 noiembrie 2023, Biserica „Sfinții Voievozi” – Săvinești a prăznuit hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, sărbătoare la care au fost invitați să participe la Sfânta Liturghie credincioșii din cadrul parohiei și nu numai. Slujba a fost oficiată de pr. Mihai Meraru și  părintele paroh Petru Munteanu, în calitate de gazdă.

Omilia, ce a urmat citirii pericopelor evanghelice din această zi de sărbătoare, a fost rostită de părintele Mihai Meraru.

„Dăm slavă și mulțumim lui Dumnezeu că ne-am reîntâlnit cu bucurie duhovnicească în această zi de mare sărbătoare, ziua de 8 noiembrie, când Biserica Ortodoxă cinstește pe Sfinții Voievozi Mihail și Gavriil și toate cetele netrupești puteri.

Totodată, bucuria noastră este îndoită în această zi de sărbătoare, întrucât această Sfântă Biserică își serbează ziua hramului, ziua nașterii spirituale a acestei biserici, când episcopul locului, când a sfințit acest loc de târnosire a bisericii, a așezat cu acordul enoriașilor și al părintelui paroh, ca hramul acestei biserici să fie închinat Sfinților Voievozi Mihail și Gavriil. Biserica noastră Ortodoxă, în cultul ei, cinstește pe sfinții îngeri. De aceea a rânduit ca această zi de 8 noiembrie să fie închinată Sfinților Voievozi și la toate cetele netrupești puteri, întrucât ziua de 8 este simbolul veșniciei. Biserica mai cinstește și ziua Bunei Vestiri, pe 25 martie, pe Arhanghelul Gabriel, cel care a adus vestea cea bună a Nașterii Fiului lui Dumnezeu, Sfintei Fecioare Maria. Mai avem și ziua de luni a săptămânii, când Biserica a rânduit să ne închinăm Sfinților Îngeri. În acea zi de luni, noi facem acatistul Îngerului păzitor sau al Sfinților Arhangheli, aducându-ne aminte de petrecerea noastră cu Sfinții Îngeri.”

La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Petru Munteanu a adresat un cuvânt de învățătură celor prezenți în biserică, prin care a subliniat că sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril este singura zi festivă din calendar care serbează lumea îngerilor:

„Este bine să ne celebrăm păzitorii și de aceea am putea să spunem că astăzi, fiecare dintre noi, fiind la Sfânta Biserică, ne gândim și la îngerul nostru păzitor. Unii cam abuzează de îngerul păzitor și câteodată îl cam stresează. Vedem copii pe care numai îngerii păzitori, cât îi mai adună și cât îi mai țin să nu se împrăștie. Și de aceea e bine să fim în stare de recunoștință la acestă aleasă sărbătoare.

A venit la noi o credincioasă care ne-a povestit despre îngerul ei păzitor; a zis că era la bunica dânsei și s-a gândit ea să pășească pe bârna de la hambar. Sub bârnă erau două vaci care rumegau liniștite din iesle fânul. Își propusese să facă ea cum a văzut la Nadia Comăneci când era la Olimpiadă, pe bârnă, la fel și-a propus si ea ca să treacă dintr-o parte în alta a hambarului, sus la înălțime. Însă când a ajuns la mijlocul bârnei, s-a dezechilibrat și mi-a zis: «Părinte, primul meu gând, îmi aduc aminte, a fost către îngerul păzitor și către Maica Domnului și în acel moment un cui de la bârnă mi-a agățat rochița, fusta. Și a ținut, s-a rupt fusta până jos și am picat așa, fără să mă lovesc, pe o adunătură de fân. Când am intrat în casă plângând speriată, cu fusta ruptă, și când m-a întrebat bunica ce s-a întâmplat, de ce anume sunt așa, i-am spus doar că mi-am agățat fusta».

Iată, deci, sunt multe situații când parcă fără să realizăm atunci dar când ne aducem aminte mai apoi , simțim cum o mână nevăzută ne poartă de grijă.

Dacă simțim aceasta și sigur realizăm, atunci mai apoi, desigur, e bine să fim recunoscători acestor cete îngerești care au un plan cu noi. Și cum a spus și părintele, noi ne întâlnim, vorbim uneori cu îngeri și socotim că sunt oameni ca și noi. Dar cuvântul lor sau îndemnul lor, protecția lor este o lucrare în planul lui Dumnezeu și de aceea, în starea aceasta de aleasă recunoștință a sărbătorii, e bine să mulțumim lui Dumnezeu și cetelor îngerești care ne ocrotesc, urmând planul sau providența lui Dumnezeu.

Așa cum a spus părintele, nu doar oamenii au îngeri păzitori, ci toată creația. Acești îngeri lucrează neîncetat în fiecare clipă. Biserica noastră mărturisește că  zilele creației nu s-au încheiat, ci astăzi este tot o zi a creației lui Dumnezeu. Astăzi fir de iarbă iese, crește sau se pregătește de odihnă. Un copac la fel. Apele susură, norii pe cer ne adună și ne umbresc și ne limpezesc aerul prin ploaie binecuvântată. Toate sunt într-o lucrare de protecție și de pază pe care Biserica o vede prin lucrarea îngerilor care sunt în ascultare, în pronia lui Dumnezeu.

Iar dezordinea este creată de mintea omenească lepădată, căzută din respectul față de întreaga Creație si față de Dumnezeu.

Este o cădere din vederea duhovnicească, cădere care, iată, caută să transforme, să murdărească creația întreagă și creaturile în tot ce este sumbru, trist și nefericit. Cancerul duhovnicesc aduce un cancer în întreg cosmosul creat din mila și binecuvântarea Creatorului.

Deci, să ne rugăm ca Milostivul Dumnezeu să ne țină în planul Lui și în lucrarea Lui, așa cum spunem și la Tatăl nostru «Doamne, facă-se voia Ta»!

Să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru toate, pentru tot ce avem și pentru tot ce suntem și pentru îngerii întrupați care sunt printre noi, și pentru îngerii care ne ocrotesc prin Providența Dumnezeiască.

Iată că astăzi, de față prezenți, mulți dintre oamenii frumoși si dragi nouă, poartă numele Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril.

Putem spune pe drept cuvânt că avem și noi îngeri păzitori și chiar așa-i numim uneori, pe cei dragi nouă, pentru că îi vedem cum ne păzesc și ne ajută și pe noi și în proiectele pe care le desfășurăm. Deci, Dumnezeu să binecuvinteze pe toți cei care, iată, lucrează în planul lui Dumnezeu și pe toți cei ce poartă aceste frumoase nume: Mihael, Gabriel, Rafael, Angelo, Angela, Angelina, Ariel, Dina, Adrianel, Leila, Nataniel, Pascar, Serafim, Evangelina și multe alte nume frumoase care fac trimitere la lucrarea proniatoare a oștilor îngerești.

Sunt mulți dintre cei care sunt sub ocrotirea acestei sărbători și trimit prin numele lor la Sfinții Îngeri.

Celor ce poartă aceste frumoase nume de îngeri, dă-le, Doamne, sănătate întru toate bună sporire și îi păzește pe dânșii întru mulți și fericiți, binecuvântați ani!

Mulți ani trăiască!”.

La Sfânta Liturghie au participat și soții Gabi și Alina Apetrii, coordonatorii grupului vocal Viva Allegria, iar doamna Alina Apetrii, ca de fiecare dată când vine la biserica păstorită de părintele Petru Munteanu, a încântat auzul auditoriului, interpretând câteva melodii cu tematică religioasă, alături de câteva tinere talente din cadrul corului Viva Allegria.

„Multumim Bunului Dumnezeu, care ne-a îndreptat astăzi pașii către sfânta biserică, al cărei hram, al Sfinților Voievozi Mihail și Gavriil, am sărbătorit cu multă evlavie si bucurie!

Alături de  Allegria Music Junior, am participat la Sfânta Liturghie și am adus slavă lui Dumnezeu, Maicii Domnului, Sfinților Mihail și Gavriil și tuturor Puterilor Cerești prin cântări bisericești.

Împreună cu Bianca Amarinei, Jessica Chifu, Flavio Gabriel Amariei și Riccardo Gabrielle Pisaltu, am bucurat sufletele enoriașilor și am înălțat gânduri alese, interpretând pricesnele „Pentru Tine, Doamne” , „Maica cerului” și „Minunat loc în cer”.

Mulțumim din suflet părintelui paroh Petru Munteanu pentru primirea călduroasă! Dorim să transmitem La mulți ani! și cele mai sincere și frumoase gânduri de sănătate, bucurii duhovnicești, pace sufletească și îmbrățișarea îngerilor, tuturor sărbătoriților!”, a menționat Alina Apetrii.

În fiecare an, în această zi de sărbătoare, toți credincioșii participanți la Sfânta Liturghie sunt invitați la agapa frățească organizată de ziua Îngerilor Ocrotitori, fiind pregătite 450 de porții de mâncare pentru toți pelerinii veniți în sfânt lăcașul de cult.

În cadrul sărbătorii hramului Parohiei „Sf. Voievozi” din Săvinești, o atenție deosebită a fost acordată și hramului troiței, ridicată de familiile Teodorescu Mihai și Apetrei Marian.

Troița, simbol al credinței și al binecuvântării, a adus un plus de însemnătate evenimentului zilei. Troița, înălțată cu grijă și devotament, a fost împodobită cu flori și lumânări, creând o atmosferă plină de recunoștință.

Credincioșii au avut ocazia să se roage și să aducă rugăciuni de mulțumire, exprimând astfel recunoștința față de binecuvântările primite și aducând în același timp omagiu Sfinților Voievozi.

La sfârșitul ceremoniei religioase, părintele Meraru au adresat un cuvânt de învățătură, cu referire la viața Sf. Arhangheli Mihai și Gavril, precum și însemnătatea troițelor în viața creștinului:

Dăm slavă și mulțumim lui Dumnezeu că în această zi binecuvântată, de 8 noiembrie, zi în care pomenim pe Sfinții Voievozi Mihail și Gavriil și pe toate cetele netrupești puteri, ne-am învrednicit să participăm la Sfânta Liturghie. Acum ne-am rugat împreună la resfințirea acestei troițe, care, cu dragoste și cu multă jertfă, s-a ridicat în cinstea acestor mari voievozi, de către familie, și care în această zi se bucură de pomenirea acestor Sfinții Arhangheli. Așa cum aminteam și în predica sărbătorii de astăzi, sfinții îngeri sunt păzitori, ocrotitorii vieții noastre. Fiecare avem un înger păzitor, fiecare oraș, fiecare țară din lumea aceasta are un înger păzitor de la Dumnezeu dăruit. Noi trebuie doar să îi chemăm pe acești îngeri în ajutorul nostru, să fim buni unii cu ceilalți, ca sfinții îngeri să slujească împreună cu noi pentru mântuirea noastră. Poate unii dintre noi am simțit prezența acestor sfinți îngeri în viața noastră, atunci când am fost poate în boală, în suferință, în cumpănă grea. Am simțit ajutorul Dumnezeu și cineva ne-a ocrotit pe noi și ne-a scos din încurcăturile în care am intrat. Iată, sfinții îngeri sunt cei care ne ocrotesc și ne păzesc pe noi în chip nevăzut. Poate unii dintre noi, mai slabi în credință, vor spune «Așa a fost de la Dumnezeu să fie rânduit, să ies cu bine la liman». Dar nu tot ceea ce nu se vede înseamnă că nu există. Chiar dacă pe sfinții îngeri nu-i vedem cu ochii trupești, îi putem simți cu ochii sufletești, pentru că fiecare om are mădulare și trupești și sufletești. De aceea, cu sufletul nostru simțim prezența acestor duhuri slujitoare, așa cum simțim și prezența duhurilor celor necurate. Atunci când ne ispitește vrăjmașul, atunci când ne pune un gând rău să facem. Atunci simțim prezența vrăjmașului în viața noastră.”

Troițele care se regăsesc în parohia păstorită de părintele Petru Munteanu sunt un manifest al cinstirii deosebite pe care a acordat-o mereu creștinul săvineștean principalului semn creştin. La intersecţii, precum şi la ieşirile şi intrările din sat, se întâlnesc troițe pentru ca omul care iese din spaţiul familiar, și nu numai, să se închine şi să rostească o rugăciune pentru sprijin. Iar la întoarcere să spună o rugăciune de mulţumire pentru ajutorul dat.

Sfinţii Arhangheli sunt în număr de şapte: Mihail, Gavriil, Rafail, Salatiil, Uriil, Gudiil şi Varahil, însă cei mai importanţi dintre ei, cei mai cunoscuţi şi mai populari sunt Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Aceşti şapte Arhangheli sunt pomeniţi în cartea Apocalipsei ca fiind cele şapte duhuri care stau în faţa Tronului lui Dumnezeu (cf. Apocalipsa 8, 2).

Obiceiuri și tradiții de Sfinții Mihail și Gavriil

Obiceiul este ca, de Sfinţii Mihail şi Gavriil, să se aprindă lumânări atât pentru cei în viaţă, cât şi pentru cei trecuţi la cele sfinte fără lumânare sau dispăruţi în împrejurări tragice. De asemenea, în ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril – despre care se crede că iau sufletele oamenilor când mor – se făcea marea pomenire pentru toţi morţii din familie. Conform credinţei populare, în această zi de sărbătoare a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril nu se lucrează, întrucât cine nesocoteşte această regulă se va chinui înainte de moarte. Ziua de 8 noiembrie este considerată „Vara Arhanghelilor”, iar pe lângă aceasta, între Arhangheli şi Crăciun, trebuie să mai fie între două şi patru zile senine şi călduroase, numite popular „Vara iernii”. În sâmbăta dinaintea sărbătorii se fac praznice pentru sufletul morţilor. Ofrandele date de pomană pentru morţi, din Ajun sau din Ziua Arhanghelilor, se numesc „Moşii de Arhangheli”.

Brîndușa Dediu

 

Categorii:Articole | evenimente | Stiri | Stiri

Lasă un comentariu

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

go top