Biserica „Sfinții Voievozi”
Biserica cu hramul “Sfinții Voievozi”, situata in partea sudica a Savinestilor, pe terasa a doua a raului Bistrita, s-a ridicat pe locul unei alte biserici construita din stejar pe la jumatatea veacului al 19-lea. Biserica veche a fost mistuita de un napraznic incendiu provocat de descarcari electrice in vara anului 1952. Aceasta cumplita incercare nu a impins poporul la disperare. În anul 1953, constituindu-se un comitet de credinciosi sub indrumarea preotului Victor Hartascu, s-a inceput zidirea bisericii.
Construita din caramida, acoperita cu tabla, biserica in forma de trefla are o lungime de 26 m si o latime de 10 m. Prevazuta cu pridvor la intrare in forma dreptunghiulara, printr-o usa laterala se ajunge pe o scara la cafas si clopotnita. Printr-o usa dubla se intra in naosul bisericii. Cafasul si amvonul incadreaza armonic si maresc frumusetea ei interioara. Valoarea catapetesmei sta in vechimea ei istorica. Usile imparatesti, sculptate minunat, exprima arta populara moldoveneasca de pe aceste plaiuri.
Biserica „Sfinții Voievozi” – Sfințită la 27 septembrie 1964
Dupa 11 ani de stradanii prin donatii in bani, materiale si munca voluntara a credinciosilor din Savinesti, biserica noua se sfinteste la 27 septembrie 1964 de catre Prea Fericitul Parinte Iustin Patriarhul Romaniei, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Sucevei. A fost asistat de un sobor de preoti in frunte cu preotul I. Pricop Protoiereul de Piatra Neamt.
In anul 1971, prin jertfa acelorasi credinciosi si sub indrumarea preotului Gheorghe Filip, incepe pictura bisericii in interior. De nuanta neo-bizantina lucrarea in fresca terminata in 1975 este opera cunoscutului pictor pietrean Dumitru Irimescu. Asistenta a fost asigurată de distinsul prof. de arta bizantina Ion Stefanescu.
Casa parohială
In anul 1974 cu osardia credinciosilor si a pr. Filip Gheorghe in curtea bisericii s-a ridicat o casa parohiala.
In anul 1975 pentru inlaturarea curentului in biserica s-a zidit in partea sudica a Sf. Altar, un ataseu, cu straduinta si indrumarea pr. Filip Gheorghe.
In anul 1977 s-a tencuit in terasid exteriorul bisericii. In anul 1978 s-a refacut radical casa praznicala, cu ajutorul credinciosilor si sub grija pr. Filip Gheorghe.
Lucrări de refacere și reabilitare
In anul 1998-1999 s-au refacut aleile bisericii, s-au efectuat reparatii la casa praznicala, fiind varuita in interior, s-a sapat in curtea bisericii o pompa de apa, cu ajutorul credinciosilor sub indrumarea Pr. Petru Munteanu
In anul 2000 s-a adaugat deasupra intrarii in biserica un acoperis pentru protectia de ploaie, a usii si a scarilor, sub grija si indrumarea d-lui epitrop Radu Gheorghe si a pr. Petru Munteanu.
Mentionam ca in biserica au existat documente cu valoare culturala deosebita (carti bisericesti cu scris chirilic, 43 icoane vechi, 2 pomelnice sec.18-19), care au fost date pentru a fi expuse in sali de muzeu. In semn de cinstire si in duhul solidaritatii duhovnicesti, pomenim aici pe slujitorii Sf.Altar atat ai bisericii vechi cat si ai celei noi. Preoti adormiti intru Domnul: Neculai Vitzu (1879), Gavriil Grintescu (1910), Constantin Pruncu (1926), Constantin Mihailescu, Victor Hartescu, Gheorghe Filip (1997).
Nu putem incheia aceasta scurta prezentare, fara a aminti jertfa si neobosita lucrare in cele spre cele de ingrijire si sustinere a bisericii, facute de intreg popor ortodox din Savinesti, lucrare ce se continua neintrerupt pentru ingrijirea si impodobirea a ceia ce s-a realizat si pentru definitivarea altor lucrari incepute.
Mai multe despre Parohia „Sf. Voievozi” Săvinești găsiți pe site-ul său oficial:
Citiți și „Ține minte: Împărăția lui Dumnezeu este un dar! Nu un merit!”