Sâmbătă, 10 septembrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a binecuvântat lucrările de renovare ale bisericii „Adormirea Maicii Domnului” și Sfântul Ștefan din localitatea Podoleni, Protopopiatul Roznov, judetul Neamț. Astfel, credincioșii comunei Podoleni, și nu numai, au avut ocazia să participe la slujba arhierească cu un sobor de preoți și să primească binecuvântarea Părintelui Mitropolit.

La slujbă au participat preoți din Protopopiatul Roznov, printre ei aflându-se și părintele Petru Munteanu, de la Parohia „Sf. Voievozi” Săvinești, părintele Alexandru Munteanu de la Parohia „Sf. Nicolae” din Zănești, dar și părintele Vasile Iulian de la Parohia Chintinici, gazdă fiind părintele protoiereu Bogdan Frăsilă.
După lecturarea fragmentului Evanghelic, Înaltpreasfințitul Teofan le-a vorbit celor aflași în sfânt lăcașul de cult, în omilia sa, despre însemnătatea Crucii din viața omului, aflându-ne în sâmbăta dinaintea sărbătorii Sfintei Cruci:

„Viața Sfintei Cruci este prezentă în viața oamenilor, în petrecerea lor pe acest pământ. Că este vorba de tată, de mamă, de cei care muncesc, de oșteni, de cei care au responsabilități în Biserică, în societate, de cei care sunt în stare să-și ducă Crucea, chiar dacă uneori cădem sub povara ei. Crucea fiind prezentă, așadar, în viața oamenilor adevărați, pentru că trecerea prin cruce, adică prin încercările acestei vieți îl fac pe om mai puternic, mai aproape de Dumnezeu, mai credincios, mai realist. Sfânta Cruce, adică viața omului de Cruce, de răstignire și de înviere. O astfel de viață de Cruce este dătătoare de multe bunătăți. Crucea este izvorâtoare de multă dragoste, că cel care suferă mult este și capabil să iubească mult. Iar dragostea este dătătoare de libertate. „Iubește și fă ce vrei”, mărturisește un cuvânt rostit din vechime (Fericitul Augustin n.r.). O viață de cruce este, de asemenea, izvorâtoare de multă putere. Un cuvânt din minunata carte numită Pateric spune: „Dai sânge, primești duh”. Ai o viață de încercări, dar nu deznădăjdui. Te ridici, mergi mai departe, îți pui nădejdea în Dumnezeu! Atunci tu arăți că te înscrii în starea de jertfă și primești duh nemăsurat de la Dumnezeu, duh îmbelșugat. (…) Dar o viață de cruce îți aduce si foarte multe bucurii, împliniri, putere și, mai ales, pace sufletească. Să ne dăruiască Dumnezeu putere să ne ducem crucea pe care El ne-a dăruit-o fiecăruia”.
La sfârșitul slujbei, părintele protopop Bogdan Frăsilă, parohul bisericii din Podoleni, a primit în dar Crucea „Sfântului Ierarh Dosoftei”, ca semn de mulțumire din partea Bisericii pentru efortul depus în renovarea și înfrumusețarea sfântului locaș.
„Toată lumea știe că viața de familie trebuie binecuvântată de Dumnezeu. Noi știm că măsura credinței este măsura vieții, cum îți trăiești viața așa îți este și credința.” Părintele Teofil Părăian
Tot astăzi, 10 septembrie 2022, doi tineri frumoși și-au unit destinele în fața lui Dumnezeu, Claudiu și Ioana, având ca nași familia doamnei Florentina Luca Moise – Inspector General Școlar Neamț. Taina Cununiei a avut loc la biserica ”Sfinții Voievozi” din Săvinești și a fost oficiată de părintele paroh Petru Munteanu, părintele Alexandru Munteanu și părintele Mihai Meraru.
Cununia sau slujba nunții este un act sfânt, de origine dumnezeiască, în care, prin preot, se împărtășește harul Sfântului Duh unui bărbat și unei femei ce se unesc liber în căsătorie. Căsătoria începe cu o iubire în care fiecare prețuiește pe celălalt și afirmă în iubirea sa disponibilități nelimitate de a-l respecta ca persoană, de a accepta toate jertfele și oboselile pentru el. Dar iubirea este o legătură ce se actualizează în fapte, aspectul spiritual căpătând un loc tot mai important în ea. Fiecare din cei doi săvârșește tot mai multe semne de atenție, de înțelegere, de slujire și de jertfire pentru celălalt, iar acestea îi leagă tot mai strâns, îi fac să se cunoască și să se prețuiască tot mai mult.

„Înainte de a oficia Taina cununiei, mirii au fost la Starea Civilă, cum spunem noi, și au primit un certificat de căsătorie. La Starea Civilă, ofițerul stării civile a stat cu fața la miri și i-a întrebat dacă sunt hotărâți, nu sunt siliți de cineva să întemeieze o familie în care să se așeze conform rânduielilor legii statului nostru. Cei doi, după cum este acest certificat, au semnat și au fost de acord. Însă, iată, ajunși la Sfânta Biserică, preotul nu mai stă cu fața la miri, ci stă cu spatele la miri, mirii stau cu spatele la părinți sau la nuntași si oficiază Sfânta Taină a Cununiei.
Unii m-au întrebat de ce în Taina Cununiei preotul nu stă ca la ofițerul Stării civile, cu fața la miri si stă cu spatele. Și noi i-am răspuns pentru că la Taina din biserică, noi cu toții privim în aceeași direcție către Sfântul Altar, ușile Sfântului Altar sunt deschise, și în această priviere în aeeași direcție stă cealaltă față a iubirii, după cum mărturisește Sfînta noastră Biserică. Noi de aceea slujim așa, privind în aceeași direcție. În această privire împreună a noastră, a tuturor, către Dumnezeu, stă Taina nunții și stă și mărturisirea unei iubiri care nu înseamnă numai a privi unul în ochii celuilalt. Pentru că este bine să fie iubirea aceasta, a unei priviri împărtășite, ci și privirea în aceeași direcție. Iar în această stare, se așează Sfânta Taină a Cunuiei. Privirea în aceeași direcție înseamnă să avem aceeași credință, aceleași idealuri, aceleași principii și valori, pe care să le mărturisim în casa noastră, prin Taina Cununiei si în caz că sunt furtuni sau încercări, după cum pot să fie și binecuvântări și bucurii mari, să nu uitați să priviți în aceeași direcție.
Astăzi, noi am cerut ca bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze casa dumneavoastră, împreună, iată, în rugăciune, având alături nași deosebiți care au purtat și poartă lumânări aprinse, lumânările aprinse simbolizând credința noastră în Înviere. Noi luăm lumânarea aprinsă în noaptea Învierii și această credință în Sfânta Înviere o mărturisesc nașii purtători de lumină, cărora, din respect și din admirația pe care o aveți, le-ați sărutat mâna, primindu-i ca pe niște părinți și sfătuitori.”, le-a menționat părintele paroh Petru Munteanu tinerilor căsătoriți.