Sfântul Nicolae s-a născut în timpul împăratului Diocleţian, în cetatea Patara din Asia Mică şi a urmat cele mai vestite şcoli ale epocii sale. Iubind virtutea şi ajutorarea aproapelui, a fost hirotonit preot şi apoi episcop al cetăţii Mira Lichiei (astăzi localitatea Demre, din Turcia). A participat la Sinodul Întâi Ecumenic (Niceea, 325) şi a trecut la cele veşnice în anul 345, fiind îngropat în biserica episcopală. Catedrala „Sfântul Nicolae” din Bari, unde se află moaştele marelui ierarh, este un important centru de pelerinaj, atât pentru italieni, cât şi pentru creştinii ortodocşi din estul Europei.
Mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae se află în România, la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti, ultima ctitorie a Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.
Sfântul Ierarh Nicolae este unul dintre cei mai mari sfinţi ai Bisericii lui Hristos, mii de biserici fiind construite în numele lui şi milioane de oameni purtând numele arhiepiscopului de Mira Lichiei. Din punct de vedere etimologic, acest nume înseamnă „biruinţa poporului”, nume care s-a împlinit în viaţa Sfântului Ierarh prin vocaţia sa de dăruire şi milostivire către cei aflaţi în nevoi şi în necazuri. Sfântul este considerat şi ocrotitorul multor bresle şi meserii. El este apărătorul copiilor, al fecioarelor şi al văduvelor, al elevilor, patronul mirilor, al tinerilor căsătoriţi care doresc copii, al săracilor, al prizonierilor, al studenţilor şi al pelerinilor. De asemenea, se consideră că Sfântul Ierarh ar fi şi ocrotitorul farmaciştilor, marinarilor, pescarilor, brutarilor, negustorilor, judecătorilor şi patronul Rusiei. Există chiar o tradiţie generală, conform căreiea fiecare vapor ortodox trebuie să aibă o icoană a Sfântului Nicolae şi o candelă aprinsă pentru rugăciune.
Cercetătorii şi toate cronicile vorbesc despre prezenţa unui mir specific în sarcofagul sfântului, la Mira Lichiei şi în mormântul din Bari. Din 1980, la sărbătoarea Aducerii Moaştelor Sfântului Nicolae (9 mai) are loc o slujbă deosebită, în care credincioşii primesc binecuvântare şi o sticluţă cu apă sfinţită, în care este picurat şi mirul sfântului. Această aghiasmă cu mir a adus ajutor şi vindecări pentru mulţi oameni care s-au rugat cu credinţă Sfântului Nicolae, minunile continuând să se săvârşească şi astăzi.
Mihai Parfeni