„Sfânta Elena este model de mamă educatoare. Ea a educat discret, dar eficient pe fiul său. Edictul de la Mediolan și toate lucrările pe care Sfântul Constantin le-a făcut în favoarea Bisericii au fost inspirate de mama sa Elena, împărăteasa. Sfântul Constantin cel Mare este chemat să ajute Biserica lui Hristos după o perioadă lungă de persecuții împotriva creștinilor întreprinse de împărații romani păgâni. El este primul împărat roman creștin.”, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Sfinţii Mari Împăraţi şi Întocmai cu Apostolii Constantin şi mama sa, Elena, sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 21 mai.
Pentru marea contribuţie la răspândirea şi înflorirea creştinismului, Constantin şi mama sa, Elena, au fost trecuţi de Biserica Ortodoxă în rândul sfinţilor şi sunt socotiţi „întocmai cu apostolii”.
Sfântul Constantin Cel Mare a iubit Biserica lui Hristos şi a ajutat-o. A construit foarte multe biserici, iar mama sa, Împărăteasa Elena a găsit Sf. Cruce în pământ, la Ierusalim. Interesant este faptul că, Sfântul Constantin a descoperit Crucea ca lumină pe cer şi mama sa Elena a descoperit Crucea lui Hristos, pe care a fost Răstignit, arătând Taina Crucii care leagă cerul şi pământul.
În Biserica ”Sf. Voievozi” din Săvinești s-au adunat numeroși credincioși pentru a participa la Sfânta Liturghie închinată Sfinților Împărați Constantin și Elena, oficiată de părintele paroh Petru Munteanu.
În cuvântul de învățătură părintele Munteanu a vorbit credincioșilor prezenți despre cei doi sfinți sărbătoriți pe 21 mai, modele de viețuire creștină și a evidențiat importanța cunoașterii, rostirii și trăirii autentice a Crezului Sfintei noastre Biserici.
În ziua de prăznuire a Sfinților Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa Elena, a avut loc și slujba de înmormântare a celui care a fost profesorul Petru Roibu, director al Școlii Vechi din Săvinești. Slujba de înmormântare a început la ora 11.30, la Biserica „Sf. Înviere” din Săvinești, la care a participat și părintele Petru Munteanu. Călător în acest spaţiu mirific al patriei noastre, călător vremelnic între cele două determinări de timp (naştere şi moarte) Petru Roibu a fost, mai presus de toate, un ostaş de primă linie, cu o chemare specială pe un front al unui destin ce trebuia împlinit. Şi l-a împlinit până la capăt.
Citește aici – Odihnă veșnică!
Constatăm cu bucurie că la sate încă se mai păstrează troiţele la intersecţii de drumuri, la capetele de pod şi la fântâni. Cruci din piatră, din lemn sau fier, simple sau pictate, cu inscripţii şi însemnări, sub cerul liber sau încadrate de mici adăposturi din lemn ori alte materiale, uneori aflate în interiorul unor mici construcţii. Aşa sunt troiţele din Parohia Sf. Voievozi din Săvinești, jud. Neamț.
În parohia săvineșteană sunt 36 de troițe, ridicate până în prezent. Cinci dintre ele poartă hramul Sfinților Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa Elena. Troițele au fost construite de credincioșii Constantin și Elena Vasâlca, familia Constantin Paisa, familia Negoiu Dorina, familia Trif, iar cea de-a cincea troiță, cea mai recentă construcție, a fost ridicată de familia Stahie, Ionuț și Mihaela.
Troița lui Moș Costache
La una dintre ele, la ”Troița lui Moș Costache”, cum îi spun sătenii, cei prezenți la oficierea slujbei de hram și-au amintit cu drag de povestea troței.
Cu ani în urmă, pe locul acestei troițe era un cireș și într-o zi moș Costache s-a hotărât să ridice în locul cireșului o troiță. I s-a spus că poate tăia cireșul cu o condiție, să facă din lemnul lui o troiță. Și așa s-a întâmplat, moș Costache și Tanti Ileana, după cum îi numeau sătenii, au lăsat în urma lor o moștenire pentru întreaga comunitate săvineșteană.
Fiecare troiță construită în Parohia Săvinești 2 are o poveste emoționantă în spate, ca și cea a familiei Negoi Dorina. Ion Negoi, soțul Dorinei, în ultimii ani de viață s-a decis să construiască o Sfântă Troiță, lângă casă. A construit o cruce de lemn, dar nu a reușit să-și ducă visul la îndeplinire. Soția, Dorina, împreună cu rudele, vecinii și alți săteni, a reușit să ducă la bun sfârșit dorința soțului, ridicând o troiță în amintirea lui. Icoanele sunt realizate în mozaic, iar masa troiței include și crucea de lemn confecționată de Ion Negoi.
Din anul 2011, de când a avut loc slujba de sfințire a troiței, bianual, la 21 mai de ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena și la 14 septembrie de ziua Crucii, după Sfânta Liturghie credincioșii parohiei se întâlnesc la troiţă pentru o rugăciune de binecuvântare săvârşită celor prezenţi, dar şi o rugăciune de pomenire pentru cei adormiţi. Și anul acesta doamna Dorina Negoi a găzduit, mai mulți enoriași, care au participat la slujba de hram a troiței, pe care i-a invitat la o agapă frățească.
Troiţele sunt aşezate la bifurcaţia unor drumuri, la răscruce, pentru că diavolul ne ispiteşte mai ales în momentele de cumpănă, în cele în care suntem nehotărâţi şi trebuie să luăm o decizie importantă, îndemnându-ne să ne abatem de la calea cea dreaptă şi să apucăm pe căi greşite.
Comunitatea săvineșteană, enoriași ai parohiei ”Sfinții Voievozi” din Săvinești, păstrează cu sfințenie legătura cu Dumnezeu, arătându-și mereu recunoștința față de ajutorul primit de la El.
Printre ei se numără și familia Trif, oameni cu frică de Dumnezeu, care în momentele dificile ale vieții au apelat la ajutorul Bunului Dumnezeu, iar în amintirea părinților lor, care au hotărât să înalțe o troiță închinată Sfinților Împărați Constantin și mama sa Elena.
Troița ridicată de familia Stahie a avut slujba de sfințire la data de 31 august 2019. „Troița a fost una dintre primele planuri ale familiei noastre, pentru că am reusit după ani de sacrificii în străinătate să ne cumpărăm o casă în comuna Săvinești. Având în vedere că si, aici, în străinătate, printre străini, avem o mică troiță ne-am gândit că ar fi bine să facem și acasă, în România, una care să fie ocrotită de Sf. Împărați Constantin și mama sa Elena, pentru că soția mea este și Elena”, ne-a transmis din Italia domnul Stahie Ionuț.
La mulți ani, Constantin și Elena!
Peste 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica cu ocazia Sfinţilor Constantin şi Elena, conform Agerpres.
Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, numele de Constantin sau derivate ale acestuia poartă 698.155 de bărbaţi, iar cel de Elena sau derivate ale acestuia 1.123.411 femei.
Cel mai întâlnit nume bărbătesc este Constantin, 440.692, urmat de Costel – 76.185 şi Costică – 25.959. Alte derivate ale numelui Constantin sunt Costin – 22.051, Costinel – 10.598, Costache – 4.439, Costi – 886, Costea – 296, Costeluş – 333, Constandin – 143, Constanţiu – 23, Ilenuş – 7 şi Costelică – 1.
La femei, 846.555 poartă numele de Elena, 100.771 – Ileana şi 61.419 – Lenuţa. Se mai întâlnesc Constanţa – 42.422, Constantina – 20.864, Ilinca – 24.897, Costina – 5.439, Tanţa – 4.768, Nuţa – 3.627, Leana – 2.713, Costinela – 2.431, Nuţi – 1.358, Ilenuţa – 1.057, Ela – 896, Tănţica – 856, Lena – 821, Ilina – 693, Nuţica – 628, Leanca – 351, Costica – 280, Eli – 208, Constandina – 173, Tanţi – 127, Leni – 31, Ilenuş – 21 şi Ilenuşa – 5.
Brîndușa Dediu