Biserica – Alinare pentru deținuți. Taina Sfântului Maslu la Penitenciarul de Minori și Tineri din Bacău
În după-amiaza zilei de 13 ianuarie 2017, părintele paroh Petru Munteanu de la Parohia „Sf Voievozi” din Săvinești, jud. Neamț a efectuat prima vizită la Penitenciarul de Minori și Tineri din Bacău în anul 2017.
Părintele paroh a fost însoțit de părintele Mihai Meraru, părintele Ciprian Ungureanu și domnișoara Agafia Roșu, asistent social în cadrul parohiei.
O poartă din fier, înaltă şi grea, care abia se urnește din loc, îi rupe de oraş şi de societate pe cei aproximativ 450 de deținuți înregistrați la Penitenciarul din Bacău. Acum, pentru mulţi dintre ei, lumea în care sunt liberi este biserica. Adevărata lor „societate“ sunt cărţile, vorbele schimbate cu vreo rudă care mai vine din când în când, cu preotul capelan sau cu personalul penitenciarului. Foarte mulţi dintre ei îşi manifestă dorinţa de a participa la slujbele religioase oficiate la capela penitenciarului.
Taina Sfântului Maslu
Astfel, vineri 13 ianuarie, aproximativ 35 de deținute din Penitenciarul pentru Tineri și Minori Bacău au participat la o slujbă specială. Taina Sfântului Maslu a fost săvârșită de un sobor de nouă preoti. Acestora li s-au alăturat şi reprezentanţi din partea conducerii instituţiei.
Slujba a fost oficiată de către părintele Petru Munteanu, pr. Mihai Meraru (Parohia „Dragomirești” Neamț), pr. Ciprian Ungureanu (Parohia „Dârloaia” Neamț) pr. Lucian Butnaru (Unitatea Militară 01769 Bacău), pr. Petru Cuibar (Capela „Sf. Pantelimon” – din curtea Spitalului din Onești), pr. Ciprian Purice (Parohia Deleni, jud. Bacău), pr. Ionuț-Iliuță Comisu (Biserica „Sf. Nicolae” din Onești), pr. Constantin Abageru (Biserica „Sf. Apostoli Petru și Pavel” Bacău) și de preotul capelan Daniel Mașala (Penitenciarul Bacău).
Din dragoste față de Dumnezeu am venit astăzi aici
„Cu multă emoție și dragoste față de Dumnezeu am venit astăzi aici, să vă vizităm. Invitația îi aparține domnului Sorin Dîrțu, directorul Penitenciarului, care este un apropiat al sfintei noastre biserici. Ajungând la poarta penitenciarului ne-am bucurat când am văzut mai mulți părinți slujitori. La fel ca și mine, ei sunt de departe, unii chiar mai de departe. Din iubire față de Mântuitorul nostru Iisus Hristos, la invitația părintelui capelan, au dorit să ne rugăm împreună… Să ne adunăm în taina frumoasă a rugăciunii, care ne vindecă rănile sufletului, care ne dăruiește adevărata pace și adevărata binecuvântare în Hristos Domnul nostru.
Suntem într-un loc binecuvântat. Nu orice loc, ci în capela penitenciarului aflată sub binecuvântarea Înalpreasfințitului Părinte Ioachim. Dumnealui a binecuvântat acest loc, unde se slujește Sfânta Liturghie pe Sfântul Antimis de către părintele capelan Daniel Mașala. Și în această bucurie a noastră am trăit Taina Sfântului Maslu”, s-a arătat în cuvântul de învățătură adresat de părintele Munteanu, celor prezenți.
Această rugăciune să ne fie de folos tuturor
În continuarea cuvântului său, părintele Petru Munteanu le-a istorisit celor prezenți două povestiri cu tâlc. Intenția a fost de a sublinia importanța faptelor și a deciziilor pe care le ia fiecare părinte în viață. Se știe că „copiii calcă pe urmele părinților”. Aceste povestiri care au adus lacrimi pe obrajii celor încercate de privarea de libertate.
La finalul slujbei, părintele capelan Daniel Mașala și-a exprimat recunoștința către părinții slujitori pentru participarea la slujba Sfântului Maslu.
„Mulțumim că ați răspuns invitației noastre și am săvârșit împreună Taina Sfântului Maslu. Mulțumim, de asemenea, conducerii instituției și tuturor celor care au fost alături de noi astăzi. Această rugăciune să ne fie de folos tuturor”.
Taina Sfântului Maslu – slujba a fost pentru noi ca un balsam pentru suflet
Prezent la Taina Sfântului Maslu, domnul comisar-șef Sorin Dîrțu, directorul Penitenciarului Bacău, a declarat…
„Evenimentul de astăzi este pentru noi unul deosebit. Practic, slujba care s-a desfășurat astăzi a fost pentru noi ca un balsam pentru suflet. Nu avem foarte des ocazia de a avea în mijlocul nostru atât de mulți preoți. Rămânem în continuare alături, cu sufletul în primul rând, față de părintele Petru Munteanu, pentru că de la el a plecat toată activitatea de astăzi. Sperăm ca anul acesta astfel de întâlniri să fie în număr cât mai mare. Avem deja, din partea părintelui Munteanu, tot girul și credem că față de anii trecuți anul acesta va fi mult mai bine”.
Importanța slujbei Taina Sfântului Maslu
Slujba Taina Sfântului Maslu, este o slujbă care are un impact folositor asupra celor care o primesc. Îi ajută să se recupereze atât sufletește cât și trupește, primind totodată iertarea păcatelor. Relația dintre credincioșii din penitenciar și Biserică este una strânsă; oamenii, în momente grele, în momente sensibile, se apropie de Dumnezeu. Iar Biserica este cea care îi primește pe toți, în mod egal.
„Parohia „Sf. Voievozi” colaborează de foarte mulți ani cu Penitenciarul din Bacău. Aceasta se rezultă cu vizitarea persoanelor deținute la Centrul de servicii sociale „Samariteanul Milostiv” din Săvinești. Acolo ne petrecem timpul câteva ore pe săptămână la diferite activități. Astăzi am pășit noi în incinta Penitenciarului cu mici daruri. Ele au fost menite să le mai aline dorul de casă celor aflați într-o perioadă mai puțin bună din viața lor. Sper ca și anul acesta să decurgă la fel de bine ca si până acum. Să reușim ca în fiecare joi să avem o activate împreună cu persoanele private de libertate din Penitenciar”, a subliniat domnișoara Agafia Roșu.
Brîndușa Dediu
Citiți și „Sfântul Ioan Botezătorul modelul nostru de curaj”.