Sfânta Troiţă a fost făcută “cu multă dragoste” pentru a ne putea ruga lui Dumnezeu pentru sănătate, pentru a mulţumi Celui de Sus pentru darul vieţii şi pentru tot ce avem, aprinzând o lumânare, lumină atât pentru noi, cât şi pentru sufletele celor trecuţi la cele veşnice-bunici, părinţi, fraţi, surori.
Aşa spune ctitorul Troiţei închinate Sfântului Ilie, Georgeta Paisa (născută pe 2 iulie 1943), o credincioasă a parohiei noastre, mamă a trei copii: Gabriel (n. 1964), Mihai (n. 1968) şi Ilie (Puiu n. 1977) şi bunică a mai mulţi nepoţi. Crede că soţul ei, Ghiţă Paisa (1937-1983), s-a bucurat din ceruri când a văzut că, lângă fântâna cu apă rece şi bună de la poarta casei lui, Georgeta şi mezinul Ilie (principalul suport financiar al troiţei) au ridicat un frumos loc de închinăciune pentru sufletul lui, al socrilor şi părinţilor (Vasile şi Aneta Andronache, Vasile şi Maria Paisa), a fraţilor şi surorilor decedate. Trecătorii de pe strada Chimiei (DN 15 Piatra Neamţ-Bacău) se opresc deseori în faţa casei de la numărul 114 pentru a-şi ostoi setea de apă, dar şi setea duhovnicească.
Bunicii ne spun că în această zonă, cu peste jumătate de veac în urmă, erau doar câteva case izolate de o parte şi de alta a şoselei pietruite pe care circulau doar câteva camioane şi căruţe cu cherestea, cereale, lemn de foc ş.a. Ghiţă şi Georgeta şi-au ridicat o frumoasă gospodărie pe un loc primit ca zestre de la părinţii Maria (fiica lui Iancu şi a Catrinei Sandu) şi Vasile.
Părintele Petru Munteanu a dat binecuvântarea construirii Sfintei Troiţe la rugămintea mamei, alături de care era Ilie, fiul mai mic.
S-a sfinţit locul, s-a întocmit proiectul, iar meşterul Vasile Negru a ridicat construcţia din bolţari, ciment, balastru, a acoperit-o cu tablă, punându-i uşi şi ferestre din termopan.
O frumoasă Sfântă Cruce, donată de şeful unui atelier din zonă, a fost ridicată deasupra construcţiei.
Pictura iniţială a fost executată de un pictor ce lucra la Biserica ”Sfinţii Voievozi Mihail şi Gavril” şi continuată de doamna Mihaela Blaga. Ulterior, tabloul din interior al Sfântului Ilie a fost realizat de maistrul Crinu Bujoreanu.
Slujba de sfinţire s-a oficiat pe 20 iulie 1998 tot de părintele Petru Munteanu, care a sfinţit cu această ocazie şi apa fântânii alăturate.
Hramul se prăznuieşte în fiecare an de Sânt Ilie în casa gospodinei Georgeta Paisa, care întreţine cu drag troiţa, mândrindu-se cu ea, având o mare mulţumire sufletească atunci când vede credincioşi oprindu-se să aprindă o lumânare şi să se roage.
Prof. Vasile Sandu şi Bianca Savin