Apropiindu-se de vârsta octogenarilor, Vasile şi Tinca Plăcintă (Ecaterina Stanciu din Cut) au început să-şi facă bilanţul vieţii lor pe pământ. Cu durere în suflet şi-au amintit de cei doi copii: Maria-Monica(născută pe 28.10.1952, decedată pe 13.04.1982) şi Ion-Lulu (născut pe 18.07.1956, decedat pe 18.07.1993), de părinţii Vasile (1900-1968) şi Maria (1905-1991), dar şi de fratele mai mare Neculai şi hotărăsc să construiască o Sfântă Troiţă în amintirea lor.
Au cerut binecuvântarea părintelui paroh al Bisericii Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, Petru Munteanu, pentru a ridica un mic locaş de închinare în faţa casei lor, pe strada Bistriţei, numărul 176. Locul a fost sfinţit pe 20 august 2008. Peste drum de locuinţa lor, cu ani în urmă, a fost casa parohială a preotului Victor Hârţescu, transformată în sediul Sfatului Popular al comunei Săvineşti, clădire care a ars imediat după 1989.
În perioada de după al doilea război mondial, în jurul anilor 1950-1955, în acest loc era gospodăria lui Vasile Plăcintă, compusă din casă de locuit, un salon cu bufet pentru nunţi, baluri, cumetrii şi o căsăchie (măcelărie). Casapii Ion Porcaru şi Ion Popa sacrificau animale, vindeau carne săvineştenilor, cu aprobarea puterii locale.
Toamna, când an de an tinerii erau recrutaţi pentru satisfacerea obligatorie a serviciului militar, salonul lui Plăcintă era loc de adunare şi, fireşte, locul de despărţire a tinerilor de părinţi, logodnice, punct de plecare spre Halta din Săvineşti însoţiţi de ,,fanfara” locală (fraţii orbi Costache-tobă, Neculai-frigon şi corn, Mitică-contrabas).
Focul provocat de un trăsnet în primăvara anului 1953 a ars din temelii Biserica satului. Localnicii au fost nevoiţi să improvizeze un locaş de rugăciune pentru un timp prin contribuţia, în special cu material lemnos, a unor buni creştini şi gospodari. Vasile Plăcintă a fost unul dintre credincioşii care au ajutat ca vechea casă praznicală (o şură doar acoperită) să fie transformată în Biserică, alături de Neculai Popică, Vasile Lăcătuşu ş.a.
În toamna anului 2008 s-a început construcţia Sfintei Troiţe zidită, acoperită şi pictată de echipa meşterului Teleuţă Ion din Piatra Neamţ. Sfânta Troiţă are ca patron pe Sfântul Vasile cel Mare şi a fost sfinţită de părintele Petru Munteanu în ziua de Sfântul Vasile, anul 2009. Hrămuirea se face în fiecare an de către ctitori, vecini, rude. Ctitorii au fost sprijiniţi moral, dar şi financiar (mai puţin) de către rudele apropiate, vecini, primarul comunei Săvineşti, Daniel Horciu. Întreţinerea troiţei este realizată de familie şi vecini.
Prin poziţia sa, la stradă, în apropierea Bisericii, Sfânta Troiţă este un loc unde trecătorii fac o rugăciune, aprind o lumânare şi mulţumesc Domnului. Zilnic se vor ruga şi ctitorii pentru iertarea păcatelor celor trecuţi la Domnul, pentru slava Celui de Sus, pentru viaţa dăruită şi trăită frumos, pentru sănătatea lor, a surorilor Lina (n. 1932), Aurica (n. 1935) şi fraţilor lor Gheorghe (n. 1940), Constantin (n. 1942).
Să mulţumim Domnului că am avut şi avem înaintaşi vrednici, cu credinţă în Dumnezeu, cărora tinerii să la urmeze exemplul. AMIN!
Prof. Vasile Sandu şi Bianca Savin