„Mă motivează familia și speranța că într-o zi îmi voi găsi echilibrul!”

Acțiuni în echipă – Voluntarii centrului social de la Săvinești și tinerele deținute din cadrul Penitenciarului de Minori și Tineri din Bacău. Activități cu scop recreativ – lucru manual.

Joi, 2 iulie 2015 Centrul de Servicii Sociale „Samariteanul Milostiv”, care aparține Parohiei „Sfinții Voievozi” din Săvinești, a găzduit o nouă activitate cu scop recreativ pentru tinerele deținute din cadrul Penitenciarului de Minori și Tineri din Bacău.

Voluntarii centrului social Săvinești și tinerele deținute – Acțiuni în echipă

În această însorită zi de joi, un grup format din șapte doamne aflate în detenție s-au bucurat de câteva ore de activități de lucru manual. Alături de voluntarii centrului social de la Săvinești și de Anamaria Armenici, director al departamentului de creație al Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești, tinerele deținute au tăiat și au lipit etichete pentru a „îmbrăca” siropurile proaspăt preparate la Centrul social-educativ „Popasul Iubirii Milostive” din Săvinești. Menționăm că, în prealabil, voluntarii centrului au cules florile pentru prepararea siropului de soc, păpădie, cireșe amare, căpșuni sau coarne.

voluntarii

„Așa cum vă spuneam și data trecută, mă bucur enorm că putem ajuta fetele să se detașeze de problemele cotidiene. Sperăm că și activitatea de astăzi a contribuit la dezvoltarea abilităților de lucru manual; abilități de lucru în echipă și de ce nu , de socializare. Astăzi am tăiat și lipit câteva etichete. Am adus produsul în stadiul final, spun eu. Fiindcă acum siropurile pregătite cu atâta dăruire de către voluntarii noștri sunt pregătite să ne susțină cauza noastră, aceea de a contribui la derularea celei de-a X-a ediție a Taberei de creație „Aripi de înger”. Anul acesta, tabăra se desfășoară pe toată perioada vacanței de vară”, a menționat Anamaria Armenici, director al departamentului de creație al Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești.

„Privarea de libertate înseamnă în primul rând pedeapsa sufletului”

Întrebată ce înseamnă privarea de libertate pentru ființa umană, o tânără aflată încă în detenție ne-a mărturisit: „Totul s-a petrecut în primul an de studenție – urmam cursurile Facultății de  Administrarea Afacerilor – secția Finanțe-Bănci. Am început apoi o altă facultate aici – Facultatea de Management. Anul acesta mi-am susținut lucrarea de licență. Sunt de cinci ani în regim de detenție și pot să vă spun că mai am de stat ceva timp. Privarea de libertate înseamnă în primul rând pedeapsa sufletului, fiindcă tot ce ține de relații se pierde; asta este ceea ce te afectează cel mai mult. Faptul că nu poți fi cu familia ta și cu prietenii tăi te afectează cel mai mult.

Îmi doresc să vină o zi în care părinții mei să fie mândri de mine și să le șterg puțin din suferința pe care le-am provocat-o. În penitenciar am participat la mai multe activități, cum ar fi: quilling, pictură, desen; astfel mi-am dat seama că pot face lucruri de acest fel. Fac sport, particip la orice activitate și încerc să depășesc momentul detenției. Mă motivează familia și speranța că într-o zi îmi voi găsi echilibrul. Am învățat să-mi controlez firea și răbdarea, m-am dezvoltat pe partea comunicațională”.

Citiți și „Atunci când dăruiești, începi să te gândești mai mult la ceilalți!”

voluntarii

Deținuții sunt persoane valoroase, sunt persoane care au emoții și care știu să-și trăiască emoțiile, știu să-și exprime gândurile și să-și construiască un viitor!

„Ca de fiecare dată, venim cu drag la Săvinești. Iar, când plecăm o parte din sufletul nostru rămâne angrenat în acest mediu. Pentru tinerele deținute, această ieșire înseamnă foarte mult; aici regăsesc acea parte de realitate care le redau speranța. Faptul că sunt tratate cu demnitate, respect și înțelegere le dă puterea să meargă mai departe. Ne propunem să venim cu cât mai multe deținute în această vară. Să le oferim tuturor posibilitatea de a desfășura activități recreative.

Recent am desfășurat și noi o activitate inedită, intitulată „Biblioteca Vie”. Aceasta este o activitate promovată de către Direcția de Reintegrare Socială în cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor. A fost organizată în fiecare zi de către toate penitenciarele din țară. Noi am ales ca locație de derulare a acestei întrevederi biblioteca. Am avut „cărți” pe care să le citim, precum și „cititori”. A fost o experiență deosebită atât pentru cărți, cât și pentru noi ca și organizatori, dar mai ales pentru cititori. Toți au apreciat modul inedit de a citi o carte, dar și de a putea să acceseze o parte din ceea ce înseamnă povestea acelei cărți.

Au găsit răspunsuri și au constatat că deținuții sunt persoane valoroase, că sunt persoane care au emoții și care știu să-și trăiască emoțiile. Ei știu să-și exprime gândurile și să-și construiască un viitor. Pentru noi a fost un lucru extraordinar, i-am văzut în altă postură, iar noi la rândul nostru am avut parte de o nouă experiență. Cu toții am avut de câștigat”, a declarat doamna Geanina Ștefan, director adjunct Educație și Asistență Psihosocială în cadrul Penitenciarului de Minori și Tineri din Bacău.

Citiți și ,,Credinciosul, de bucurie, scoate icoana în drum”.

voluntarii

Acțiunile organizate – sprijin moral pentru persoanele private de libertate

Vă reamintim că aceste întâlniri se derulează în baza unui protocol de colaborare încheiat între Fundația Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești și Penitenciarul de Tineri și Minori Bacău. Acest protocol este valabil până la finele anului 2015.

Scopul acestor întrevederi este oferirea unui sprijin moral pentru persoanele private de libertate, promovarea șanselor de incluziune socială a persoanelor aflate în detenție precum și formarea unor abilități și deprinderi care să contribuie la îmbunătățirea imaginii de sine a acestora.

Alexandra Gîrbea

1,969 total views, 1 views today