Concert extraordinar al Corului „Byzantion”, în Biserica „Sfinţii Mihail şi Gavriil” din Săvineşti – ştire Realitatea

P1011821

Ieri, o parte din membrii Corului Academic de Muzică Bizantină „Byzantion“ din Iaşi au încântat sufletele credincioşilor din Parohia „Sfinţii Voievozi“ din Săvineşti. Grupul, format din absolvenţi de seminarii şi facultăţi teologice, a participat la slujba închinată Intrării Maicii Domnului în Biserică, la invitaţia preotului paroh Petru Munteanu.

Timp de câteva ore, vocile puternice, dar calde ale membrilor Corului „Byzantion“ au răsunat în lăcaşul de cult din Săvineşti creând o atmosferă deosebită în duh şi rugăciune. Pentru credincioşi a fost încă o ocazie de a redescoperi frumuseţea cântărilor religioase.

Corul s-a format în anul 1997 pe vremea când membrii fondatori erau elevi ai Seminarului Teologic Ortodox Liceal „Sf. Vasile cel Mare“ din Iaşi.

Numele iniţial al formaţiei a fost „Basileus“ întrucât aceasta era denumirea corului şcolii. Formaţia de muzică bizantină Byzantion activează actualmente în Iaşi, cu binecuvântarea IPS Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei şi sub egida Universităţii de Arte „G. Enescu“, Iaşi. Corul este reprezentat de către Asociaţia Culturală „Byzantion“.

Calitatea interpretativă a fost atuul lor încă de la înfiinţare. Dovadă că la scurt timp după constituire, corul „Byzantion“ a avut parte de numeroase invitaţii pentru a susţine concert în Grecia, Danemarca, Belgia, Olanda, Luxembourg, Franţa, Italia, Polonia, Rusia, Cehia, Republica Moldova, Germania, participând la festivaluri importante de muzică sacră. „În anul înfiinţării Corul «Byzantion» dirijat de prof. Adrian Sârbu din cadrul Academie Arte „George Enescu» din Iaşi avea 12 membri. Ulterior, grupul s-a mărit având chiar şi 70 de membri. O parte dintre ei au plecat în străinătate, alţii s-au stabilit în diferite oraşe, astfel că la această dată corul este format din 35 de persoane. Ne bucurăm de aprecierea oamenilor. În luna decembrie avem programte multe concrte în diferite bisericii şi mănăstiri din ţară. Vă asigur însă că nu vom ocoli judeţul Neamţ nici în perioada următoare“, a declarat Ştefan Mihalache, administratorul corului.

Corul Academic de Muzică Bizantină „Byzantion“ a înregistrat până acum 10 albume cu muzică religioasă.

Sursa http://www.realitateamedia.ro/social/15233-concert-extraordinar-al-corului-byzantion-in-biserica-sfinii-mihail-i-gavriil-din-svineti-.html

 4,762 total views,  4 views today