
- carmen
- iulie 24, 2023
- 5:09 pm
În această săptămână (16-22 iulie 2023) în localitatea Slobozia, județul Neamț, au avut loc două zile pline de activități în colaborare cu asociația ASCOR (Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români) și părintele Iustin Dornescu, o persoană foarte legată de copiii din parohie, pentru care a organizat și în trecut diferite tabere și excursii.
Voluntarii asociației ASCOR, tineri preocupați de viitorul copiilor, au fost instruiți pentru a merge vara aceasta în diferite sate din zona Moldovei pentru a ține workshop-uri de dezvoltare personală pentru copii. În localitatea Slobozia, au ajuns doua fete, Andreea și Nectaria, studente în Iași, pregătite pentru a organiza împreună cu copiii diferite activități pe parcursul a două zile minunate. Proiectul din care acestea fac parte este din cadrul Departamentului Misiune pentru Tineret susținut de Arhiepiscopia Iașilor.
În ziua de luni au participat 28 de copii, cu vârstele de la 12 la 17 ani, nerăbdători pentru a afla cât mai multe lucruri. Aceștia au învățat ce este comunicarea și cum ar putea să-și comunice ideile într-un mod corect. Această zi a fost una teoretică, în care copiii au avut ocazia de a învață lucruri noi, dar îmbinată cu diferite jocuri.
Ziua de marți a avut ca scop principal lucrul în echipă, dar și vorbitul în public, astfel copii au pus în practica ce au învățat cu o zi în urmă. Vorbitul în public poate fi ceva greu de stăpânit mai ales daca ești emotiv, dar cea mai bună modalitate prin care poți trece peste acest trac este să exersezi, să faci abstracție de public și să-ți aduni ideile astfel încât discursul tău să fie concis și să mențină atenția publicului. Copiii prezenți la acest workshop au avut ocazia pentru prima dată să-și spună punctul de vedere despre o anumită temă aleasă aleatoriu, în fața celorlalți timp de un minut, și s-au descurcat foarte bine. De asemenea, Andreea și Nectaria i-au încurajat și au reușit să le ofere încredere în ei. Lucrul în echipa este esențial în ziua de astăzi, iar pentru ca echipa să funcționeze fără tensiuni, fiecare membru trebuie să-și cunoască atribuțiile și să asculte și să respecte părerile celorlalți. Activitatea care le-a atras atenția cel mai mult a fost aceea în care au avut de construit un turn folosind doar paste și pufuleți, stimulându-și astfel creativitatea și modul de a lucra în echipă.
Este de apreciat faptul că există tineri care au răbdare să-i învețe pe cei mai mici și își oferă timpul pentru a merge în diferite sate pentru a cunoaște diferite tipologii de persoane, de altfel îi așteptăm cu drag și în Săvinești. Tema seminariilor de anul acesta a fost despre comunicare, aceasta fiind una foarte utilă și esențială în viața tuturor. Mi-a făcut mare plăcere să iau parte la acest workshop și să le cunosc pe cele 2 fete. De asemenea, am apreciat modul în care toți participanții și-au dat silința și s-au descurcat în toate activitățile propuse, făcând aceste două zile de neuitat.
Dumitrache Ana-Ștefania