Bucuria bogățiilor duhovnicești – o prioritate în pregătirea pentru întâmpinarea Domnului

„Sfânta Evanghelie din Duminica a 30-a după Rusalii a fost rânduită de Biserică spre a se citi în această perioadă a Postului Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos. Ea este un îndemn la milostenie sau la ajutorarea celor săraci. Sfântul Evanghelist Luca ne pune în față problema bogăției ca obstacol în calea mântuirii și a desăvârșirii vieții creștine. Bogăția nu este rea în sine, dar devine piedică în calea mântuirii când omul bogat nu este milostiv.”

Duminica a 30-a după Rusalii (26 noiembrie 2023) a adunat numeroși credincioși în biserica Sf. Voievozi din Săvinești. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de părintele paroh Petru Munteanu, iar după lecturarea fragmentului evanghelic, cuvântul de învățătură a fost ținut de teologul Flavius Popa, fiu al satului Săvinești.

Pericopa Evanghelică a acestei duminici transmite un mesaj profund despre responsabilitatea noastră de a practica bunătatea și de a împărtăși virtuțile cu cei din jurul nostru. În această perioadă de pregătire pentru întâmpinarea Domnului, aceste învățături devin și mai relevante. Bucuria de a oferi și de a fi generos cu talanții și virtuțile noastre trebuie să depășească orice tristețe asociată cu bogăția materială.

Evanghelia pe care Biserica o așează la inima noastră ne arată că bunătatea, așa cum Mântuitorul a fost numit de dregător, trebuie să fie o prioritate în decursul vieții noastre, cu atât mai mult în această perioadă de pregătire pentru întâmpinarea Domnului. Bucuria aceasta a bogăției, ce trebuie să copleșească tristețea averilor, pentru că bogăția de bunătăți, de virtuți, de fericire duhovnicească reprezintă rezumatul pericopei evanghelice, și ea trebuie împărtășită cu cei de lângă noi. Nu doar cei care au avere și putere agonisită într-un mod pătimaș vor intra mai greu în Împărăția lui Dumnezeu, așa cum spune Domnul, făcând paralela cu acul și camila, ci și cel care nu-și împărtășește virtuțile și talanții, transformându-le în mărgăritare aruncate. Bucuria, cordialitatea și empatia sunt adevăratele bogății duhovnicești de care ar trebui să ținem cont, și să le dăm «săracilor», adică celor care suferă trupește și sufletește. Să fim cu bucurie de ajutor, alungând tristețea celor care ne sunt aproape”, a exprimat Flavius Popa.

O pârghie esențială a bunătății și a fericirii duhovnicești este generozitatea. Înțelepciunea evanghelică ne învață că nu doar cei cu averi și putere agonisite într-un mod pătimaș vor avea dificultăți în a intra în Împărăția lui Dumnezeu, ci și cei care nu își împărtășesc virtuțile și talanții, transformându-i astfel în nimicnicii. Aceasta este o mustrare asupra egoismului și a egoismului spiritual, care ne îndeamnă să fim deschiși și generoși în relațiile noastre cu ceilalți.

Bucuria, cordialitatea și empatia sunt adevăratele bogății duhovnicești pe care trebuie să le cultivăm în inimile noastre. Aceste calități ne permit să fim prezenți și să oferim alinare celor care suferă trupește și sufletește. Este necesar să fim bucuroși să ajutăm și să alungăm tristețea din viețile celor din jurul nostru.

Ceea ce mai putem învăța din acest fragment evanghelic este faptul că indiferent de poziția noastră socială sau de nivelul nostru de avere, avem potențialul de a aduce bucurie și împlinire în viețile celorlalți prin fapte de bunătate. Așa cum Mântuitorul însuși a fost numit „Bun”, trebuie să facem ca bunătatea să fie o prioritate în viața noastră. Aceasta înseamnă să fim deschiși și să dăruim ceea ce avem mai bun – virtuți, bucurie și empatie.

Pentru a atinge aceste bogății duhovnicești, trebuie să ne detașăm de materialism și să ne concentrăm asupra valorilor mai înalte. Evanghelia ne învață că bogăția de bunătăți și fericire duhovnicească este rezumatul pericopei evanghelice. Aceasta înseamnă că trebuie să le împărtășim cu cei din jurul nostru, să ne aducă bucurie să-i ajutăm pe cei care trec prin dificultăți și să fim prezenți în viețile lor.

Nu trebuie să uităm că fericirea și împlinirea adevărată se găsesc în actul de a oferi și de a fi alături de cei în nevoie. Astfel, avem responsabilitatea de a alunga tristețea și de a aduce bucurie persoanelor care ne sunt aproape. În acest sens, trebuie să fim conștienți de nevoile celor din jur și să răspundem în mod activ și empatic. Fie că este vorba despre o mână întinsă celor care suferă de pe urma bolii sau a singurătății, fie că împărțim un zâmbet sau un cuvânt de încurajare celor întristați, fie că oferim sprijin material celor defavorizați, toate aceste gesturi aduc bucurie și speranță în viața celorlalți.

Bucuria de a ajuta nu ar trebui să fie o sarcină grea sau o obligație impusă, ci o expresie naturală a iubirii și generozității noastre. Când ne deschidem inimile și întindem o mână de ajutor, descoperim că satisfacția și împlinirea vin împreună cu acțiunile noastre. Într-un mod paradoxal, dăruind, primim mai mult decât ne-am putea imagina.

În perioada pregătirii pentru întâmpinarea Domnului, avem oportunitatea de a ne concentra asupra valorilor autentice și de a ne conecta cu esența spirituală a vieții noastre. În loc să fim preocupați de mărgăritarele materiale și de succesul efemer, ar trebui să acordăm importanță virtuților și calităților care ne ajută să ne dezvoltăm ca persoane și să fim de folos celor din jur.

Astfel, cu inima deschisă și sufletul plin de bucurie, să fim instrumentele prin care bogăția duhovnicească se răspândește în lume. Să ne împărtășim fericirea și bunătatea cu cei din jur și să creăm un lanț de generozitate și compasiune.

În concluzie, evanghelia ne cheamă să fim buni, generoși și empatici în relațiile noastre cu ceilalți. Bucuria bogățiilor duhovnicești, precum cordialitatea și empatia, trebuie să devină o prioritate în viețile noastre, în special în această perioadă de pregătire pentru întâmpinarea Domnului. Prin împărtășirea fericirii și a bunătății noastre, putem aduce lumină și speranță în viața celor care ne sunt aproape. Să fim mereu deschiși să ajutăm și să fim un exemplu viu al iubirii și compasiunii.

Brîndușa Dediu

 

Lasă un comentariu

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

go top