Ce este mai important în noaptea Învierii: să luăm lumina și să plecăm sau să stăm la Sfânta Liturghie?

Ce este mai important în noaptea Învierii: să luăm lumina și să plecăm sau să stăm la Sfânta Liturghie?

Ca slujitori ai Sfântului Altar ne bucurăm când în zile de sărbătoare şi nu numai, bisericile noastre sunt pline de popor. Dar sunt şi situaţii în care la prăznuiri deosebit de importante din calendarul nostru, mulţi dintre credincioşi nu pot veni la slujbă: ca de exemplu în timpul săptămânii când se lucrează iar copiii sunt la şcoală, nu pot veni ca într-o zi de duminică.
Dar mai dureros este în noaptea cea mai importantă din an, noaptea Paştilor sau a Sfintei Învieri, când vin foarte mulţi oameni, iau lumină şi pleacă acasă. Mulţi poate nu ştiu, de aceea şi facem precizarea în aceste rânduri: este mai important să stai la Sfânta Liturghie din noaptea Învierii când cântăm şi prăznuim şi săltăm de bucurie că a înviat Hristos pentru noi, decât să luăm lumină şi apoi să mergem acasă să întindem masa de Paşti. Un simplu calcul arată astfel cu cei care fac aşa: vin, iau lumină, iar apoi cel târziu prin jurul orei 1.30 noaptea, se duc acasă şi încep a mânca exact când în Biserici începe a se săvârşi Sfânta Liturghie! Păi, cum ne arătăm noi dragostea şi credinţa noastră, dacă nu rezistăm câteva ore într-o singură noapte din an să-i cântăm cântare de laudă Domnului? Dacă am luat lumină şi am plecat acasă înainte de Sfânta Liturghie din noaptea Paştilor, e ca şi cum suntem înaintea lui Dumnezeu ca o floare doar cu o petală. Dar cei care stau la întreaga slujbă învingând oboseala şi somnul, primesc lumina în suflet, căci acolo contează, nu lumina care o ţinem în mâini! Şi cel care îşi luminează sufletul prin dulceaţa Sfintei Liturghii din noaptea Învierii, altfel simte această mare sărbătoare, dar şi sufletul său devine ca o floare întreagă şi frumoasă înaintea Domnului! Deci, fraţii mei: să ne sârguim să stăm la Slujba Învierii! E spre mântuirea noastră…
De la Paşti până la Înălţare nu se mai zice: „bună ziua”, „bună seara”, „salut” ci se spune doar HRISTOS A ÎNVIAT! şi se răspunde cu: ADEVĂRAT A ÎNVIAT! Să ne arătăm că suntem creştini ortodocşi, iubitori de Hristos, atât prin viaţa noastră cât şi prin cuvintele noastre. De aceea, în aceste zile începând de la Paşti şi până la Înălţare doar acest salut să îl zicem: Hristos a Înviat!, sau de ne zice altul aşa, noi să răspundem cu: Adevărat a înviat! Cineva îmi povestea: „Am spus Hristos a înviat! către colegul de servici, iar el a zis: serios? Şi apoi n-am mai spus nimic”. Nu aşa. Indiferent că primim sau nu răspuns, sau ne alegem cu o vorbă spusă în râs, noi să ne mărturisim credinţa în orice loc şi cu orice preţ spunând HRISTOS A ÎNVIAT!

Sub îndrumarea domnului Gheorghe Măriuța

go top