
- carmen
- mai 12, 2023
- 2:13 pm
Centrul de zi pentru persoane vârstnice „Samariteanul Milostiv”, al Parohiei Sfinții Voievozi din Săvinești, a asigurat beneficiarilor acestuia posibilitatea participării la un „maraton” de vizite a mănăstirilor de pe plaiurile Neamțului.
Cu zâmbete largi, nerăbdare și emoție joi, 11 mai 2023, de la ora 6:00 dimineața aceștia s-au pregătit de pelerinaj, au „invadat” curtea Centrului în așteptarea autocarului ce urma să îi ducă la destinațiile mult dorite.
Periplul a început cu Mănăstirea Petru Vodă și a continuat cu Mănăstirea Paltin, Mănăstirea Sihăstria, Mănăstirea Secu și Mănăstirea Neamțului.
Așadar, la prima lor oprire vârstnicii săvineșteni au avut răgazul de a se închina la mormântul Părintelui Iustin Pârvu, apoi la Icoanele și Sfintele Moaște din interiorul lăcașului Sfânt și de a primi binecuvântări pentru sănătate și pentru o călătorie duhovnicească.
„Părintele Iustin Pârvu s-a născut la data de 10 februarie 1919, în comuna Poiana Teiului, județul Neamț. A început viața monahală la Mănăstirea Durău. Apoi a început acea prigoană împotriva lui, deoarece el era un bun sfătuitor, un bun iubitor de popor și de familie, iar comuniștilor nu le plăcea această propovăduire a lui. Așa că au început să îl condamne pe nedrept și să îl pedepsească cu închisoarea. A fost închis în mai multe pușcării din țară, cum ar fi la Aiud, unde a suferit foarte mult, după care s-a și ridicat un monument în cinstea mărturisitorilor de credință și de neam. În anii ’90, când s-a finalizat această presiune a comunismului, Părintele Iustin s-a retras la Mănăstirea Bistrița și a dorit să întemeieze o Mănăstire. Așadar, a venit aici în sat, la Petru Vodă, a mers la primărie și a făcut demersurile necesare, pentru a-i acorda acest islaz. Încet, încet a întemeiat Mănăstirea Petru Vodă cu Hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. A muncit mult, dar cu ajutorul lui Dumnezeu și al oamenilor s-au săvârșit toate acestea ce le vedeți. Au fost multe minuni cât a fost Părintele în viață, dar și acum când se odihnește în dreapta Mănăstirii, El continuă să facă minuni și încă îi simțim prezența, ca și cum ar fi viu”, a povestit părintele Cătălin pelerinilor.
Plecând încărcați cu învățături de folos, dar mai ușurați sufletește de la Mănăstirea Petru Vodă, au continuat drumeția și pe la celelalte Mănăstiri menționate anterior, poposind în cele din urmă la Mănăstirea Neamțului.
Și aici s-au închinat la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu 3 mâini, au fost invitați la masă și au primit cuvinte valoroase, care le-a adus mangâiere și încurajare, din partea părintelui Andrei, ghidul Mănăstirii. Inițial, părintele Andrei, a precizat: „Mănăstirea Neamțului este una dintre cele mai vechi Mănăstiri din Moldova. Încă din 1250 se vorbește despre existența acesteia. Este o ctitorie a neamului sau dinastiei mușatinilor de pe tronul Țării Moldovei, cum a fost Alexandru cel bun, Ștefan cel Mare, Petru I Mușat sau Alexandru Lăpușneanu. Ați fost acolo în biserică la Icoana Maicii Domnului, icoană din Biserica Voievodului Ștefan cel Mare, ce a fost primită în dar de domnitorul Alexandru cel Bun, bunicul lui Ștefan cel Mare din partea unui împărat din partea Bizantină, Ioan Paleologul. Și el Vodă Alexandru o dăruiește Mănăstirii Neamțului, poruncind ca Maica Domnului să fie ocrotitoarea acestei Mănăstiri și a Țării Moldovei. De aceea Maica Domnului are un cult deosebit la noi la români.”
Părintele a continuat prin a menționa că nu întâmplător Dumnezeu a rânduit pentru oameni călătoriile, drumețiile, concediile, pelerinajele, vizitele, deoarece indiferent de vârsta pe care o au, din ce cultură fac parte toți își pun întrebări și sunt supărați că nu primesc răspunsuri. Însă, părintele ghid a sugerat că ar fi recomandat să pună mai puține întrebări pentru a reuși să vadă răspunsurile, din acest considerent Dumnezeu rânduind călătoriile și chiar însăși viața lor fiind o călătorie continuă.
Nu mare a fost surpriza ca la Mănăstirea Neamțului să cunoaștem un călător originar din America. Acest domn a menționat că deși a călătorit în multe țări ortodoxe printre care Grecia, Ucraina, Rusia, mănăstirile din zona Neamțului au devenit lăcașurile lui de suflet, făcându-l să se reîntoarcă în România trei ani la rând. Este impresionat că mănăstirile din țara noastră adună foarte mulți credincioși, că nu sunt goale și că românii încă știu să respecte aceste comori spirituale.
Pe parcursul drumeției, cântecele intonate de beneficiari ca: Hristos a Înviat, Îngerul a strigat sau Ridica-voi ochii mei la ceruri au creat o atmosferă distinsă și relaxantă făcând timpul petrecut în autocar să pară mult prea scurt.
„În tinerețe nu prea am avut ocazia să merg, doar atunci când a fost nepotul mai mic am mers cu el în excursii, dar nu ca acum în pelerinaj. Venind la Centrul de zi mi s-a oferit o altă metodă de relaxare și dacă mai sunt șanse să mergem, cu cea mai mare plăcere. Chiar m-ar bucura asta. E așa pentru suflet și după cum a zis și părintele de la Mănăstirea Neamț: cel mai important e să ai grijă de suflet prima dată, deoarece totul este trecător și viața este o călătorie”, afirma Paisa Milica.
„Am mers cu credința că vârstele noastre nu ne vor opri în această drumeție. Am fost bine primiți oriunde am mers și peste tot a fost frumos. Mi-ar plăcea să mai mergem, poate chiar într-o zi de sărbătoare, să participăm și la slujbă.” Ana Micu
„A fost foarte frumos și plăcut. A vremea bună și caldă. A ținut Dumnezeu cu noi. Am fost la Petru Vodă, Sihăstria, Secu, Târgu Neamt și Neamț și ne-au vorbit tare frumos preoții. Iar noi trebuie să ne rugăm foarte mult ca să fie liniște și pace.” Dumitrache Iliana
„A fost o excursie plăcută. A reușit să mă înveselească și să mă bine dispună. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru tot.” Pală Gheorghe
Ori de câte ori suntem apăsați de gânduri, de griji încercăm să găsim un loc care să ne aducă liniștea, care să ne oprească din a pune întrebări si să găsim răspunsuri. Astăzi pentru noi acel loc a fost reprezentat de Mănăstirile din zona Neamțului, care au adus în sufletele noastre o oază de lumină.pace și bucurie.
Larisa Ciobanu