Din suflet pentru suflete – Bucuria de a dărui

„Mântuitorul vine tainic spre noi, prin cei săraci şi singuri, prin cei bolnavi şi necăjiţi, prin orfani şi văduve. Să ieşim în întâmpinarea Lui prin milostenie, prin ajutorare frăţească şi prin facere de bine”, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

De la Sfântul Ioan Gură de Aur am învățat că: „A da milostenie înseamnă a da cu bunăvoinţă şi bucurie. Dacă nu dai astfel, mai bine nu mai da, fiindcă aceasta nu este milostenie, ci pagubă”. Sub acest îndemn, o parte dintre beneficiarii Centrului de zi pentru persoane vârstnice „Samariteanul Milostiv” Săvinești, având ca furnizor de servicii sociale Parohia „Sfinții Voievozi” din aceeași localitate, și-a exprimat dorința de a face acte de caritate, în special în această perioadă care ne apropie de Învierea Domnului nostru Iisus Hristos.

A dărui înseamnă să oferi ceva cu sinceritate și cu intenția de a face bine. Când dăruim, facem acest lucru fără așteptări de a primi ceva în schimb, ci pur și simplu din dorința de a aduce bucurie și de a face o diferență pozitivă în viața celor din jurul nostru.

Astfel, joi, 6 aprilie 2023, un grup format din 19 persoane au purces de dimineață către Văratec. Știrile privind starea drumurilor din zona noastră nu erau tocmai încurajatoare, dar cu inima deschisă și cu dorința de a aduce un strop de bucurie în sufletele celor aflați la Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice „Cuvioasa Nazania” de la Văratec, beneficiarii Centrului de zi săvineștean, au pregătit bagajele ce urmau a fi dăruite și erau gata de drum. Toți erau convinși că drumul, ce urma a fi străbătut, nu era închis circulației.

Așa a și fost, astfaltul curat ne-a purtat către Văratec, unde, într-un peisaj mirific, este poziționat așezământul pentru vârstnici.

De la intrarea în cămin, grupul bunicilor săvineșteni a fost întâmpinat de maica Filumena, coordonatorul așezământului, care cu brațele deschise le-a urat „bun venit”. Alături de ea se afla și maica Filoxenia, referent în cadrul căminului și doamna psiholog Laura Muraru.

A urmat o prezentare a activităților derulate în cadrul centrului de la Văratec, precum și vizitarea paraclisului, a bibliotecii, a sălii de kinetoterapie și a sălii de mese. După cum a povestit maica Filumena, căminul funcționează la capacitatea maximă, din cele 70 de locuri, cinci sunt destinate persoanelor imobilizate la pat, iar printre bătrânii cazați sunt și cinci familii, soț și soție.

Bunicii săvineșteni, pe lângă darurile oferite bătrânilor cazați la Văratec, au pregătit un mic repertoriu de cântece bisericești, pe care le-au interpretat în Paraclis. Rând pe rând, cei aflați în singura familie de care se mai pot bucura acum, și-au ițit capetele la etajul superior. Bobițe de lacrimi au început să curgă pe chipurile lor, dar bucuroși că li s-a călcat pragul: „Să mai veniți la noi!”, „Mulțumim!”, „Ne lăsați nouă hârtiile cu cântece?”, sigur că au fost dăruite și aceste rânduri scrise.

Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice «Cuvioasa Nazania» de la Văratec este un loc binecuvântat de Dumnezeu în care bunicii noștri sunt ocrotiți, bucurându-se de o nouă familie. Îngrijirea unui bătrân înseamnă răbdare, empatie, dragoste, și sprijin. Munca noastră, a tuturor, este de a-i ajuta să simtă că aparțin acestui așezământ. Uneori este de ajuns să îi spui cuiva o vorbă bună, de a-i asculta povestea de viață. Alteori facem împreună lucruri pentru a însufleți acest lăcaș. Majoritatea ornamentelor sunt realizate împreună cu bunicii noștri, aducând un plus de culoare și frumusețe locului. Organizăm activități și evenimente (lectură, jocuri distractive, desen, muzică, dans, etc.) încercând să descoperim la fiecare bucuria și mulțumirea de a locui acasă, la Căminul pentru persoane vârstnice Văratec”, a menționat doamna Laura Muraru, în calitate de psiholog al Căminului pentru bătrâni.

Este important să fim empatici și să ne punem în locul celor în nevoie. Ceea ce poate fi o problemă minoră pentru noi poate fi o provocare majoră pentru alții. Să încercăm să înțelegem cum se simt și să le oferim sprijinul de care au nevoie. Empatia este o abilitate importantă în construirea relațiilor și în crearea unui mediu pozitiv.

„Dominați de dorința de a face un schimb de experiență, împreună cu beneficiarii centrului nostru am vizitat Centrul Rezidențial pentru Bătrâni «Cuvioasa Nazania» de la Văratec. Aceștia au pregătit mai multe daruri și surprize pentru cei din cadrul centrului rezidențial. Așadar, le-au încântat inimile cu cele 3 cântece pregătite de ei cu multă sârguință, și anume: Tainică Grădină, Blândul Păstor și Sub o salcie pletoasă. Totodată, au ținut să împartă din ceea ce au și cu cei mai vulnerabili decât ei. Emoțiile se citeau atât pe chipurile gazdelor, cât și pe cel al vizitatorilor, în cazul nostru beneficiarii Centrului de zi „Samariteanul milostiv„ din Săvinești”, a evidențiat Larisa Ciobanu, asistent social.

În cele două centre, cel de la Văratec și cel de la Săvinești, unele activități sunt similare, doar că bunicii săvineșteni se întorc în familiile lor, la căsuța lor, iar pentru cei de la Văratec, familia este colegul de camera, colegul de la etaj, maicile care-i îngrijesc.

Pe drumul de întoarcere, bunicii săvineșteni nu mai conteneau a povesti ceea ce au văzut și cât de impresionați sunt de frumusețea locurilor vizitate.

Am fost un grup de pensionari la Văratec la căminul pentru bătrâni, unde am dus câteva daruri, a contribuit fiecare cu câte ceva. Am cântat, cântece bisericești, am vizitat căminul, ne-am închinat în Paraclis. Mulțumim Bunului Dumnezeu că ne-a ajutat să ajungem la ei, chiar dacă vremea a fost de iarnă, drumul nostru a fost ușor. Mulțumim părintelui Petru Munteanu și fetelor de la centrul nostru” – Lina Horciu.

VIDEO

Am avut parte de o experiență nouă. Vizitând căminul pentru bătrâni de la Văratec, am văzut niște persoane foarte amabile și cu iubire de oameni, care îi îngrijesc cu mult drag pe oamenii găzduiți de cămin, aceștia fiind persoane rămase singure, lipsite de ajutor din partea familiilor lor. Și ei au parte de activități de recuperare medicală, kinetoterapie, precum și de activități de socializare. Având o vârstă, m-am gândit că și pentru mine ar fi o variantă bună de a-mi petrece bătrânețile așa.”

VIDEO

„Am avut parte de o nouă experiență, am vizitat Căminul pentru bătrâni de la Văratec, unde am cântat. Am vizitat centrul, ne-am închinat în Paraclis, iar maicile emanau o căldură sufletească, care nu avea cum să nu te cuprindă. A fost frumos, ne mai dorim astfel de activități. Mulțumim!”, au declarat la unison Augustina Marcu, Ana Petrea, Aurica Blaga și Elena Sandu.

VIDEO

Am avut parte de o activitate minunată, ne-a plăcut foarte mult, aș vrea să mai mergem să vizităm diferite locuri”, Maria Măriuța.

Vă mulțumesc pentru toată organizarea, sunt extrem de mulțumită pentru tot cee ace am reușit să facem, a dărui e o bucurie”, Maria Baluș.

E frumos să dăruiești, din puținul tău, din ceea ce ai, să-i dai și celui de lângă tine, pe care soarta poate l-a încercat mai mult”, Mina Tofan.

Din grup a făcut parte și doamna Dorina Negoi, fiind cea care „dirijează” corul centrului de zi, care dă indicații prețioase la repetiții, iar ceilalți o ascultă cu sfințenie. Se pare că bucuria de a dărui a atins inimile tuturor celor implicați în această activitate, iar doamna Dorina a exclamat pe drumul de întoarcere: „Am inima fericită, mă bucur că am reușit să strângem câteva lucruri pentru ei, câte un pic de la fiecare s-au adunat diferite bunuri, îmbrăcăminte, pilote, alimente, produse de igienă, este extraordinară senzația pe care o trăiești după ce dăruiești.”

A dărui din suflet pentru un alt suflet poate fi o experiență minunată și împlinitoare. Totul este să fim atenți la nevoile celor din jurul nostru, să fim sinceri și autentici în modul în care dăruim și să fim prezenți alături de cei dragi. Fiecare dintre noi poate face o diferență în viața cuiva prin simplul act de a dărui din suflet.

Brîndușa Dediu

Share
go top