„Eu sunt cu voi în toate zilele”

„Eu sunt cu voi în toate zilele” Matei 28,20.

Acesta este titlul conferinței susținute la data de 08.06.2023 de către Părintele Iustin Dornescu, din Parohia Slobozia I, județul Neamț, la Centrul de Zi Pentru Persoane Vârstnice „Samariteanul milostiv” din Săvinești.

Beneficiarii s-au adunat la ora 14:00 la centru stăpâniți de curiozitate, dar și pioșenie pentru a identifica o nouă perspectivă de a se raporta la starea cu care cei mai mulți dintre ei se confruntă, și anume singurătatea.

Părintele Iustin Dornescu este un preot tânăr aflat la început de drum în acest domeniu, însă acest fapt nu îl oprește din a împărtăși din învățăturile Sfintei Scripturi persoanelor vârstnice din Săvinești, pe care i-a asigurat că Dumnezeu este cu ei pretutindeni:

În Apocalipsă în ultima carte a Noului Testament, Mântuitorul este asemănat cu un bătrân «îmbrăcămintea Lui era albă ca zăpada; părul capului Său curat ca lâna». Ce înseamnă asta? Înseamnă că Dumnezeu e alături și de cei în vârstă. Înseamnă că e alături de om și atunci când nu mai e la fel de potent fizic sau mental ca în tinerețe. Este asemănat cu un bătrân ca să ni se evidențieze că ne înțelege. E alături de mine în toate zilele. Nu e departe. Nu m-a abandonat. Poate copiii mei sunt departe. Poate nepoții mei sunt și mai departe, dar Dumnezeu e lângă mine.”

Se cunoaște faptul că în ultimii ani o mare parte a populației tinere a României a ales să plece în alte țări ale Europei și nu numai, din dorința asigurării „unui trai mai bun”.  Acest proces a dus la o îmbătrânire a populației țării, bătrânii noștri rămânând singuri și neputincioși privind resemnați dar cu speranță totuși, spre poarta casei așteptând să se deschidă și să intre copiii împreună cu nepoții și strănepoții lor.

Singurătatea dacă nu poate fi acceptată, este o stare ce poate avea un impact semnificativ asupra persoanelor vârstnice declanșând anumite afecțiuni fizice ca diabet, hipertensiune arterială, dar și tendințe de autoizolare sau dificultăți de socializare.

Din acest motiv Părintele Iustin Dornescu a evidențiat beneficiarilor centrului că Dumnezeu este cu ei în toate zilele: „Promisiunea aceasta a Mântuitorului nu face referire doar la Apostoli, nu se referă doar la Preoți, ci se referă la toată lumea și inclusiv la cei care sunt poate într-o etapă mai sensibilă a vieții. Dumneavoastră sunteți într-o etapă mai melancolică a vieții. Puterea a mai scăzut, copiii și-au luat zborul, nepoții sunt și ei foarte departe, poate jumătatea a plecat dintre noi sau dacă nu a plecat stă mai rău din punct de vedere al sănătății sau al entuziasmului, iar această promisiune a Mântuitorului se referă în special la cei care au o situație mai grea”.

De asemenea, a ținut să precizeze că Dumnezeu își arată ajutorul față de ei în acele momente de dificultate din viața lor asociindu-i cu niște copilași: „Dumneavoastră sunteți părinți cu toții, și eu sunt părinte dar nu cu experiența dumneavoastră de a fi părinte. Atunci când copilului îi este mai greu și vine ispășit la tine și cere ceva tatălui sau mamei nu îi dăm mai ușor decât atunci când se simte bine? Sunteți în momentul vieții în care nu este foarte ușor, și în situația asta în care sunteți dacă vă îndreptați atenția către Dumnezeu, El va fi sensibil și va răspunde rugăciunilor dumneavoastră. Bătrânețea nu este un minus este un plus, iar în Sfânta Scriptură spune: Cine prinde zile lungi și părul alb este binecuvântat de Dumnezeu.”

În urma Conferinței beneficiarii au rămas cu un puternic sentiment de încurajare că nu sunt singuri nicioadată, Dumnezeu fiind cu ei în tot ceea ce fac, ce își doresc, ce gândesc și bineînțeles în acele situații de dificultate în care lucrurile stau peste putința omului de a fi rezolvate.

Chiar am aflat foarte multe informații interesante. Pe parcursul conferinței îmi veneau în minte tot felul de întrebări, încât nu mai știam pe care să o adresez mai întâi” (Sandu Eleana).

M-am simțit încurajată de vorbele Părintelui. Iar rugăciunea bătrânilor este chiar foarte importantă pentru cei tineri. Din acest motiv mă rog foarte mult pentru copiii și nepoții mei (Toma Maricica).

Dacă beneficiarii au pășit inițial pragul acestui centru puțin timizi, necunoscând încărcătura duhovnicească a acestei activități, când au plecat, liniștea și încrederea în forța divină li se citeau pe chipurile brăzdate de vremuri și încercări.

Larisa Ciobanu

Share

Lasă un comentariu

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

go top