Femeile Mironosițe – un manifest al curajului și al fidelității

„Femeile mironosițe reprezintă icoana tuturor femeilor evlavioase din Biserica lui Hristos, care prin credința, curajul și jertfelnicia lor au devenit mucenițe, mărturisind pe Hristos Cel răstignit și înviat, au devenit cuvioase maici în mănăstiri, sau harnice mame creștine în familie, binevestind că Hristos – Domnul, adesea, în mod neașteptat, Se întâlnește cu noi și devine viața vieții noastre.” ( Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române)

Biserica Ortodoxă a consacrat o duminică specială Sfintelor Femei Mironosițe, Duminica a treia după Sfintele Paști, prin aceasta recunoscând și prețuind rolul lor de mărturisitoare și vestitoare ale Învierii lui Hristos. Femeile Mironosițe au manifestat curaj și fidelitate și au mers la mormântul Domnului Iisus Hristos, învrednicindu-se să-L vadă cele dintâi înviat din morți. Viețuind lângă Maica Domnului, Femeile Mironosițe au învățat de la ea, în vremea propovăduirii Evangheliei de către Hristos Domnul, să împlinească „tot ceea ce spune (El)”.

Marea sărbătoare a fost prăznuită și de către enoriașii Parohiei „Sfinții Voievozi” din Săvinești. Lor li s-au alăturat numeroși alți credincioși, și împreună au participat la Sfânta Liturghie oficiată de părintele paroh Petru Munteanu.

Duminica aceasta vine ca o nouă mărturisire a Învierii, prin mesajul pe care îngerul îl împărtăşeşte femeilor mironosiţe venite la mormântul Domnului. Acestea devin astfel martore şi mărturisitoare ale minunii învierii lui Hristos din morţi.

În cadrul Sfintei Liturghii s-a citit pericopa din Evanghelia după Marcu 15, versetele 43-47; 16,1-8, iar la final părintele Petru Munteanu a adresat cuvânt de învățătură celor aflați în sfânt lăcașul de cult, omilie care a evidențiat virtuțile femeilor creștine, precum și faptul că ele au devenit modele pentru toate femeile creștine.

Respectând tradiția, după oficierea Sfintei Liturghii, toți enoriașii prezenți la Sfânta Slujbă, împreună cu părintele Petru Munteanu au pornit într-o procesiune în Lunca Bistriței, pentru respecta datina și anume de a pretrece câteva momente împreună, la Duminica Mironosițelor.

Atmosfera a fost minunată, plină de bucurie, într-un peisaj mirific care te înalță cu gândul la Dumnezeu. Și în această stare de recunoștință și comuniune, mai mulți credincioși, prezenți în Lunca Bistriței au luat parte și la slujba de hram a troiței închinată Femeilor Mironosițe. Troița a fost construită de familia Tănase Sergiu și Felicia, împreună cu câțiva prieteni apropiați, care au dorit să-i mulțumească Bunului Dumnezeu pentru tot ajutorul primit în momentele dificile ale vieții. Amintim că troița a fost sfințită la data de 8 mai 2022.

E al doilea an când de Ziua Femeii Mironosițe, de Ziua Femeii Creștine, troița ne primește cu drag pe toți. Vă mulțumesc din tot sufletul că-mi sunteți alături și am făcut această troiță în sănătatea nepoțelului meu, să-i dea Dumnezeu sănătate. Sărut mâna, părinte, respect și multă admirație. Mă înclin. Mulțumim mamei, la 84 de ani e o mamă eroină și așa cum, ne mai zicem noi câte una, alta, dar este mereu alături de noi. Le mulțumim și celorlalți ctitori care îmi sunt alături mereu și mă ajută. Vă invităm la agapa frățească pregătită pentru toată lumea”, a spus doamna Felicia Tănase.

Participanții la manifestarea câmpenească au avut ocazia de degusta din pasca și cozonacii ”vecinilor”. Bineînțeles, nu a lipsit momentul în care s-a ciocnit câte un ou roșu, ceea ce a adus zâmbete și voie bună în rândul tuturor.

„Masa pelerinului”, proiectul derulat de Parohia „Sfinții Voievozi” în colaborarea cu Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială, a ajuns astăzi, 30 aprilie 2023, în Lunca Bistriței. Au fost pregătite peste 200 de porții de mâncare caldă și bineînțeles, ca desert, tradiționalele păști.

Astăzi, de ziua închinată Femeilor Mironosițe, am avut ocazia de a participa pentru prima dată la Sărbătoarea Câmpenească organizată în comuna Săvinești. A fost un prilej ca cei prezenți să ne bucurăm de cei dragi nouă, de a ne împărtăși unii altora unele gânduri sau idei și nu în ultimul rând de a gusta din preparatele pregătite cu mult suflet și trudă de către gospodinele din acea locație. Mulțumesc Bunului Dumnezeu pentru acest prilej și felicitări tuturor celor care au participat la organizarea acestui eveniment. Doamne ajută și o zi binecuvântată”, a declarat doamna Simona, participantă la procesiunea din Lunca Bistriței.

O zi frumoasă pentru comunitatea săvineșteană cu ocazia Duminicii Mironosițelor. Mai ales că este printre singurele obști care-și mai respectă tradițiile și o face cu sfințenie.

 

Brîndușa Dediu

Lasă un comentariu

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

go top