Loc de rugăciune și aducere de mulțumire: Troița închinată icoanei Maicii Domnului Prodromița din Săvinești

Miercuri, 12 iulie, în calendarul bisericesc este consemnată Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului „Prodromița” de la Muntele Athos.

Icoana Maicii Domnului Prodromiţa este o icoană făcătoare de minuni „nefăcută de mână omenească”, comoară a Schitului Sfântul Ioan Botezătorul – Prodromu de la Sfântul Muntele Athos.

În pitoreasca localitate Săvinești, aflată în județul Neamț din România, se găsește o mică troiță dedicată Maicii Domnului Prodromița. Această troiță reprezintă un loc special de aducere de mulțumire și rugăciune pentru credincioșii din zonă.

Troița Maicii Domnului Prodromița din Săvinești oferă o oază de liniște și adăpost pentru cei care își doresc să se reculeagă și să se roage.

O nouă sursă de bucurie și binecuvântare a apărut în viața familiei domnului Cristian Savin, în urma construcției unei troițe în curtea lor. Acest lucru a fost posibil datorită credinței lor profunde în puterea divină și devotamentului față de Maica Domnului Prodromiţa. Construcția troiței a durat doar o săptămână, iar rezultatul final este o minunată operă de artă care este sursă de inspirație și aducătoare de liniște pentru întreaga comunitate săvineșteană.

Ceea ce s-a întâmplat cu troița chiar e o minune a Maicii Domnului, iar constructorul care a lucrat-o cred că Dumnezeu și Maica Domnului l-a trimis să lucreze cu calm, cu pace, cu liniște, cu dragoste și a reușit să iasă această frumoasă troiță închinată Maicii Domnului. Mai sunt și sfinții de astăzi care, în momentul în care am luat hotărârea, cu mama împreună, ce hram să fie, i-am spus mamei să ne uităm în calendar care este prima sărbătoare închinată Maicii Domnului. Și când am văzut că urmează ziua Maicii Domnului Prodromița într-adevăr a fost ceva minunat”, a exprimat domnul Cristian Savin.

La începutul lunii iulie 2021, în fața casei familiei Cristian Savin din comuna Săvinești se ridica această troiță, înălțată în semn de recunoștință Maicii Domnului Prodromița. Sfințirea unei troițe este un moment important în viața comunității. De obicei, sfințirile se oficiază la ora prânzului, sâmbăta, duminica sau într-o zi de sărbătoare, de preotul satului sau de un sobor de preoți.

Astfel, miercuri, 12 iulie 2023, părintele paroh Petru Munteanu împreună cu părintele Alexandru Găină de la Mănăstirea Peștera, au oficiat slujba de sfințire a troiței, ridicată de familia Savin.

VIDEO

După slujba de sfințire părintele Alexandru a rostit un cuvânt de învățătură, prin care a amintit minunea prin care s-a finalizat pictura Icoanei Maicii Domnului:

Probabil, mulți dintre frățiile voastre știți povestea acestei icoane care nu este făcută de mână omenească. Pictorul care a lucrat la această icoană s-a străduit mult să o facă, dar nu reușea sub un nici o formă să facă chipul Maicii Domnului și al Mântuitorului Iisus Hristos. Și după ce a postit o perioadă mai îndelungată, când a venit și a luat pânza de pe icoană, a văzut chipul Maicii Domnului și al Mântuitorului pictate pe pânză. Inclusiv domnitorul Moldovei a vrut să o păstreze, dar prin lucrarea lui Dumnezeu și a Maicii Domnului, ea a ajuns acolo pentru unde a fost menită, adica la Schitul românesc din Sfântul Munte Athos, Prodromu. De aceea și numele icoanei este Prodromița. Prodromul înseamnă Înaintemergătorul, pentru că schitul acela are ca hram pe Sfântul Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului.

Mă bucur că aveți și frățiile voastre o evlavie atât de mare și ați venit aici să vă rugați împreună cu noi și cu familia domnului Cristi Savin, să aducem o mică rugăciune Maicii Domnului, de mulțumire, de slavă și în același timp și de cerere, că ați văzut că rugăciunile sunt și de cerere, prin care cerem în continuare să ne ocrotească”, a menționat părintele Alexandru în cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei.

Cu o arhitectură deosebită și în același timp încântătoare, troița Maicii Domnului Prodromița atrage privirile celor care trec pe lângă ea. Este o construcție mică, dar care poartă semeață, pe acoperiș. Sfânta Cruce, iar icoana Maicii Domnului Prodromița este amplasată în interior, în partea centrală a troiței. Icoana este frumos împodobită și reprezintă o imagine a Maicii Domnului într-o postură plină de blândețe și iubire.

Troița Maicii Domnului Prodromița din Săvinești este un simbol al credinței și al spiritualității în această comunitate. Ea, ca toate celelalte troițe construite în comunitatea săvineșteană, reprezintă un loc în care oamenii se pot reuni în rugăciune și gânduri bune, unde își pot împărtăși bucuriile și greutățile vieții de zi cu zi. Această troiță este un loc deschis pentru toți cei care caută pacea interioară și liniștea sufletească.

Mulți credincioși, indiferent de vârstă sau statut social, trec în fiecare zi prin fața troiței Icoanei Maicii Domnului Prodromița și au posibilitatea de a-și împărtăși bucuriile și necazurile, pentru a cere ajutorul divin sau pentru a aduce mulțumire și recunoștință. Locul este un punct de întâlnire spirituală pentru comunitatea locală, iar în zilele de sărbătoare, numărul credincioșilor se înmulțește.

Importanța troițelor ridicate de credincioșii comunei Săvinești nu se rezumă doar la sfera religioasă, ci și la cea patrimonială și culturală. Aceste „biserici în miniatură” aduc o contribuție la frumusețea peisajului local și se încadrează în tradiția românească de a construi locuri de rugăciune și aducere de mulțumire.

Minunea pictării icoanei

Din tradiţie se crede că primele icoane sunt cele care o reprezintă pe Maica Domnului, iar cel care a redat-o prima dată pe Maica Sfăntă in icoană ar fi Sfăntul Luca.

În anul 1863, în timpul lucrărilor de construire ale Schitului Prodromu de la Muntele Athos, cuvioşii Nifon şi Nectarie căutau un iconar care să zugrăvească pe lemn o icoană a Maicii Domnului.

În cele din urmă, cei doi monahi l-au găsit pe iconarul Iordache Nicolau din Iași, om bătrân și credincios, cu care s-au învoit să zugrăvească icoana după modelul dat de ei. Iconarul a primit ca îndatorire să lucreze la icoană cu post, adică nemâncând, nici bând până la sfârșitul lucrului din fiecare zi.

 

Pictorul a început lucrarea, iar în câtva timp a terminat de pictat veșmintele și celelalte părți ale icoanei. Dar, când a ajuns să picteze Sfintele Fețe ale Maicii Domnului și Domnului Hristos, nu izbutea nicidecum să le înfățișeze după cuviință. Mâhnit, iconarul a încetat a mai lucra, apoi a acoperit cu o pânză icoana, a încuiat atelierul și s-a retras în camera sa, nepricepând ce va să fie lucrul acesta căci, silindu-se, mai mult le-a stricat, ca și cum și-ar fi uitat meșteșugul.

În dimineața următoare însă, a descoperit icoana desăvârșit pictată, cu fețele luminoase și pline de dumnezeiesc har, fără să înțeleagă cum se petrecuse lucrarea. Minunea aceasta s-a întâmplat în noaptea de 27 spre 28 iunie.

Chipul Maicii Domnului și al Pruncului Iisus au culoarea galbenă, nuanța de galben a grâului. Există mărturii că Sfintele Fețe se schimbă, uneori întunecându-se, alteori luminându-se.

O altă caracteristică este aceea că icoana, cercetată la microscop, nu prezintă urme de pensulă, acest lucru întărind credința că Sfintele Fețe au fost pictate miraculos de mână nepământească.

Brîndușa Dediu

Share

Lasă un comentariu

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

go top