Merișoarele – „insulina verde”

Merișorul (Cranberry) este un arbust din familia Ericaceaea. Crește la altitudine mare, la peste 1300 m altitudine, în pajiști alpine sau luminișuri, mai rar în locurile umbrite, având cerințe mici față de
sol și prosperă în solurile umede și acide din Massachusetts, în Alaska.

Este un arbust nativ pentru regiunile nordice temperate, boreale și arctice, în pajiștile din zonele montane din America de Nord și de Sud. Merișoarele sunt fructele mici ale arbuștilor și se coc în noiembrie și decembrie. La noi, merișorul crește în zonele înalte ale Munților Carpați, mai ales cele din Transilvania, dar și în spații din
Carpații Orientali și Meridionali, unde se coc la sfârșitul verii, în lunile august și septembrie.
Denumit popular merișor de munte, afin roșu, bujor, coacăz de munte, pomușor, merișorul este un arbust tufos, înalt între 10-40 cm, cu tulpina cilindrică și ramnificată. Frunzele sunt mereu verzi, eliptice, pieloase, cu marginile răsfrânte, mai închise la culoare pe fața superioară și cu puncte negre pe spate. Florile sunt de culoare roz închis cu petale inversate, cu stamina și pistilul expuse, de unde și numele german Kraanbere, asociat de asemănarea cu gâtul, capul și ciocul cocorului. Florile
cresc pe vârfuri sub formă de clopoței de culoare alb-roz, în ciochine cu două-șase flori. Fructele sunt
mici, zemoase, albe la început și roșii ulterior, cu formă rotundă, dar şi ovală (în funcţie de soi), de dimensiunile unei cireşe, având un gust dulce-acrişor, puternic astringent.
Proprietăţile nutriţionale ale merişoarelor se pot păstra fie că le consumăm proaspete sau deshidratate. Merişoarele conţin vitamina C, provitamina A, vitaminele B1, B2, E, niacină, retinol, fosfor, potasiu, mangan, fibre, acid salicilic şi în cantităţi mai mici, acizi graşi esenţiali și omega 3, 6, 9.
În plus, cantitatea mică de zaharuri pe care o conţin face din merişoare desertul ideal chiar şi pentru cei care suferă de diabet.
O informaţie utilă este că doza zilnică recomandată este de 100 g în două tranșe. Merișoarele
se consumă atât în stare naturală, după ce au fost spălate, cât și sub formă de sucuri, deserturi (pâine,
brioșe, torturi), cocktailuri (sucul de merișoare este ingredientul principal al cocktailului Cosmopolitan), smoothie-uri (alături de alte fructe), compoturi, jeleuri, gemuri, ceaiuri sau sub formă
de sos pentru fripturi și, foarte rar, pentru a acri unele supe sau tocănițe.
Merișoarele sunt considerate încă din vechime tratamente miraculoase pentru numeroase boli, iar proprietățile medicinale sunt mai presupus de beneficiile nutriționale. Impactul lor benefic a
fost descoperit de către strămoșii noștri și confirmat în zilele noastre de către specialişti.
Tratează infecțiile urinare – consumul unui pahar cu suc de merișoare pe zi ajută în infecțiile urinare datorită proantocianidinei din componență, are rol anti-aderență și astfel nu mai permite bacteriilor să se atașeze de pereții intestinului, astfel oprește înmulțirea bacteriilor și susține eliminarea lor prin urinare.
Previn căderea dinților – proantocianidina inhibă înmulțirea bacteriilor care tind să se lipească de dinți. Aceste compus chimic conținut de merișoare protejează împotriva bolilor periodontale ale gingiei, împiedicând formarea tartrului.
Sunt antibiotice naturale – consumul de merișoare în stare naturală sau sub formă de suc stimulează nu doar distrugerea celulelor canceroase, ci și ajută la eliminarea unor enzime proteice care produc inflamații, datorită combinației de vitamina C, fitonutrienți, fibre și acid salicilic.
Împiedică dezvoltarea bolilor cardiovasculare și a diabetului – un studiu al cercetătorilor americani a arătat că sucul de merișoare sau extractul de merișoare ajută la creșterea nivelului de colesterol bun, scăderea nivelului de colesterol rău la persoanele care suferă de diabet, la scăderea nivelului de homocisteină, astfel ducând la diminuarea riscului de inflamare a vaselor de sânge și ajută la scăderea tensiunii arteriale.
Sunt o sursă excelentă de antioxidanți – bogate în vitamina C și fibre, merișoarele sunt o sursă de antioxidanți, depășind alimentele minune cu tradiție precum spanacul, zmeura, cireșele, căpșunile și borcoli.
Întăresc sistemul imunitar – merisoarele conțin proantocianidină, compus care face parte dintr-o clasă de polifenoli care hrănesc tractul digestiv, o parte importantă a sistemului imunitar.
Datorită rolului antibacterian, merișoarele previn acumularea substanțelor toxice în organism și impulsionează dezvoltarea bacteriilor bune care ne protejează de boli.
Are efecte antiinflamatoare – sucul de merișoare consumat regulat, are și efect antiinflamator, mai ales în cazul infecțiilor de la nivelul plămânilor, datorită NDM (material nondializabil)
Luptă cu anemia – pe lângă celelalte componente, merișoarele conțin și fier care are un rol primordial în tratarea anemiei feriprive. În combinație cu sucul de portocale care ajută la fixarea fierului, nutrimentele se vor absorbi în sânge mult mai repede.
Ajută la scăderea în greutate – sucul de merișoare ajută și la slăbire datotorită efectului emulsificator al acizilor organici asupra depozitelor de grăsime din organism.
Întârzie procesul de îmbătrânire – fitonutrienții și antioxidanții prezenți în merișoare au un rol vital în
încetinirea procesului de îmbătrânire, reduc pierderile de memorie și protejează organismul împotriva radicalilor liberi. Consumul regulat cu suc de merișoare ajută pielea să pară mult mai tânără
și mai proaspătă.
Merișoarele, consumate proaspete sau deshidratate, sucul sau extractul de merișoare pot fi consumate fără probleme întrucât nu apar reacții adverse, în cel mai rău caz, un consum exagerat din
punct de vedere al cantității poate produce diaree.
Copiii și femeile însărcinate nu ar trebui să folosească extract de merișoare în scopuri medicinale, decât la recomandarea medicului. În ceea ce privește interacțiunile cu alte medicamente, ar trebui să se consulte medicul, dacă se urmează un tratament medicamentos și se intenționează consumul cu extract de merișoare, deoarece ar putea interacționa cu medicamentele care subțiază sângele, cu aspirina, cu unele antibiotice, dar și cu statinele (medicamente care scad lipidele).
Cu speranța că ați aflat informații utile despre beneficiile merișoarelor, sper că le veți include în meniul dumneavoastră zilnic.
Dragi cititori, vă urez un An Nou plin de bucurii, fericire, pace, liniște, binecuvântări și sănătate maximă!
Iulia Romedea

Share
go top