Plăcintă cu pere
Ingrediente:
• 400 g făină;
• 1 kg pere;
• 300 g zahăr;
• ½ cană ulei;
• 1 cana apă;
• drojdie cât o nucă;
• sare;
• 2 linguri zahăr pudră.
Mod de preparare:
Se face o maia din drojdie, o ceașcă de apă caldă, o lingură de făină și o lingură de zahăr. Se lasă la răcit, apoi se toarnă peste făină, se pune un praf de sare, două linguri de zahăr și se frământă adăugând treptat câte o cană de apă caldă. Se lasă aluatul obținut să crească jumătate de oră la un loc mai cald. În acest timp se curăță perele, se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari, se amestecă cu 200 g zahăr și două linguri de ulei. După ce aluatul a crescut, se împarte în două bucăți din care se întind două foi. Se pune pe fiecare foaie jumătate din compoziția de pere, se rulează și se așază rulourile obținute într-o tavă unsă cu margarină și tapetată cu făină. Se ung cu uleiul rămas, se presară cu zahărul rămas și se dau la cuptor pentru 30 de minute. După ce s-au copt, se înfășoară plăcinta într-un prosop curat și se lasă la răcit. Se porționează felii și se presară cu zahăr pudră.
Poftă bună!
Tincuța Vasîlca