„Prețuiește darul vieții!”- Eveniment medical pentru vârstnicii săvineșteni, aflat la a doua ediție

„Sănătatea este dar al lui Dumnezeu. Trebuie păzită. Dumnezeu a făcut doctorul şi doctoriile pentru cazul când omul nu o păzeşte. A te folosi de aceste mijloace nu înseamnă a te abate de la rânduielile Lui”, Sfântul Teofan Zăvorâtul.

Într-o lume în continuă evoluție, în care ritmul vieții pare să se accelereze, îngrijirea și sprijinul acordate persoanelor vârstnice devin din ce în ce mai importante.

În acest context, Parohia „Sf. Voievozi” Săvinești prin Centrul de zi pentru persoane vârstnice Samariteanul Milostiv, în parteneriat cu Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială, au derulat în perioada 26 – 27 mai 2023 al doilea eveniment social-medical „Prețuiește darul vieții”.

Inițiatorii acestui frumos proiect sunt persoane cu implicare majoră în viața comunității săvineștene, și anume: Părintele Petru Munteanu – directorul fundației mai sus amintită, domnul General – locotenent Sorin Vasilca, fiu al satului Săvinești și domnul Primar Daniel Horciu.

Așa cum au promis, în luna noiembrie a anului trecut, medicii voluntari, care fac parte din structura Serviciului de Telecomunicații Speciale București, au revenit la Săvinești.

Astfel, activitățile medicale găzduite de Centrul de zi pentru persoane vârstnice Samariteanul Milostiv au fost deschise tuturor beneficiarilor centrului și comunității locale. Fiecare persoană în vârstă care a participat a avut oportunitatea de a se alătura acestor zile pline de emoție și bucurie.

În plus, Centrul de zi a fost onorat de prezența medicilor specialiști și generaliști, precum și a asistenților medicali, care au fost acolo pentru a oferi consultații medicale gratuite și sfaturi referitoare la sănătatea vârstnicilor.

 

Membrii echipei medicale care s-au oferit să dăruiască din timpul lor liber și să aducă o rază de speranță „bunicilor” din Săvinești, au fost: Colonel Dr. Teodorescu Ruxandra – medic reumatolog, Colonel Dr. Grigorașcu Lucica – medic endocrinolog, Colonel Dr. Stîrcu Luiza Elena – medic medicină internă, Colonel Dr. Dănilă Camelia – medicină generală, plt. adj. șef Șandru Nicoleta – asistent medical, plt. adj. șef (r) Dumitrescu Eva Tatiana – asistent medical, Colonel Dr. Laura Ivan– medic de familie, plt. adj. șef (r) Kovacs Mariana – asistent medical, Locotenent-colonel Simona Alupoaei – Ofițer de presă, Maior Iohanna Purdea – Ofițer de presă.

Manifestarea medicală a fost organizată cu scopul de a oferi beneficiarilor ocazia de a participa la diferite activități și de a beneficia de servicii medicale esențiale. Astfel, vârstnicii au avut ocazia de a întâlni medici specialiști în diferite domenii, care le-au oferit sfaturi și consultații personalizate. Această interacțiune directă a permis identificarea și abordarea nevoilor de sănătate specifice ale fiecărui pacient.

Ne bucurăm să ne aflăm din nou în mijlocul comunității din Săvinești, unde am fost atât de bine primiți prima dată și, iată, așteptați să revenim. Am venit alături de o echipă de 8 cadre medicale din București – cinci doamne doctor și trei asistente medicale – pregătite să ofere consultații de specialitate pe domeniile medicină generală, medicină internă, endocrinologie și reumatologie și să verifice starea de sănătate a beneficiarilor Centrului de servicii sociale «Samariteanul Milostiv». Este minunat să știi că poți face un bine cuiva care are nevoie de ajutor, să poți oferi din timpul și priceperea ta pentru a aduce puțină alinare și un zâmbet pe chipul vârstnicilor din această comunitate, ceea ce doamnele doctor și doamnele asistente au făcut în aceste zile. Vă mulțumim pentru primirea călduroasă și suntem siguri că întâlnirile noastre cu bunicii săvineșteni reprezintă un dar binevenit atât pentru ei, cât și pentru noi, care plecăm încărcați de recunoștința și mulțumirile lor”, a menționat Maior Iohanna Purdea – ofițer de presă.

Echipa de medici specialiști prezenți la Săvinești a acoperit mai multe domenii medicale esențiale pentru sănătatea „bunicilor săvineșteni”. Medicul generalist, Dănilă Camelia, a oferit consultații și a evaluat starea generală de sănătate a beneficiarilor. În plus, medicul specialist în reumatologie, Ruxandra Teodorescu, a fost disponibil pentru a diagnostica afecțiuni ale sistemului musculo-scheletic și ale articulațiilor, ajutând la ameliorarea durerilor și la îmbunătățirea mobilității.

Am fost și în luna noiembrie 2022, am venit și acum. Doamnele doctor ne-au recomandat tratamente atunci, iar acum să vedem rezultatele. Ne mândrim cu comuna noastră, se fac lucruri frumoase și pentru noi, cei în vârstă”, ne-a spus doamna Horciu Lina.

Evaluările medicale interne au fost efectuate de doamna doctor Luiza Stârcu, un medic erou, care a rezistat peste 10 ore, în prima zi, pentru depistarea și gestionarea problemelor de sănătate cronice, precum hipertensiunea arterială și bolile cardiovasculare. Aceste examinări au permis monitorizarea afecțiunilor preexistente și identificarea eventualelor complicații sau necesități de ajustare a tratamentului.

Specialistul în endocrinologie, doamna doctor Lucica Grigorașcu, s-a concentrat pe evaluarea și gestionarea legate de glanda tiroidă și metabolism. Această abordare cuprinzătoare a asigurat acoperirea unui spectru larg de nevoi de sănătate ale persoanelor în vârstă, contribuind la menținerea și îmbunătățirea stării lor de sănătate.

Sănătatea este un aspect esențial al calității vieții pentru persoanele în vârstă, devenind adesea un indicator al bunăstării subiective. Pentru a se bucura de o stare bună de sănătate, vârstnicii au nevoie de sprijin și servicii medicale adecvate. În acest context, echipa de medici venită la Centrul de zi s-a dedicat în întregime seniorilor, oferindu-le evaluări și servicii de înaltă calitate în domeniile medicină generală, reumatologie, medicină internă și endocrinologie.

Suntem pentru a doua oară la Săvinești. Să sperăm că vom fi și pentru a treia și pentru a patra, de câte ori ne primiți, de câte ori este nevoie de noi. Pacienții sunt oameni drăguți, de treabă, civilizați, care se îngrijesc, care se preocupă de sănătatea lor, de bunăstarea lor sufletească, spirituală. Comunitatea aceasta religioasă ortodoxă, pe care au făurit-o aici, cred că îi ajută foarte mult, pentru că unii sunt singuri, sunt văduvi, copiii sunt plecați, mai greu, probabil din ce am înțeles, ajung la părinți și atunci cumva se strâng rândurile, se ajută unii pe alții, se strâng rândurile în jurul bisericii și le oferă o încredere în viitor, o speranță. Faptul că se ajută unii pe alții, faptul că există aceste programe, nu știu, am înțeles că mai sunt și alte tipuri de activități sociale pe care le pot accesa aici. Deci faptul că există aceste tipuri de programe îi ajută să aibă o calitate a vieții ridicată și să își trăiască bătrânețile în grădinile astea frumoase și îngrijite ale centrului de zi, chiar dacă poate nivelul de trai financiar nu este atât de bogat.

Ca și patologie, patologia endocrină, ca și prima dată, este aceeași, grevată de bolile tiroidiene, de noduli tiroidieni, de tiroidită autoimună cronică, dată fiind apropierea de accidentul nuclear de la Cernobâl. Chiar vorbeam cu colega mea, medic internist, doctorița Stîrcu. nu am găsit o patologie foarte severă, pentru că oamenii se duc, se îngrijesc. Totuși, necesită monitorizare permanentă la 6 luni, la un an, cu analize. Vor trebui să continue investigațiile. Unii au fost nou diagnosticați, alții se știau în monitorizare, au nevoie de medicație, au nevoie de mai multe specialități, este clar și pe alte tipuri de afecțiuni specifice vârstei dumnealor. Însă, cu speranța în Dumnezeu, cu ajutorul părintelui, încet, încet, lucrurile vor fi din ce în ce mai bune, sper eu, în ceea ce privește sănătatea dumnealor.”

Ca și recomandare, doamna doctor Grigorașcu a subliniat faptul că: „Alimentația, mișcarea și socializarea sunt foarte importante. Este foarte bine că au un centru social unde pot să meargă să facă mișcare. Am văzut aici aparatură pentru sport, pot să joace cărți, să joace tot felul de jocuri de societate, să aibă acces la informații legate de alimentația cât mai sănătoasă, cu mai puține grăsimi animale, cu mai multe verdețuri pe care și le cultivă singuri, să mănânce produse din curtea dumnealor, brânză, lapte, carne de pui. Practic, dacă ating aceste laturi, mișcarea, socializarea și grijă pentru alimentație, e tot ce pot să obțină la vârsta aceasta pentru a preveni patologia specifică vârstei a treia.”

Fiecare persoană în vârstă este unică, având nevoi și cerințe specifice în ceea ce privește sănătatea lor. Echipa de medici specialiști a înțeles acest aspect și a abordat evaluările și serviciile medicale într-un mod personalizat. Fiecare beneficiar a beneficiat de atenție individualizată și de consultanță adaptată nevoilor și condițiilor lor unice.

„Sunt bine, asta mă bucură.”

Sănătatea este un dar prețios de la Dumnezeu, o comoară pe care trebuie să o prețuim și să o păstrăm cu sfințenie. În fiecare zi, să ne rugăm Domnului să ne ocrotească trupurile și să ne înzestreze cu putere și vindecare. Căci sănătatea nu este doar absența bolii, ci și o stare de armonie și echilibru în trup, minte și suflet. Să ne încredem în voia lui Dumnezeu și să acordăm atenție nevoilor noastre de sănătate, căci prin grijă și responsabilitate față de trupul nostru, slujim și cinstitm darul divin al vieții.

„Prețuiește darul vieții!” organizat la Centrul de zi pentru persoane vârstnice „Samariteanul Milostiv” evidențiază importanța priorității acordate sănătății seniorilor. Abordarea individualizată a asigurat că fiecare beneficiar a primit consultații adecvate pentru a-și menține sănătatea pe termen lung.

Prin astfel de activități, Centrul de zi pentru persoane vârstnice „Samariteanul Milostiv” demonstrează angajamentul său față de binele și calitatea vieții seniorilor din comunitate.

Brîndușa Dediu

Lasă un comentariu

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

go top