„Prețuiește darul vieții” la a III-a ediție, în cadrul Centrului de zi „Samariteanul Milostiv”

Grija pentru bătrâni, pentru copii şi pentru săraci arată gradul de civilizaţie şi profunzimea trăirii creştine a unui popor (…). Comunitatea umană tradiţională s-a preocupat dintotdeauna de persoanele vârstnice, considerându-le pe acestea nu o povară, ci un izvor de binecuvântare şi înţelepciune, dar şi de iubire milostivă, prin participarea lor la educaţia copiilor şi a tinerilor”, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Dacă ar fi să vorbim despre ce are omul cel mai de preţ, am vorbi despre cel mai important aspect, şi anume, sănătatea. Atunci când o avem şi nu ne deranjează nimic, de regulă, nici nu o preţuim. Dar, cum ne îmbolnăvim, imediat punem la îndoială nu numai scopurile şi planurile noastre, ci şi toate dorinţele şi posibilităţile. Astfel, pe dată descoperim şi conturăm o altă prioritate, care apare ca fiind cel mai de preţ lucru, acela pe care l-am pierdut.

În acest context, Parohia „Sf. Voievozi” Săvinești prin Centrul de zi pentru persoane vârstnice „Samariteanul Milostiv”, în parteneriat cu Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială, au derulat în data de 18 noiembrie 2023 a III-a ediție a evenimentului social-medical „Prețuiește darul vieții”.

Inițiatorii acestui frumos proiect sunt persoane cu implicare majoră în viața comunității săvineștene, și anume: Părintele Petru Munteanu – directorul fundației mai sus amintită, domnul General – locotenent Sorin Vasilca, fiu al satului Săvinești și domnul Primar Daniel Horciu.

Așa cum au promis, medicii voluntari, care fac parte din structura Serviciului de Telecomunicații Speciale București, au revenit la Săvinești.

Membrii echipei medicale care s-au oferit să dăruiască din timpul lor liber și să aducă o rază de speranță „bunicilor” din Săvinești, au fost: Colonel Dr. Teodorescu Ruxandra – medic reumatolog, Colonel Dr. Grigorașcu Lucica – medic endocrinolog, Colonel Dr. Stîrcu Luiza Elena – medic medicină internă, Colonel Dr. Dănilă Camelia – medicină generală, Colonel Dr. Laura Ivan– medic de familie, Căpitan Șandru Nicoleta – asistent medical, plt. adj. șef (r) Dumitrescu Eva Tatiana – asistent medical, plt. adj. șef (r) Kovacs Mariana – asistent medical, Maior Iohanna Purdea – Ofițer de presă, însoțite de colonel (r.) ing. Eduard Dăscălița.

„Vă mulțumesc pentru invitația dumneavoastră, de a reveni la Săvinești și sper că suntem de folos, să-i ajutăm pe oameni să-și cunoască bolile, să le gestioneze, să urmeze corect tratamentele medicale.

Am găsit pacienți responsabili, avizi de informații medicale, care doresc să trăiască frumos, atât din punct de vedere medical, dar și spiritual. Fiecare întâlnire cu oamenii locului ne încarcă și pe noi cu spiritualitate, energia locului și bucuria de a trăi” (Dr. Laura Ivan).

A avea grijă de sănătate este esențial pentru a trăi o viață plină de bucurie, realizări și satisfacții.

Viața este o oportunitate unică, iar fiecare zi aduce cu sine posibilități noi. Prin prețuirea darului vieții, ne amintim să fim recunoscători pentru experiențele noastre și pentru oportunitățile avute de-a lungul vieții.

 

Sănătatea este un element crucial al vieții. Prin adoptarea unui stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată, exerciții fizice regulate și odihnă adecvată, ne arătăm recunoștința față de darul primit de la Dumnezeu.

„Ne bucurăm sa fim din nou prezenți la Săvinești,  la Centrul «Samariteanul Milostiv», unde deja ne simțim ca într-o familie. Suntem pentru a trei oară prezenți aici cu 5 medici specializați pe endocrinologie,  medicină internă,  reumatologie și medicină generală, alături de trei doamne asistente, care au venit cu mult drag să ofere consultații, să facă ecografii și să verifice starea de sănătate a vârstnicilor din comunitate.

Suntem încântați să contribuim, chiar și puțin, prin timpul, grija și atenția noastră, la binele «bunicilor săvineșteni» și să îi regăsim, cu fiecare vizită a noastră, mai deschiși, mai încrezători și mai atenți față de ei înșiși și de propria lor sănătate.

Mulțumim părintelui Munteanu și domnului primar Daniel Horciu, pentru primirea minunată, căldura și bucuria cu care suntem întâmpinați fiecare dată. Le dorim multă sănătate vârstnicilor din Săvinești și sperăm să ne revedem cu bine anul viitor!” (Iohanna Purdea).

Echipa de medici specialiști prezenți la Săvinești a acoperit mai multe domenii medicale esențiale pentru sănătatea „bunicilor săvineșteni”. Medicul generalist, Dănilă Camelia, a oferit consultații și a evaluat starea generală de sănătate a beneficiarilor. În plus, medicul specialist în reumatologie, Ruxandra Teodorescu, a fost disponibil pentru a diagnostica afecțiuni ale sistemului musculo-scheletic și ale articulațiilor, ajutând la ameliorarea durerilor și la îmbunătățirea mobilității.

Am revenit pentru a treia oară la Centrul de zi pentru persoane vârstnice vârstnice «Samariteanul Milostiv», cu același entuziasm și aceeași bucurie în suflet, de a reîntâlni oameni dragi și pe care îi simțim ca facând parte din familia noastră. Am încercat, ca de fiecare dată, să alinăm durerile și suferințele, să aducem un strop de speranță și lumină în prag de sărbători.

Le dorim, din suflet, sănătate, fericire, gânduri bune și pace în suflet” (Dr. Dănilă Camelia).

Specialistul în endocrinologie, doamna doctor Lucica Grigorașcu, s-a concentrat pe evaluarea și gestionarea problemelor legate de glanda tiroidă și metabolism. Această abordare cuprinzătoare a asigurat acoperirea unui spectru larg de nevoi de sănătate ale persoanelor în vârstă, contribuind la menținerea și îmbunătățirea stării lor de sănătate.

Sănătatea este un aspect esențial al calității vieții pentru persoanele în vârstă, devenind adesea un indicator al bunăstării subiective. Pentru a se bucura de o stare bună de sănătate, vârstnicii au nevoie de sprijin și servicii medicale adecvate.

În acest context, echipa de medici venită la Centrul de zi s-a dedicat în întregime seniorilor, oferindu-le evaluări și servicii de înaltă calitate în domeniile medicină generală, reumatologie, medicină internă și endocrinologie. Bucuria medicilor a apărut în momentul în care, parte dintre pacienții săvineșteni au venit cu „temele” făcute. La controlul medical anterior, din luna mai 2023, vârstnicii au primit recomandări pentru diferite analize, iar acum își așteptau rândul cu buletinile de analize în mâini, precum și interpretarea acestora de către doamnele doctor.

Am revenit cu bucurie și empatie în comunitatea din Săvinești, unde găsim de fiecare dată oameni frumoși, cu sufletul bun, care își doresc să afle sfaturi medicale care să-i ajute să-și crească calitatea vieții.

S-a creat deja o legătură medic-pacient solidă, oamenii și-au însușit sfaturile și regulile utile, au făcut analizele prescrise, au început să simtă îmbunătățiri ale afecțiunilor medicale.

Ne dorim să oferim sprijinul, cunoștințele și suportul nostru moral, acestor oameni, le mulțumim pentru încrederea acordată și le dorim să fie luminați și sănătoși” (Dr. Lucica Grigorașcu).

„A fost pentru a treia oară când împreună cu colegii mei am ajuns la Săvinești, într-o comunitate cu oameni calzi, extraordinar de primitori, entuziaști și dornici de a afla evoluția stării lor de sănătate. Au fost pacienți la primul contact cu noi, dar și vârstnici care deja ne cunosc de la vizitele anterioare și care au avut grijă să urmeze sfaturile medicale privind schimbarea stilului de viață, curele terapeutice dar și investigațiile suplimentare recomandate.
Vom reveni de fiecare dată cu plăcere și cu speranța că eforturile noastre vor putea aduce alinare, vindecare acolo unde se poate sau o monitorizare mai bună și îmbunătățirea evoluției bolilor cronice pe care le au” (Dr. Luiza Stîrcu).

După de 9 ore de consultații, medicii voluntari au primit, în semn de recunoștință din partea beneficiarilor”, câte o traistă tradițională, lucrate de „bunicuțele” centrului.

„Prețuiește darul vieții!” organizat la Centrul de zi pentru persoane vârstnice „Samariteanul Milostiv” evidențiază importanța priorității acordate sănătății seniorilor.

Ne-am simțit foarte bine, am fost consultați foarte bine. Mulțumim doamnelor doctor, precum și părintelui Munteanu pentru că are grijă de noi. Contează foarte mult, pentru noi, vârstncii, acest ajutor. Să dea Dumnezeu sănătate tuturor”, a declarat domnul Ciobanu Constantin, unul dintre beneficiarii centrului.

Nu am cuvinte să pot spune cât de frumos vorbesc doamnele doctor, cât de bine explică și cu câtă răbdare vorsbesc cu fiecare”, a menționat domnul Pală Gheorghe.

Una dintre doamnele beneficiare, Teleucă Cornelia, a ieșit cu zâmbetul pe buze din fiecare sală de consultații, exclamând: „Sunt bine și sănătoasă”.

Abordarea individualizată a asigurat că fiecare beneficiar a primit consultații adecvate pentru a-și menține sănătatea pe termen lung.

Prin astfel de activități, Centrul de zi pentru persoane vârstnice „Samariteanul Milostiv” demonstrează angajamentul său față de binele și calitatea vieții seniorilor din comunitate.

Brîndușa Dediu

Lasă un comentariu

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

go top