Prima troiță din Săvinești poartă hramul Izvorul Tămăduirii

„Această sărbătoare numită în românește «Izvorul Tămăduirii» iar în limba greacă «Izvorul Dătător sau Purtător de viață» este o sărbătoare în care bucuria Sfintelor Paști se dăruiește și celor care suferă dar prin rugăciune către Mântuitorul și către Maica Domnului suferința se alină și simt mai intens bucuria Sintelor Paști”. (Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe)

Creştin-ortodocşii sărbătoresc în acest an pe 21 Aprilie Izvorul Tămăduirii, sărbătoare închinată Maicii Domnului. Este un eveniment marcat de tradiţii şi obiceiuri cu o puternică încărcătură spirituală pentru enoriaşi. Sărbătoarea îşi trage denumirea de la o minune săvârşită de Maica Domnului prin apa unui izvor cu putere tămăduitoare. În această zi, credincioşii vin la biserică pentru a lua Agheasmă Mică, apă sfinţită care poate fi băută tot anul.

În toate lăcașurile ortodoxe de cult de la orașe şi de la sate, la praznicul închinat Izvorului Tămăduirii se săvârşesc, după rânduială specifică Săptămânii Luminate, slujbe de sfințire a apei, numită Agheasma Mică. După slujba de sfințire, preoţii îi stropesc pe credincioși cu apă binecuvântată şi cântă troparul:

Mântuieşte, Doamne, poporul Tău şi binecuvântează moştenirea Ta, biruinţa binecredincioşilor creştini asupra celui potrivnic dăruieşte, şi cu crucea Ta, păzeşte pe poporul Tău”.

În fiecare an, credincioșii Parohiei „Sfinții Voievozi”- Săvinești aduc ofrandă de rugăciune şi osteneală la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii. Acestea se desfășoară la prima troiță ridicată în parohie.

Timp de câteva ceasuri, pelerinii şi enoriașii parohiei „Sfinții Voievozi” din Săvinești s-au bucurat de frumoasa slujbă şi de minunatele cântări pascale, împletite cu cele ale Izvorului Tămăduirii.

Troița cu hramul la Izvorul Tămăduirii a fost ridicată și este îngrijită prin implicarea familiilor Aneta și Costică Dumitrache; Ileana și Gheorghiţă Baluș; Rodica Acojocăriței; Ileana Paisa; Angelica și Costică Acojocăriței; Ileana și Mihai Baluș.

Agheasma sau Sfințirea apei este slujba cel mai des oficiată în viața creștinului. Agheasma mare se săvârşeşte o singură dată pe an, la Bobotează; iar cea mică, în mai multe împrejurări. Agheasma mică se mai numește sfeștanie, de la cuvântul slavon care înseamnă luminare. Denumirea provine tocmai de la sfințirea săvârșită la Bobotează, sărbătoare numită şi Ziua luminilor sau a luminării.

Ce nu ai voie să faci la sărbătoarea de azi

La sărbătoarea de azi, 21 aprilie 2023, e interzis să faci mai multe lucruri. Se spune că dacă muncești în această zi vei avea ghinion tot anul.

Nu e bine să speli, să calci sau că coși, mai ales haine. Se crede că lucrul nu se va termina niciodată dacă încalci aceste reguli.

La Izvorul Tămăduirii se dă și de pomană. Gospodinele împart alimente și băuturi, precum pâine, colaci, miere, vin ori apă drept mulțumire pentru darul tămăduirii și al vieții.

Indiferent de bucatele alese, pomana trebuie făcută din inima și cu drag, sinceritate. Se spune că aceasta nu este primită dacă este oferită doar pentru a te achita de o obligație, ci trebuie făcută cu gândul la binele celorlalți și la împăcarea cu Dumnezeu. De Izvorul Tămăduirii, pomana este un gest de generozitate și milostenie.

Lasă un comentariu

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

go top