Satul românesc între tradiție și modernitate
Satul românesc este vatra în care s-a plămădit, s-a păstrat și s-a promovat conștiința națională și ecleziastă românească.
Satul românesc între tradiție și modernitate
În decursul timpului, satul românesc s-a dezvoltat în diferite moduri, cultivând virtuțile poporului român: hărnicia,dărnicia și ospitalitatea. Cântecul, dansul popular, costumul național sunt valori inegalabile care riscă să se piardă în negura timpului, dacă nu conștientizăm importanța lor.
Atunci când facem referire la necesitatea sfințirii vieții pământești pentru dobândirea mântuirii, observăm cum la sat, mai mult decât în mediul urban, viața este înțeleasă ca timp binecuvântat pentru a sfinți locul in care trăim. Iar dacă sfințim locul in care trăim pe pământ, putem spera să primim un loc in Ceruri, „un colțișor in rai”, cum spunea Părintele Paisie Olaru.
Din nefericire, este limpede pentru noi toți că satul românesc nu mai este astăzi ce era cu mulți ani în urmă. În același timp, nici nu se poate spune că nimic din ce a fost in trecut nu mai poate fi recuperat sau cultivat.
Alexandra Cojocariu – clasa a IX-a E
– Colegiul Național „M. Sadoveanu”-Pașcani