Sfânta Ana- ocrotitoarea copiilor şi a maternității (9 septembrie)

Sfânta Ana- ocrotitoarea copiilor şi a maternității (9 septembrie)

După marea sărbătoare a Naşterii Maicii Domnului, Biserica Ortodoxă şi Greco-catolică îi prăznuieste pe Sfinţii şi Drepţii Ioachim şi Ana, părinții Fecioarei Maria şi bunicii lui Hristos. Sfânta Ana este considerată ocrotitoarea copiilor şi a maternităţii.
Cultul Sfintei Ana există în Răsărit în secolul VI şi s-a răspândit în Occident în secolul X, iar cel al Sf. Ioachim este de dată mai recentă, datează din secolul XVI.
Sfânta Ana, mama Maicii Domnului, este considerată ocrotitoarea copiilor şi a maternității, căci ea a zămislit la bătrâneţe, după multe rugăciuni, lacrimi şi post.

Monahii de la Schitul Sfânta Ana din Muntele Athos povestesc istorisiri nenumărate despre familii care şi-au pierdut orice nădejde de a mai avea copii, dar cu ajutorul Sfintei Ana au devenit părinţi, atunci când cu evlavie şi credinţă i-au cerut prin rugăciune ajutorul.
Ioachim și Ana – bunicii lui Hristos
Ioachim, tatăl Fecioarei Maria, era din neamul împărătesc al lui David, din seminţia lui Iuda. Ana, soţia lui Ioachim a fost fiica lui Matan şi soră cu Sovi, cea care a născut-o pe Elisabeta, mama Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul.
Amândoi erau credincioşi, participau la viaţa liturgică a poporului lui Israel şi ceea ce aveau împărţeau în trei: o parte o dădeau templului şi slujitorilor lui, o alta o împarţeau străinilor şi săracilor, iar pe a treia o ţineau pentru ei şi pentru nevoile familiei.
Evanghelia apocrifă a vieţii Maicii Domnului mărturisește că Ioachim, dispreţuit pentru că nu avea copii, nu se revolta împotriva lui Dumnezeu, ci dimpotriva spunea: „Mă voi retrage în pustiu şi voi sta şi nu voi mânca nimic, ci numai mă voi ruga şi voi plânge, până când Dumnezeu va da roada pântecelui soţiei mele”.
Şi Ana plângea pentru lipsa copiilor şi se roagă Domnului, iar după multă vreme de post şi rugăciune, prin rânduiala lui Dumnezeu, ei au avut un copil la bătrâneţe, pe Fecioara Maria.
Sfântul Ioachim a murit la vârsta de 80 de ani, la câţiva ani după aducerea şi intrarea fiicei lui în Templul de la Ierusalim. Sfânta Ana a murit în vârstă de 70 de ani, la doi ani după sfântul Ioachim, ani pe care i-a petrecut în Templu cu fiica ei.
Sfinţii Ioachim şi Ana sunt adesea invocaţi în rugăciuni de cuplurile care nu reuşesc să aibă copii.
Moaştele Sfintei Ana sunt păstrate în Schitul Sfânta Ana, în Sfântul Munte Athos.
Semnificația numelor Ioachim și Ana
Numele Ioachim este de origine evreiască (Jehojakim), cu semnificatia „Iahve [Dumnezeu] a îndreptat“, sau „Iahve a ridicat“. În zilele noastre, Ioachim este mai rar întâlnit ca nume de botez, fiind mai des întrebuinţat de monahi.
Numele Ana este tot evreiesc (Hannah), se înrudeşte cu masculinul Anania (Hananyah) şi are semnificaţia „Iahve a avut milă“, sau „Iahve s-a îndurat“. De la el s-au format şi numele derivate – Aneta şi Anca (Ancuţa), numele compuse – Mariana, Ana-Maria sau diminutivele: Anişoara, Anica, Anita, Anuţa, Ani.

Prof. Vasilica Dimitriu Sîrghie –
Colegiul Național „M. Sadoveanu”- Pașcani

 

go top