Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a biruit – mai multe troițe din Săvinești îi poartă numele

„Sfântul Gheorghe a primit o educaţie aleasă, mai ales de la mama sa care era o creştină foarte evlavioasă şi milostivă. După moartea tatălui său care a fost ostaş în Armenia, mama sa a hotărât să meargă împreună cu fiul ei Gheorghe, în Palestina, probabil la Lida, unde avea rude şi foarte multe averi. Copilul a crescut, a devenit un om foarte sprinten, foarte vrednic, cu virtuţi morale deosebite pe care le-a inspirat mama sa şi credinţa în Hristos. A ajuns să fie repede cunoscut încât a devenit comandant de oşti şi ofiţer în garda împăratului roman Diocleţian. Sfântul Gheorghe era un om apreciat pentru virtuțile sale militare, pentru comportamentul său uman”, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte astăzi, 23 aprilie 2023, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. În această zi de sărbătoare, părintele paroh Petru Munteanu a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Sfinții Voievozi” din Săvinești, după care a oficiat slujba de hram la mai multe troițe care îl au ca ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ridicate de comunitatea săvineșteană.

După citirea textului biblic, părintele Petru Munteanu a adresat un cuvânt în care a evidențiat viața Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, precum și importanța manifestării recunoștinței față de Dumnezeu și față de tot ce ne înconjoară.

După Dumnezeiasca Liturghie, părintele paroh i-a felicitat pe toți cei care poartă numele Sf. Gheorghe: „Și celor ce poartă acest frumos nume, dă-le Doamne sănătate, întru toate bună sporire, mulți și fericiți și binecuvântați ani, mulți ani trăiască!”

Un prim popas duhovnicesc a avut loc chiar la casa socială din curtea bisericii, unde, s-a reluat un proiect frumos „Masa pelerinului”, care a fost sistat din cauza pandemiei. Pentru cei veniți de departe sau de aproape sunt pregătite porții de mâncare, și astfel, toți care participă la Sfânta Liturghie beneficiază de o masă caldă.

La data de 1 noiembrie 2022, când credincioșii îi sărbătoresc pe Sfinții Doctori fără de arginți, Cosma și Damian, familia domnului Măriuța Gheorghe, dascălul parohiei „Sf. Voievozi” s-a adunat la casa părintească pentru a participa la slujba de sfințire a troiței ridicate în cinstea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.

Anul acesta familia Măriuța s-a reunit, din nou, cel puțin sufletește, la hramul troiței ridicată semeață în fața casei. La sfințirea troiței a reușit să fie alături de familie și părintele Ioan Mihai Măriuța, mezinul familie, care slujește la Biserica „Sf. Nicolae” Gugești, Vaslui. Astăzi a fost prezent sufletește și a transmis un mesaj, pentru toți cei dragi, pe care vi-l redăm și dumneavoastră:

„Căci unde sunt doi sau trei adunați în numele Meu, acolo sunt și Eu.” Matei 18:20

Ne bucurăm că am ajuns și anul acesta să ne închinăm Sfintei și Slăvitei Învieri. Având misiune în alt loc decât cel natal, Dumnezeu a rânduit să fim prezenți cu sufletul, astăzi, în rugăciune la slujba hramului Troiței închinate Sf. Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, ridicată în semn de recunoștință de către părinții mei, Gheorghe și Maria. Urăm un călduros «La mulți ani!» tatălui și mentorului meu, Gheorghe Măriuța, care m-a călăuzit pe drumul teologiei, mi-a insuflat dragostea pentru Dumnezeu și mi-a îndreptat pașii spre Sfânta Biserică. Urăm un călduros «La mulți ani!» și surorii mai mari, Gheorghița, care de asemenea poartă numele Sf. M. Mc. Gheorghe. Cu îmbrățișare și dragoste frățească, al vostru Pr. Ioan-Mihai Măriuța!”

Purtând numele Sfântului Gheorghe, domnul Măriuța nu a lăsat emoțiile la vedere, dar cu o voce tremurândă a menționat: „Preacucernici părinți, pentru mine este o mare mulțumire pentru că s-a ridicat această troiță. Vedeți dumneavoastră, multe mașini trec și stânga și la dreapta, merg cu viteză, dar cei care vor traversa aici drumul să se uite și să facă o cruce, ca să ne ajute Dumnezeu de cumpene, că pe aici trece un drum circulat intens. Zicem noi că stăm la patru benzi, dar ne paște și un mare păcat, fiindcă s-au întâmplat și multe accidente. Dorim ca Sfântul Gheorghe să ne poarte în grija sa. Noi nu l-am ales întâmplător, fiindcă el, întemnițat fiind, a făcut minuni chiar și în temnița unde a stat și a suferit. Vă mulțumim frumos pentru că ați venit și pentru răbdarea dumneavoastră. Eu aș avea multe de vorbit, dar să știți că, sunt așa, un pic mai emoționat acum, Vă mulțumim frumos pentru că ne-ați onorat.”

Fiica cea mare a familiei Măriuța, Iulia-Gheorghița, ne-a mărturisit că ridicarea acestei troițe este un vis împlinit pentru toți ai casei: „Vreau să vă mărturisesc că simt o mare ușurare pentru că Dumnezeu a rânduit să ne vedem în sfârșit un vis împlinit. Am încercat pe cât s-a putut să fin laolaltă, toată familia. După cum bine știți, la orice lucru plăcut Domnului sunt și mici ispite care intervin pe parcurs, dar toate au rolul de a ne încrede în lucrarea mântuitoare a sufletelor noastre. Dumnezeu să vă răsplătească și dumneavoastră jertfa și să ne vedem sănătoși și să fim sănătoși!”

Pe ulițele satului se întâlnesc troițe pentru ca omul, care iese din spaţiul familiar, și nu numai, să se închine şi să rostească o rugăciune pentru sprijin. Iar la întoarcerea acasă să spună o rugăciune de mulţumire pentru ajutorul dat.

Astfel, fiecare sărbătoare are dublă însemnătate pentru credincioșii săvineșteni. Sf. Gheorghe este ocrotitorul mai multor troițe din Săvinești. Trei sunt ridicate în ultimii 3 ani.

Următoarea întâlnire duhovnicească a avut loc la familia Roman Costel, care a construit o troiță în semn de recunoștință și în amintirea mamei lor, Geta Roman.

În anul 2021 familia Pristavu Gabriel și Roxana – Elena s-a mutat în Săvinești, și-au construit o căsuță, dar au încastrat în zidul din fața locuinței o troiță, în cinstea Sf. Gheorghe. Au ridicat acest lăcaș de cult în miniatură în semn de recunoștință și mulțumire pentru toți cei de dinainte, dar și pentru urmași.

În comunitatea păstorită de părintele paroh Petru Munteanu numărul troițelor crește de la o sărbătoare la alta, vădind astfle cinstirea deosebită pe care a acordat-o mereu ţăranul român principalului semn creştin.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut din părinţi creştini în Capadocia, în timpul împăratului Diocleţian, în secolul al IV-lea. Ajunge în slujba împăratului ca militar şi se confruntă în mod direct cu persecuţiile asupra creştinilor începute în anul 303. Îşi mărturiseşte credinţa în Hristos şi este întemniţat din cauza acestor convingeri religioase. În încercarea de a fi forţat să renunţe la credinţa creştină, este torturat şi ucis prin decapitare la 23 aprilie. Această zi rămâne ziua sa de pomenire și de hram a troiței proaspăt construită în mijlocul parohiei săvineștene.

Lasă un comentariu

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

go top