Troița Sfântului Andrei veghează Centrul de zi Samariteanul Milostiv

„Sfântul Apostol Andrei a fost «cel întâi chemat» la apostolie (misiune) de către Mântuitorul Hristos şi, la rându-i, a chemat pe mulţi la dreapta credinţă, într-o bogată activitate misionară ce l-a purtat până la gurile Dunării de Jos. Tradiţiile locale legate de cultul Sfântului Andrei au îmbogăţit tezaurul popular românesc, păstrându-se, din generaţie în generaţie, până astăzi. Pentru că strămoşii noştri geto-daci au primit cuvântul Evangheliei şi au fost botezaţi de Sfântul Apostol Andrei, îl cinstim ca ocrotitor şi cel dintâi părinte spiritual al românilor”, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Sfântul Apostol Andrei este sărbătorit la data de 30 noiembrie, în Biserica Ortodoxă. În România, Sfântul Andrei se bucură de o cinstire deosebită, fiind considerat Apostolul românilor sau creștinătorul poporului român.

Sărbătoarea Sfântului Andrei este una dintre cele mai importante sărbători religioase pentru români. Pe lângă semnificația sa religioasă, această zi este însoțită de tradiții și obiceiuri care își trag rădăcinile din istoria și cultura românească.

În Parohia „Sfinții Voievozi” din Săvinești, Sfântul Andrei ocrotește două troițe, una ridicată de familia Chetreanu, în anul 2017, iar cealaltă a fost construită de familia doamnei Irina Popa, în anul 2019, chiar în fața bisericii păstorită de părintele paroh Petru Munteanu.

Familia Chetreanu, așezată prin părțile locului de 12 ani, a avut un vis, în care li se spunea că trebuie să ridice o troiță închinată Sfântului Andrei, „într-un loc anume”, după cum a povestit domnul Chetreanu. Inițial, și-au dorit să o contruiască în satul natal, Piatra Șoimului, dar pentru că au întâmpinat refuzuri s-au hotărât să o ridice la Săvinești.

Troița construită de familia Chetreanu se află în curtea „Școlii Vechi”, așa cum este cunoscută în comunitate, care a primit o nouă destinație în anul 2022. După lucrări de renovare și reamenajare, această clădire emblematică a devenit un Centru de zi pentru persoane vârstnice, oferind un loc în care aceștia să petreacă timpul liber într-un mediu prietenos și adaptat nevoilor lor.

Istoria școlii se întinde pe parcursul a mai multor generații de copii care și-au început drumul învățăturii aici. Fie că au deschis pentru prima dată paginile cărților de limba română, matematică sau s-au aventurat în tainele istoriei încă din clasele I-IV, „Școala Veche” a fost locul în care educația a prins rădăcini și și-a pus amprenta asupra vieților acestor tineri, care astăzi sunt beneficiari ai Centrului de zi.

Transformarea „Școlii Vechi” într-un Centru de zi nu doar că a revitalizat această clădire cu o istorie bogată, ci a și oferit o nouă perspectivă comunității. Prin punerea în valoare a patrimoniului local și implementarea unor proiecte sociale inovatoare, comunitatea își arată grija și respectul față de persoanele în vârstă.

De ziua Sfântului Andrei, parte dintre beneficiarii centrului au pregătit și anul acesta o surpriză, atât părintelui paroh Petru Munteanu, cât și familiei Chetreanu, susținând un mic program artistic, interpretând câteva cântece și recitând poezii, dintre care amintim: Român voi fi mereu, Lăudați-l pe Dumnezeu, Dragă Românie, Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie.

Troița aflată în curtea Centrului de zi aduce un element spiritual și tradițional în acest mediu modern și plin de viață. Este o mărturie a credinței și a valorilor care au ghidat familia Chetreanu în construirea acestei troițe speciale.

Slujba de hram al troiței, din acest an, a fost oficiată de părintele paroh Petru Munteanu, părintele Mihai Meraru și părintele Grigoraș Iulian, care a ținut și cuvântul de învățătură, din care redăm în rândurile de mai jos:

Troița reprezintă Sfânta Cruce a biruinței Mântuitorului Iisus Hristos și implicit, crucea pe care o purtăm noi, fiecare dintre noi, pe umerii noștri, în fiecare zi, în fiecare ceas al vieții noastre. Și iată, conform unei tradiții vechi, în anumite locuri, răspântii sau răscruci, se ridică câte o troiță care amintește de faptul că acea zonă a fost oarecând poate călcată de vrăjmaș sau din evlavia creștinilor ce doresc ca locul respectiv să fie păzit, ocrotit și sfințit de Milostivul Dumnezeu. Și iată, binecuvântați creștini, că Sfântul Apostol Andrei, purtător de Cruce de biruință, astăzi, pomenit fiind, aduce un plus de sfințenie acestei zone, pentru că, la fel ca și Mântuitorul, a fost condamnat la moarte prin crucificare. Dar crucea pe care a fost țintuit Sfântul Apostol Andrei a fost în formă de X și în momentul în care era țintuit pe cruce ruga pe Dumnezeu să-l ierte, pentru că are parte de un sfârșit sfințit și sfințitor, asemenea Mântuitorului și în același timp mulțumea «Doamne, mulțumesc că m-ai învrednicit de sfârșitul divin pe care Tu l-ai avut pe pământ fiind». De aceea, binecuvântați creștini, ori de câte ori trecem pe lângă o troiță sfântă, nu numai Sfânta Cruce cu evlavie trebuie să o facem, ci să ne aducem aminte de Mântuitorul Iisus Hristos, care a fost pironit pe cruce și de sfinții purtători ai Dumnezeieștii Cruci, de sfinții care o purtau pe umerii lor toată viața. Și noi să rugăm pe Milostivul Dumnezeu: «Dă-mi, Doamne, pe lângă crucea suferinței și a necazurilor, și crucea răbdării», pentru că Mântuitorul Iisus Hristos ne trimite spini și pălămidă în viață, ne dăruiește drumul Crucii, dar în același timp ne ajută, pune umărul Său divin de partea cealaltă a Crucii și ne dăruiește și zile însorite și viață binecuvântată. Milostivul Dumnezeu să vă dăruiască pace în suflet, liniște, tămăduire trupească și toate cele bune în această viață binecuvântată, spre iertarea păcatelor și viața cea veșnică în vecii vecilor. Amin. Dumnezeu să vă binecuvânteze!”

Toți pelerinii aflați la hramul troiței au fost invitați de către familia Chetreanu la agapa frățească pe care ei o pregătesc cu migală în fiecare an.

Cu siguranță, persoanele vârstnice care frecventează Centrul de zi pot găsi liniște și inspirație în prezența troiței închinată Sfântului Andrei, amintindu-ne de importanța tradițiilor și a credinței în fiecare etapă a vieții noastre.

Sfântul Apostol Andrei cel Întâi Chemat a fost originar din Betsaida, oraş de pe ţărmul vestic al lacului Ghenizaret – Galileea. A fost fratele lui Petru, fiind amândoi fiii pescarului Iona. A fost ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul. La îndemnul învăţătorului său a mers împreună cu Ioan, fiul lui Zevedeu, să caute pe Acela despre care Înaintemergătorul spunea că este „Mielul lui Dumnezeu”. Sfântul Andrei a avut un sfârşit de mucenic, fiind răstignit la Patras, lângă Corint, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X. Aceasta poartă numele de Crucea Sfântului Andrei.

Brîndușa Dediu

Lasă un comentariu

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

go top