Iertarea este semnul cel mai evident al unei inimi care îl cunoaşte pe Dumnezeu. Un om cu inima bună iartă mult mai des. Iertarea este întotdeauna direct proporţională cu iubirea şi putem spune: ”Cine iubeşte mult iartă mult, iar cine iartă puţin puţin iubeste”.
Iertarea tuturor “greşiţilor noştri“ este singura modalitate prin care noi urmăm paşii lui Hristos, iar neiertarea este o boală care ne omoară lent. Putem spune că neiertarea este o uşă pe care noi o închidem şi nu mai lăsăm ca să intre în noi forţa binelui. Neiertând mintea nostră primeşte tot felul de gânduri negative: de mânie, de ură, dorinţa de răzbunare, deznădejdia, depresia etc. Astfel, neiertarea este cauza majorităţii relelor din viaţa noastră şi cauza unor boli trupeşti grave.
Iertarea nu anulează faptele celor care ne-au supărat ci le îmbracă în iubire. Iertarea implică iubire. Iertând minea noastră se luminează, gândurile rele dispar iar în locul lor apar gândurile bune. Inima se încălzeşte fiind un adevărat izvor din care izvorăşte liniştea şi pacea. Trupul începe să se vindece iar viteza sângelui se domoleşte. Iertarea este un remediu prin care se vindecă sufletul, mintea şi trupul. Puterea de a ierta ne ajută să dobândim şi să menţinem o stare de sănătate cât mai bună.
Când iertăm se întâmplă cu noi ceva extraordinar, dar cu noi nu cu cel iertat. Acesta poate conştientiza şi el minunea şi îşi poate schimba atitudinea şi comportamentul, dar puterea iertării se manifestă în noi. Pe noi ne vindecă, nouă ne dă pacea, nouă ne dă puterea să ne rugăm pentru cel care ne-a greşit şi să lăsăm loc ca vindecarea să se producă recuperând astfel părţile din noi, blocate în conflict şi neacceptate.
Iertarea implică o luptă continuă împotriva duhului mândriei şi a ținerei de minte a răului în vederea creşterii în iubire. În concluzie iertarea ne vindecă sufletul şi trupul pe când neiertarea ni le îmbolnăveşte pe amândouă, întunecându-ne viaţa. Pentru ca iertarea să vindece trebuie ca ea să izvorască din inimă fără nici o pretenţie din partea celui care ne-a greşit şi să fie neîncetată.
“Când vom ierta totul, le vom câştiga pe toate.” Sfântul Ioan Gură de Aur
“Iertarea e cea mai puternică dintre puteri: face bine atât celui care o acordă, cât şi celui care
O primeşte!” Goethe
“A ierta este, în esenţă, un atribut dumnezeiesc, iertarea omoneasca apărând în consecinţă că încă o probă a prezenţei suflului divin în făptură.” Nicolae Steinhardt
Prelucrat de Apopei Roxana