„Ziua Europeană de Prevenire a Furturilor din locuințe” – Sesiune de informare a beneficiarilor Centrului de zi din Săvinești

Siguranța și securitatea locuințelor sunt aspecte vitale în viața de zi cu zi. Unul dintre cele mai mari pericole la care ne expunem este furtul din locuință. Această infracțiune nu numai că poate provoca pierderi financiare semnificative, ci și un impact emoțional puternic asupra victimelor.

Din fericire, există numeroase măsuri pe care le putem lua pentru a preveni furturile și pentru a ne asigura că ne protejăm corespunzător casele.

Data de 21 iunie este declarată ca „Ziua Europeană de Prevenire a Furturilor din locuințe”, astfel, Centrul de zi pentru persoane vârstnice „Samariteanul Milostiv” din Săvinești în parteneriat cu Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității din Inspectoratul Poliției Județene Neamț a organizat o sesiune de informare a persoanelor vârstnice în ceea ce privește măsurile de prevenire infracțiunilor contra patrimoniului.

Așadar, „bunicii săvineșteni” au primit vizita reprezentanților Compartimentului de Analiză și Prevenire, și anume, comisar Nicoleta Tablan, agent șef Iulia Maftei și subinspector Stănescu Andrada.

„Astăzi marcăm «Ziua Europeană de prevenire a furturilor din locuințe», ne-am întâlnit cu persoanele vârstnice sau, mai exact, membri ai comunității săvineștene și am discutat cu ei câteva recomandări privind siguranța locuințelor lor. Având în vedere că sunt oameni din mediul rural, aceștia trebuie să manifeste o atenție deosebită atât asupra locuinței personale, cât și asupra anexelor și a gospodăriilor lor, pentru a le ști în siguranță și pentru a-și păstra bunurile, nefiindu-le afectate în acest fel nici situația financiară, dar nici cea psihologică și afectivă, prin lipsa bunurilor personale. Am discutat în acest sens cu privire la acest aspect, subliniind totodată și recomandările de care trebuie să țină cont, astfel încât locuința lor și bunurile să fie în siguranță. Pașii simpli pentru a fi în siguranță și pentru a avea o locuință în siguranță sunt foarte simplu de urmat, nu sunt deloc costisitori, plecând în primul rând de la încuietorile sigure, de la ușile și porțile care trebuie să fie permanent încuiate și în special pe timp de noapte sau în momentul în care părăsim locuința, ferestrele care la fel, trebuie să fie securizate, lumina nocturnă sau un bec aprins pe timp de noapte, în special un bec, care se declanșează în momentul în care se sesizează o mișcare în curtea proprietarilor. De asemenea, împreună cu beneficiarii, am mai discutat și despre câteva metode predilecte folosite de către infractori pentru a intra în locuința oamenilor, mai exact pentru a-i înșela și pentru a le sustrage bunurile. Am subliniat metodele legate de pretinșii sau persoanele care își declină calitatea oficială, adică-și iau o altă calitate oficială decât cea pe care o au, pretinzând că sunt de la diverse firme, E-on nu știu Gaz, primărie și așa mai departe. Despre metodele care au în vedere vânzătorii ambulanți sau cumpărătorii ambulanți, acele persoane care intră în curtea populației, a comunității sub diverse aspecte sau sub diverse pretexte, de a vinde sau de a cumpăra diverse bunuri, despre metoda burlanul, despre metoda acoperișul, acele persoane care, sub dorința de a repara anumite părți din locuință, ajung să sustragă bani, banii din casă sau bunurile din casă. Toate aceste metode sau toate aceste lucruri pe care le-am discutat au fost pentru a conștientiza, împreună cu populația, cu persoanele, cu privire la importanța respectării unor măsuri de siguranță, astfel încât și locuința și bunurile, dar și propria persoană să fie în siguranță.”, a menționat comisar Nicoleta Tablan.

Lipsa iluminării corespunzătoare poate facilita intrarea infractorilor în locuințe. Instalarea iluminatului exterior în zonele cheie, cum ar fi intrările și curțile, poate descuraja infractorii să se apropie de locuință. Utilizarea temporizatoarelor sau a senzorilor de mișcare pentru iluminare poate contribui la simularea prezenței unei persoane chiar și atunci când nu suntem acasă.

Prevenirea furtului din locuințe este un aspect esențial al vieții noastre cotidiene. Prin adoptarea unor măsuri simple și eficiente, putem reduce semnificativ riscul de a deveni victime ale infractorilor. Instalarea sistemelor de securitate, iluminarea adecvată, întărirea ușilor și ferestrelor, încrederea în vecini și protejarea informațiilor personale sunt doar câteva dintre activitățile de prevenire pe care le putem întreprinde. Fiecare pas în plus pe care îl facem pentru a ne proteja casele este un pas către o viață mai sigură și mai liniștită.

Brîndușa Dediu

Lasă un comentariu

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

go top