- carmen
- septembrie 10, 2024
- 4:55 pm
„Maica Domnului este ocrotitoare, este Mamă a Pruncului Iisus pe care l-a crescut, este Mamă Milostivă și de aceea este ocrotitoare, în primul rând a familiilor, a copiilor, dar și a tuturor oamenilor care au nevoie de ajutorul ei. Ea aduce bucurie acolo unde este întristare”, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Nașterea Maicii Domnului este sărbătorită pe 8 septembrie și este cunoscută popular ca Sfânta Maria Mică, în contrast cu Adormirea Maicii Domnului, care este numită Sfânta Maria Mare. Aceasta este prima sărbătoare cu cruce roșie din noul an bisericesc, care începe la 1 septembrie.
Sfinții Părinți au stabilit ca această sărbătoare să aibă loc pe 8 septembrie, deoarece cifra 8 simbolizează veșnicia și viața fără sfârșit. Ziua ne reamintește că suntem chemați să pășim în Împărăția eternă a iubirii Tatălui, Fiului și Sfântului Duh.
Pentru a celebra sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului enoriașii Parohiei „Sfinții Voievozi” din Săvinești au luat calea bisericii, încă de la primele ore ale dimineții de 8 septembrie 2024, pentru a pariticipa la Sfânta Liturghie oficiată de părintele paroh Petru Munteanu.
După lecturarea pasajului evanghelic, părintele Munteanu a ținut cuvântul de învățătură, expunând un mesaj care îndeamnă la ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu și pune accent pe importanța binecuvântării divine în viața credincioșilor, în contextul sărbătorii Nașterii Maicii Domnului.
Un aspect central al omiliei părintelui Munteanu este simbolistica Maicii Domnului, prezentată ca noua Evă, din care se va naște Hristos, Noul Adam, care aduce mântuirea omenirii. Prin analogie cu creația lumii, în care Eva a fost plămădită din coasta lui Adam, Maica Domnului devine mama spirituală a tuturor, purtătoarea darului divin și a Împărăției lui Dumnezeu.
Privind mai cu luare aminte asupra textului scripturistic rostit, părintele Munteanu a subliniat faptul că ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu este mai valoroasă decât orice altă ocupație.
Astfel, aflăm că Mântuitorul este primit în casa a două femei, Marta și Maria. Marta, preocupată de hrănirea trupeasca a lui Hristos, este mustrată blând de Mântuitor, care îi spune că Maria a ales partea cea bună, ascultând Cuvântul Său. Această istorisire devine un punct de plecare pentru a sublinia că ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu este mai valoroasă decât orice altă îndeletnicire lumească, îndreptată către periferie sau aspectul fizic sau exterior, neglijând ascultarea și hrana duhovnicească, pentru că „ferice de cei care ascultă Cuvântul lui Dumnezeu și-L împlinesc”.
Ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu este definită ca o cale către binecuvântare și fericire, iar părintele paroh îi îndeamnă pe credincioși să-și prioritizeze viața spirituală și să caute liniștea duhovnicească necesară pentru a-l auzi pe Dumnezeu.
În societatea modernă, plină de zgomot, nu este deloc ușor să faci liniște însă liniștea duhovnicească ca stare de căutare a Împărăției lui Dumnezeu este primul pas în urcușul duhovnicesc.
„A asculta Cuvântul lui Dumnezeu nu înseamnă să pierzi ceva, ci înseamnă să câștigi totul. În tot ceea ce faci, dacă pui prioritate în ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu și împletești activitățile zilnice cu această stare, te împlinești mai mult decât crezi acum sau îți spun alții.
Doar atunci devii un om binecuvântat de Dumnezeu.
Noi spunem și repetăm credincioșilor, doar către cei care au curaj să încerce, că menirea noastră nu este să fim oameni de succes, ci oameni ai binecuvântării .
Succesul este ca un balon de săpun. Alergăm spre acesta socotind că pentru acest succes merită să sacrificăm viața noastră, relațiile de familie, sănătate, principii și valori sănătoase.
Nu căuta niciodată succesul, ci caută să fii un om binecuvântat de Dumnezeu. Ascultă întâi Cuvântul Domnului, ascultă-L și lasă-L să lucreze în inima ta cu tine. Nu alerga după succes. Nu îți împinge copiii să meargă pe panta aceasta care duce către nimic și nicăieri, ci învață-i să fie oameni ai binecuvântării.”
Un alt punct important, pe care-l regăsim în omilia părintelui Munteanu, este rolul femeii creștine, care este descrisă ca un pilon al familiei și al neamului. Prin ascultarea și împlinirea Cuvântului lui Dumnezeu, femeia devine salvarea neamului, asemenea Maicii Domnului, care a adus mântuirea prin nașterea lui Hristos. Criza femeii creștine, adesea abuzată și îndepărtată de credință, este văzută ca o amenințare la adresa viitorului spiritual al neamului. Femeia creștină, mamă, fiică, sau soră, este chemată să devină un model de ascultare și trăire în Cuvântul Domnului, contribuind astfel la binecuvântarea și salvarea familiei și a comunității.
În final, omilia expusă de către părintele paroh, este o chemare la revenirea la valorile autentice, la ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu și la regăsirea liniștii duhovnicesti, a isihiei, dobândită în pacea și liniștea rugăciunii care ne aduce mai aproape de Împărăția lui Dumnezeu, de prezența Lui.
Sfințenia și binecuvântarea nu se obțin unilateral prin succesul material, ci printr-o viață trăită în conformitate cu învățăturile lui Hristos, împlinite prin faptele și viața noastră.
Un moment special, la finalul Sfintei Liturghii, a fost prestația tinerelor talente de la Asociația Culturală Viva Allegria din Piatra Neamț, coordonată de doamna profesor Alina Apetrii. Daria Parlafes, Jessica Chifu alături de doamna profesor, au adus armonie și bucurie în inimile celor prezenți prin interpretarea unor cântece religioase dedicate Maicii Domnului. Cu voci angelice, copiii au cântat melodii care au inspirat credincioșii și au adăugat o notă de emoție evenimentului.
Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului s-a încheiat în Parohia „Sfinții Voievozi” din Săvinești cu un popas duhovnicesc la Troiţa închinată Sfintei Maria. Slujba de hram a fost săvârșită de părintele Petru Munteanu, având alături familiile care au contribuit la ridicarea troiței, precum și prietenii acestora.
Troița a fost ridicată cu multă dragoste de către familia Sandu, în anul 2000, pentru ca fiecare trecător să se poată ruga lui Dumnezeu pentru sănătate, pentru a mulțumi Celui de Sus pentru „darul vieții și pentru tot ce avem. Să aprindem o lumânare, lumină atât pentru noi, cât și pentru sufletele celor trecuți la cele veșnice”, ne-a mărturisit domnul Sandu Constantin.
Nașterea Sfintei Fecioare este rodul rugăciunii Sfinților, Drepților și Dumnezeieștilor Părinți Ioachim și Ana, care au făgăduit lui Dumnezeu că, dacă vor avea un copil, îl vor închina Lui.
Drepţii Ioachim şi Ana, părinții Fecioarei Maria, deși înaintați în vârstă, şi-au dorit nespus de mult un copil. Cum încercările de o viaţă nu au dat roade, rugăciunile au rămas unica lor şansă. Dumnezeu le-a ascultat rugile fierbinţi, dăruindu-le un odor cu chemare dumnezeiască, cu o menire sfântă pe pământ. Totodată, Ioachim și Ana au promis că, dacă vor avea un copil, îl vor închina lui Dumnezeu. Astfel, la vârsta de 3 ani, Maica Domnului a fost dusă la Templul din Ierusalim, unde s-a pregătit să devină un templu viu, din care Hristos avea să își asume firea omenească pentru a o sfinți.
Brîndușa Dediu