„A ne pocăi înseamnă a ne întoarce mereu sufletul, gândul și viața către Dumnezeu”

„Sfântul Ioan Botezătorul predica «Pocăiţi-vă, că s-a apropiat Împărăţia Cerurilor». Prin aceasta cerea ca oamenii să-şi schimbe modul de a gândi, de a vieţui şi de a făptui. În mod concret, le spunea: cel care are două haine să dea şi celui care nu are. Asemenea, şi cei care au bucate să dea şi celor săraci hrană. Sfântul Ioan Botezătorul predica pocăinţa ca o schimbare de ordin social, de îmbunătăţire, de înduhovnicire a relaţiei dintre oameni pe baza credinţei în Dumnezeu. De aceea, el rămâne marele dascăl al pocăinţei şi este pictat în icoana Judecăţii de Apoi «Deisis» ca fiind rugător împreună cu Maica Domnului pentru cei care s-au pocăit, dar nu au mai avut timp să arate şi faptele pocăinţei pentru că au trecut la cele cereşti, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul este marcată pe 29 august în calendarul Bisericii Ortodoxe Române. Această sărbătoare, alături de Schimbarea la Față a Domnului Hristos și Adormirea Maicii Domnului, încheie anul bisericesc, urmând ca noul an să înceapă cu sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului.

Astfel, joi, 29 august 2024, în biserica „Sf. Voievozi” din Săvinești, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de părintele paroh Petru Munteanu, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de membrii corului bisericii din Săvinești.

În omilia sa, rostită după citirea pasajului evanghelic, părintele Munteanu a vorbit despre pocăință, să privim viața ca dar de la Dumnezeu.

La sfârșitul Sf. Liturghii, părintele paroh a dat mult așteptată binecuvântare tuturor credincioșilor aflați în sfânt lăcașul de cult, cu îndemnul să ducă și acasă iubirea lui Dumnezeu, precum și cu invitația de a participa la sluja de hram a troiței ridicată de familia Soponaru, având hramul la sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Sfinţirea troiței s-a înfăptuit în anul 2012, cu binecuvântarea părintelui paroh Petru Munteanu, și s-a stabilit hramul pe 29 august, în ziua Tăierii Capului Sf. Prooroc Ioan Botezătorul. Și anul acesta, slujba de hram a fost oficiată de părintele paroh Petru Munteanu, precum și de fiul satului, părintele George Soponaru.

La finalul ceremoniei religioase părintele Soponaru a mulțumit celor prezenți, amintind de chemarea Sf. Ioan Botezătorul, „Pocăiți-vă!”, explicând ce este pocăința:

„Astăzi prăznuim plecarea în veșnicie a Sfântului Ioan Botezătorul, care a avut loc într-un context foarte deosebit. El a fost arestat și a fost ținut acolo de regele Irod, care avea o oarecare evlavie la el. Se zice că Irod cobora de multe ori în temniță și îl asculta. Și mai mult Irodiada, soția nelegitimă a lui Irod, care fusese deja căsătorită cu fratele lui vitreg, cu Filip, ea îi purta ură și dușmănie Sfântului Ioan Botezătorul, pentru că Irod îl asculta pe Ioan, iar Ioan îl învăța să o lase, să o părăsească, pentru că nu-i este îngăduit de legea lui Dumnezeu să o aibă drept soție. Și s-a creat un context favorabil, când era ziua lui Irod și Irodiada și-a trimis fiica să facă un dans și acolo, fiind plin de must, fiind amețit de vin, Irod a făgăduit că-i vor da orice-i va cere până la jumătate din împărăția lui. Și ea, sfătuită de mamă, a cerut capul Sfântului Ioan Botezătorul. Și astfel, în această zi, noi prăznuim Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Dar să știți: capul Sfântului Ioan Botezătorul și după ce este tăiat, rostește cuvintele pe care le-a rostit când el era încă printre oameni, anume acelea: «Pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția cerurilor»! Acesta a fost mesajul principal al lui Ioan, pe care și Mântuitorul l-a transmis atunci când a început, la vârsta de 30 de ani, să propovăduiască. Și cu acest mesaj vă las și eu și vi-l pun la suflet și la inimă. Să ne gândim ce înseamnă să ne pocăim. Pentru că a ne pocăi nu înseamnă a trece la o altă religie, ci a ne pocăi înseamnă a ne întoarce mereu sufletul, gândul și viața către Dumnezeu. De acolo de unde suntem, poate de cele mai multe ori din păcat, din patimi, din durere, din boală, din suferință, noi să ne întoarcem mereu gândul și sufletul și inima către Dumnezeu și pentru rugăciunile Sfântului Ioan, să putem și noi să aflăm adevărata pocăință, s-o putem aduce în viața noastră și prin ea să aflăm Împărăția cerurilor. Amin”.

Prin poziţia sa în drumul spre Biserică, Sfânta Troiţă reprezintă un loc de închinăciune înainte de a intra în casa Domnului pentru toţi săvineştenii din partea de jos a satului.

Această zi de comemorare a Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul reprezintă ultima sărbătoare din ultima lună a Anului Bisericesc. Este o zi marcată de tristețe și un post sever. Biserica a stabilit ca această zi să fie dedicată postului pentru a ne aminti că lipsa de stăpânire asupra patimilor și lăcomiei a dus la uciderea Sfântului Ioan Botezătorul.

Brîndușa Dediu

Lasă un comentariu

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

go top