
- carmen
- aprilie 2, 2025
- 12:04 pm
Biserica Ortodoxă Română marchează în anul 2025 aniversarea a 140 de ani de la dobândirea autocefaliei și a 100 de ani de la ridicarea la rangul de Patriarhie. Astfel, anul 2025 este considerat drept Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea. Un eveniment istoric și un moment înălțător s-a celebrat în ziua de 4 februarie – la 100 de ani de la ridicarea la rang de Patriarhie a Bisericii noastre – când au fost canonizați 16 sfinți români, a căror viață a fost dedicată credinței și Bisericii.
Pentru a marca aceste evenimente, Patriarhia Română a organizat ediția a XVII-a a Concursului Naţional Catehetic „Mărturisirea jertfelnică a dreptei credinţe – moştenirea unui secol de Patriarhat pentru copii şi tineri”, concurs la care participă și parohia noastră, Parohia „Nașterea Maicii Domnului”, Precista 2, Protopopiatul Piatra Neamț.
Concursul are o structură bine definită și presupune susținerea a trei-patru cateheze demonstrative de către preotul coordonator și a cel puțin patru activități de valorificare a cunoștințelor dobândite în cadrul acestora, împreună cu profesori și voluntari din cadrul parohiei. Grupul țintă este constituit din 20 de elevi de ciclu primar și gimnazial din cadrul Școlii Gimnaziale „Elena Cuza”, cu care biserica a încheiat un protocol de colaborare. Menționăm că acest concurs se realizează și în colaborare cu Ministerul Educației Naționale.
Impactul acestui proiect este resimțit atât de copii (prin participarea la activități formale și nonformale, în cadrul proiectului), cât și de familiile acestora și de comunitatea noastră. Și putem spune că activitățile derulate în cadrul proiectului au atins câteva aspecte importante: elevii au descoperit istoria și figurile reprezentative ale Bisericii Ortodoxe Române, rolul acestora în păstrarea identității naționale și a credinței ortodoxe în timpuri de restriște; toți cei implicați în proiect (parteneri, familiile copiilor) au conștientizat rolul Bisericii Ortodoxe Române în evoluția culturală și spirituală a neamului românesc, și, nu în ultimul rând, comunitatea a beneficiat de sprijinul Bisericii, al școlii și al altor instituții educaționale și de cultură în dezvoltarea etosului local; copiii implicați în proiect au oferit exemple de bune practici în societate prin implicarea în activitățile proiectului.
Iată câteva dintre activitățile proiectului:
- Să ne cunoaștem credința – Biserica Ortodoxă Română – istorie și misiune – a fost organizată în tematica Aniversarea a 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (copiii au vizionat un film in cadrul Bibliotecii G.T. Kirileanu despre evenimentele importante din cei 140 de ani de autocefalie a B.O.R. și au prezentat câteva documente PPT – o istorie de 140 de ani în imagini)
- Patriarhii Bisericii Ortodoxe Române – modele de dăruire și de apărare a credinței ortodoxe- a fost organizată în tematica Aniversarea a 100 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie (copiii au organizat în cadrul Școlii Gimnaziale „ELENA CUZA” o expoziție cu afișe cu tema „Patriarhia Română și Patriarhii ei”
- Chipuri de preoți duhovnici de vocație și mărturisitori în secolul XX.(copiii s-au implicat, având ca modele de bunătate sfinții, în activități de binefacere; au realizat, în cadrul unor ateliere de lucru felicitări, mărțișoare, icoane pe sticlă, pe care le-au expus și valorificat)
- Sf. Cuvioși Cleopa și Paisie de la Sihăstria – izvor de iubire și credință jertfelnică pentru creștini – activitatea cea mai așteptată de către copii – „Pe urmele Sfinților Cuvioși Cleopa și Paisie”- o excursie educativă, o călătorie a bucuriei cunoașterii și trăirii duhovnicești.
Astfel, proiectul nostru a fost un prilej de cunoaștere și de recunoaștere a valorilor spirituale ale Bisericii Ortodoxe Române, a consolidat legătura între tradiție și contemporaneitate, și a oferit modele de credință și devotament pentru noile generații.
CREDINȚĂ ȘI MISIUNE ÎN BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ
Proiect susținut de Biserica „Nașterea Maicii Domnului” Precista 2, Protopopiatul Piatra Neamț, în cadrul Concursului Naţional Catehetic „Mărturisirea jertfelnică a dreptei credinţe – moştenirea unui secol de Patriarhat pentru copii şi tineri”
Părintele Cornel Iftimia, Biserica „Nașterea Maicii Domnului” Precista 2