Din nou în Bucovina – Un prilej de reflecție și reconectare cu valorile fundamentale ale credinței și culturii noastre

Bucovina, regiunea pitorească din nordul României, este cunoscută nu doar pentru peisajele sale spectaculoase, ci și pentru bogatul său patrimoniu spiritual și cultural. Mănăstirile din Bucovina sunt adevărate bijuterii ale artei medievale, atrăgând pelerini și turiști din întreaga lume.

După ce au experimentat frumusețea și liniștea mănăstirilor din Bucovina în cadrul primei excursii organizate, o parte dintre beneficiarii Centrului de zi pentru persoane vârstnice „Samariteanul Milostiv” din Săvinești și-au pregătit „bagajele” pentru o nouă aventură. În ochii lor, aceste călătorii nu sunt doar simple excursii, ci adevărate călătorii către suflet.

Cu inimile pline de nerăbdare și cu sufletele deschise către noi experiențe, „bunicii” săvineșteni au așteaptat cu nerăbdare următoarea aventură. Pentru mulți dintre ei, aceste călătorii reprezintă mult mai mult decât o simplă plimbare; sunt o oportunitate de a se reconecta cu credința și cu valorile lor spirituale, de a se simți încărcați de energie și inspirație în preajma locurilor cultural – religioase.

În săptămânile care au urmat primei excursii, din data de 6 aprilie 2024, s-a putut observa cum bucuria și entuziasmul călătoriei au continuat să strălucească în ochii lor. În timp ce se pregăteau pentru următoarea drumeție, discuțiile aprinse despre locurile pe care urmează să le viziteze și amintirile plăcute din excursia anterioară îi învăluie într-o aură de emoție.

Pentru acești seniori ai centrului, fiecare excursie este o oportunitate de a crea amintiri prețioase și de a întări legăturile dintre ei. Împărtășind aceste experiențe deosebite, ei nu doar că își îmbogățesc viețile personale, ci și întăresc comunitatea și solidaritatea dintre ei.

Așadar, cu inimile pline de recunoștință și cu sufletele pline de entuziasm, la data de 16 mai 2024, un grup de excursioniști s-a pregătit să pornească într-o călătorie de suflet, dis-de-dimineață, către mănăstirile Putna, Sihăstria Putnei, Sucevița, Moldovița și Bogdana. Și de această dată, doamna Florica Savin s-a preocupat de organizarea acestui frumos itinerariu.

Mănăstirea Putna: Refugiul spiritual al lui Ștefan cel Mare

Prima oprire a fost la Mănăstirea Putna, fondată în 1466 de către Ștefan cel Mare, domnitorul care a lăsat o amprentă de neșters asupra istoriei Moldovei. Situată într-un cadru natural idilic, înconjurată de dealuri împădurite, Putna este un loc de liniște și reculegere. Intrând pe poarta mănăstirii, am simțit imediat o pace profundă, accentuată de frumusețea simplă a bisericii și a curții interioare.

Mănăstirea Putna este prima și cea mai importantă ctitorie a domnitorului Ștefan cel Mare. De peste cinci veacuri, aceasta atrage credincioșii prin istoria și legendele sale. Mănăstirea este situată între Obcinele Bucovinei, intr-un loc pitoresc înconjurat de dealuri împădurite și de peisaje sălbatice.

Cu istorie prețioasă în spate și fiind refăcută în repetate rânduri, după cutremure, incendii și năvăliri străine, mănăstirea este un ansamblu arhitectural, îmbinând elementele moldovenești specifice cu cele bizantine, gotice și renascentiste. La interior, biserica este împodobită cu picturi viu colorate pe fondul foiței de aur, înfățișând chipuri de sfinți și scene biblice. Între acestea se evidențiază portretul domnitorului Ștefan cel Mare și cel al lui Daniil, sihastru căruia voievodul îi cerea adesea sfatul.

Biserica mănăstirii, dedicată Adormirii Maicii Domnului, impresionează prin arhitectura sa robustă și prin frescele interioare bine conservate. Muzeul mănăstirii adăpostește comori inestimabile, inclusiv manuscrise vechi, icoane și obiecte liturgice. Aici se află și mormântul lui Ștefan cel Mare, un loc de pelerinaj pentru toți cei care doresc să-și aducă omagiul acestui mare conducător.

Mănăstirea Sucevița: Un testament al artei medievale

Următoarea destinație a fost Mănăstirea Sucevița, un alt exemplu strălucit de arhitectură moldovenească și artă murală. Construită între 1583 și 1586, mănăstirea este renumită pentru frescele sale exterioare, care acoperă aproape integral zidurile bisericii. Scenele biblice și imaginile sfinților, pictate în culori vibrante, sunt de o frumusețe și complexitate uimitoare.

Printre cele mai impresionante fresce se numără „Scara Virtuților” și „Judecata de Apoi”, care nu doar încântă ochiul, ci și educă privitorul în privința învățăturilor creștine. Atmosfera de la Sucevița este una de contemplație și liniște, ideală pentru cei care doresc să se deconecteze de agitația cotidiană și să se conecteze cu spiritualitatea.

Mănăstirea Moldovița: Povestea pictată a creștinismului

Mănăstirea Moldovița, fondată în 1532 de Petru Rareș, este un alt loc unde arta și religia se împletesc armonios. Biserica mănăstirii, cu hramul Bunei Vestiri, este faimoasă pentru frescele sale exterioare, realizate în 1537. Scenele biblice, pictate într-o paletă de culori vibrante, sunt o mărturie a măiestriei artiștilor medievali moldoveni.

„Judecata de Apoi” și „Asediul Constantinopolului” sunt doar câteva dintre frescele care atrag privirile și stârnesc reflecția. Mănăstirea, înconjurată de peisaje naturale superbe, oferă o atmosferă de serenitate și inspirație spirituală, fiind un loc ideal pentru pelerinaj și meditație.

Mănăstirea Bogdana: Leagănul statalității moldovenești

Ultima oprire a fost la Mănăstirea Bogdana din Rădăuți, fondată în 1360 de Bogdan I, primul voievod al Moldovei. Aceasta este prima biserică de piatră din Moldova și adăpostește necropola primilor voievozi moldoveni, inclusiv pe cea a ctitorului său. Biserica, dedicată Sfântului Nicolae, impresionează prin simplitatea și robustețea sa, fiind un martor tăcut al începuturilor statalității moldovenești.

Mănăstirea Bogdana nu doar că oferă un loc de reculegere spirituală, dar și o incursiune în istoria timpurie a Moldovei. Mormintele voievozilor și frescele interioare sunt puncte de atracție pentru toți cei interesați de istoria și cultura românească.

Vizitarea mănăstirilor din Bucovina a fost o experiență profundă, care le-a oferit ocazia „bunicilor” săvineșteni, de a explora nu doar frumusețea artei medievale, ci și de a se conecta cu spiritualitatea și istoria țării noastre. Fiecare mănăstire are un caracter unic și oferă vizitatorilor o perspectivă asupra bogăției culturale și spirituale a Moldovei. Pelerinajul în Bucovina nu este doar o călătorie fizică, ci și una spirituală, un prilej de reflecție și reconectare cu valorile fundamentale ale credinței și culturii noastre.

În rândurile de mai jos găsiți mărturiile celor care au trait această experiență, care este unică, chiar dacă aceste repere culturale și relogioase au mai fost vizitate de-a lungul timpului.

Ziua de ieri a fost una profundă și plină de semnificație pentru noi, pelerinii. Am început călătoria noastră la Mănăstirea Putna, locul unde odihnește voievodul Ștefan cel Mare. Aici, am simțit o puternică legătură cu istoria și spiritualitatea neamului nostru, fiind cuprinși de o profundă reverență și admirație față de sacrificiile făcute de înaintașii noștri.

La Sihăstria Putnei, liniștea și frumusețea locului ne-au învăluit, oferindu-ne momente de meditație și introspecție. Am simțit cum pacea interioară se așează în sufletele noastre, în timp ce ne-am rugat și am reflectat asupra vieții noastre.

Mănăstirea Bogdana ne-a întâmpinat cu simplitatea și autenticitatea sa. Aici, am fost impresionați de vechimea și importanța istorică a locului, trăind emoția unei întoarceri în timp, la începuturile creștinismului în această parte a țării.

La Mănăstirea Sucevița, bogăția frescelor și frumusețea arhitecturii ne-au lăsat fără cuvinte. Fiecare detaliu părea să spună o poveste despre credință și devotament. Am fost profund atinși de măiestria și spiritualitatea ce emană din aceste ziduri vechi de secole.

În final, la Mănăstirea Moldovița, am simțit o profundă conexiune cu arta și cultura noastră străveche. Culorile vii și scenele biblice pictate pe zidurile mănăstirii ne-au umplut inimile de bucurie și recunoștință pentru moștenirea noastră spirituală și culturală.

Această zi a fost nu doar o călătorie fizică prin locuri sacre, ci și o călătorie interioară, în care ne-am redescoperit credința, liniștea și legătura cu strămoșii noștri. Am plecat mai îmbogățiți spiritual și emoțional, cu inimile pline de pace și recunoștință”, a povestit doamna Florica Savin.

Printre activitățile Centrului de zi se regăsesc și excursiile. Deja sunt la a treia călătorie cu grupul de la centru, iar acum am continuat periplul nostrum la mănăstirile din Bucovina. Am primit informații despre fiecare mănăstire vizitată, oferite de doamna Savin chiar în autocar. Și-a dat interesul ca fiecare pelerin să fie mulțumit și să plecăm cu câteva date istorice legate de aceste plaiuri bucovinene. Îmi doresc să continuăm șirul excursiilor și o aștept cu nerăbdare pe următoarea”, doamna Milica Paisa.

A fost organizată o nouă excursie în nordul Moldovei, în care ne-am simțit foarte bine, am rămas uimită de peisajele din zonă, iar mănăstirile sunt foarte frumoase și fiecare poartă un simbol aparte. La mănăstirea Moldovița, o maică-ghid ne-a prezentat istoricul lăcașului de cult, iar în autocar doamna Savin, un adevărat ghid, ne-a informat despre toate reperele vizitate”, doamna Mina Tofan.

Am mai vizitat aceste mănăstiri, dar mă bucur de fiecare data când le revăd pentru că sunt tot mai înfloritoare. Mulțumim organizatorilor și așteptăm următoarea excursie”, doaman Teodora Roman.

Amintiri de neuitat. Ne-am încărcat sufletește de dragoste și binecuvântare. Felicitari tuturor!”, doamna Veronica Ojog.

Am avut o excursie binecuvântată și plină de bucurie.duhonicească. Mulțumesc doamnei ghid, de asemenea, soferului și bineînțeles colegilor de drum. Hristos a înviat! Cu drag, Mia Popa.”

Hristos a înviat! Multumim din suflet pentru toate, sunteți minunați, oameni cu suflete deosebite! M-am simțit foarte bine alături de oameni ca dumneavoastră! Doamne, ajută-ne!”, doamna Adina Florescu.

Totul a fost o reușită, cele cinci mănăstiri ne-au încărcat spiritual. Doamna Savin a fost un ghid de excepție, un om sufletist, atentă la doleanțele noastre, grijulie si a ținut grupul într-o armonie plăcută. Cuvintele nu sunt mari, experiența zilei de ieri o port împărtăși si altor doritori. Vă mulțumesc!”, doamna Minodora Stoica.

O zi binecuvântată, un pelerinaj cu multă încărcătură sufletească. Mulțumesc pentru pelerinajul atăt de frumos! Cu ajutorul lui Dumnezeu și a Maicii Domnului sperăm că vom face și altele la fel!”, doamna Tatiana Crețu.

Brîndușa Dediu

Lasă un comentariu

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

go top