„Femeia creștină este cea care poate să ridice nivelul conștiinței neamului”

Maica Domnului, sfintele mironosițe, mucenițe, cuvioase, împărătese și toate celelalte femei sfinte, înscrise în calendarul Bisericii, reprezintă adevărate modele pentru femeile credincioase care se străduiesc, în familii sau în mănăstiri, în școli, spitale sau în alte instituții, să-și împlinească vocația sau misiunea lor de a fi adevărate lumini, aprinse din lumina lui Hristos Cel înviat”, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Biserica Ortodoxă a consacrat o duminică specială Sfintelor Femei Mironosițe, a treia după Sfintele Paști, recunoscând și prețuind astfel rolul lor de mărturisitoare și vestitoare ale Învierii lui Hristos. Femeile Mironosițe au manifestat curaj și fidelitate, mergând la mormântul Domnului Iisus Hristos și învrednicindu-se să-L vadă primele înviat din morți. Viețuind alături de Maica Domnului, Femeile Mironosițe au învățat de la ea, pe parcursul propovăduirii Evangheliei de către Hristos Domnul, să împlinească „tot ceea ce spune El”.

Și anul acesta, marea sărbătoare a fost prăznuită și de enoriașii Parohiei „Sfinții Voievozi” din Săvinești, la data de 19 mai. Lor li s-au alăturat numeroși alți credincioși, participând împreună la Sfânta Liturghie oficiată de părintele paroh Petru Munteanu.

 

Duminica aceasta vine ca o nouă mărturisire a Învierii, prin mesajul pe care îngerul îl împărtășește femeilor mironosițe venite la mormântul Domnului. Acestea devin astfel martore și mărturisitoare ale minunii Învierii lui Hristos din morți.

În cadrul Sfintei Liturghii, s-a citit pericopa din Evanghelia după Marcu 15, versetele 43-47; 16,1-8, iar la final părintele Petru Munteanu a adresat un cuvânt de învățătură celor aflați în sfântul lăcaș de cult, omilie care a evidențiat virtuțile femeilor creștine și faptul că ele au devenit modele pentru toate femeile.

„Biserica a rânduit astăzi, la Duminica Femeilor Purtătoare de Mir, prin Evanghelia de astăzi, să ne reamintească pentru a celebra împreună, cel mai mare dar pe care l-a primit creația întreagă de la Dumnezeu, ultima lucrare a Creatorului din cele șase zile ale Creației și anume femeia.

Biserica a rânduit în această duminică să celebreze pe femeie, dar nu pe orice femeie, ci pe femeia care dorește să intre în Spatiul Învierii. Femeia care dorește să intre în spațiul Învierii este cea care ține neamul…

Neamul nostru va fi ținut și va avea șanse să existe doar dacă vom avea femei creștine în Spațiul Învierii.

De aceea, vedeți că cea mai mare ofensă care se face neamului nostru de la Revoluție încoace este tocmai această agresiune împotriva femeii. Traficul de persoane, femeile bătute, abrutizate, drogate, îl putem socoti ca un plan de a distruge un neam. Un neam se distruge când femeia creștină este distrusă. Când fiica este drogată, vândută, traficată, se distruge lumina credinței în Înviere, se stinge odată cu aceasta parcursul spre Împărăție al unui neam întreg.

De aceea, Biserica este atât de sensibil preocupată de situația aceasta dramatică prin care trece astăzi neamul nostru românesc. O dramă ale cărei răni se văd și astăzi în jurul nostru. Pentru că femeia care are în ea lumina Învierii este șansa neamului nostru și șansa Împărăției lui Dumnezeu. Femeia care caută pe Hristos cel Înviat este misticul familiei. Îl ia pe copil, îl leagănă, îl pupă, îl duce la icoane, îl aduce la împărtășit.

Este greu să fii astăzi femeie purtătoare de mir, pentru că ceilalți din jur vor zice că ți-ai pierdut mințile.

Astăzi trebuie să ai alte opțiuni, nu să te oglindești în chipul Maicii Domnului, trebuie să fii altfel. Și dacă preocupările sunt altele, atunci se prăbușește un neam. Se distruge tot ceea ce poate să creeze o arhitectură numită Biserica lui Hristos, care duce către Împărăția lui Dumnezeu. De aceea, mesajul Sfintei Biserici de astăzi se adresează femeilor care doresc în viața lor să-L caute pe Hristos cel Înviat. Și apoi să ni-L prezinte nouă, pentru că și noi suntem la biserică datorită unei credincioase. Ar fi fost Ștefan cel Mare Sfânt, dacă nu era mama lui Ștefan cel Mare? Deci, întotdeauna când avem o lumină a credinței în Dumnezeu în casă mai există o speranță de vindecare, de sfințenie. Dar când lumina s-a stins? Femeia credincioasă este femeia care devine o binecuvântare pentru tot ceea ce atinge, pentru că mesajul ei în casă este cu totul altul. Când discută cu soțul ei care îi spune spune ce a făcut, din realizările materiale ale acestei lumi perisabile, mașină, casă, bunuri, ea se uită la el și zice: «Nu contează ce ai făcut», el ascultă contrariat cuvântul ei, «contează câtă iubire ai pus în ceea ce ai făcut». Câtă iubire ai pus în ce ai făcut. Ea lucrează cu iubirile care deschid Spațiul Învierii. Ea este delicată, tandră, este o poezie.

Pentru ea, apele limpezi și proaspete ale sufletului contează mai mult decât universul tehnic și materialist al bărbatului. Și de aceea femeia creștină este cea care poate să ridice nivelul conștiinței neamului, femeia aceasta este sămânța unui neam care poate să învieze, pentru că ea mărturisește Învierea lui Hristos.”

Există o tradiție în parohia păstorită de părintele Munteanu, de Ziua Mironosițelor se organizează o sărbătoare câmpenească. Acest eveniment aduce împreună comunitatea săvineșteană, care petrece timp de calitate, împărtășind din cei mai buni cozonaci și păști și ciocnind ouă roșii, simboluri ale Învierii și ale vieții veșnice. Anul acesta, vremea nu a fost prielnică pentru desfășurarea acestei manifestări în Lunca Bistriței, însă bucuria întâlnirii nu a fost umbrită, căci sărbătoarea s-a mutat în casa praznicală din curtea bisericii.

Acolo, sub acoperișul primitor al casei praznicale, enoriașii au recreat atmosfera de sărbătoare, plină de căldură și comuniune. Mesele s-au umplut de bunătăți tradiționale, iar râsetele și voia bună au umplut sala. Părintele Munteanu, alături de credincioșii săi, a povestit despre semnificația zilei și despre exemplul femeilor mironosițe, care prin credința și curajul lor, au devenit modele de urmat pentru toți creștinii.

Chiar dacă a fost schimbată locația, sărbătoarea a păstrat vie tradiția și a întărit legăturile dintre membrii comunității. Oamenii și-au împărtășit poveștile, au râs împreună, consolidându-și astfel sentimentul de apartenență și credință. Fiecare ou ciocnit și fiecare bucată de cozonac împărțită au devenit simboluri ale unității și ale bucuriei comune, demonstrând că adevărata esență a sărbătorii nu stă în locul unde se desfășoară, ci în inimile celor care o trăiesc.

În această stare de recunoștință și comuniune, mai mulți credincioși prezenți la Ziua Mironosițelor au mers în Lunca Bistriței, unde au luat parte la slujba de hram a troiței închinate Femeilor Mironosițe. Troița, o mărturie a credinței și devoțiunii, a fost construită de familia Tănase, Sergiu și Felicia, împreună cu câțiva prieteni apropiați. Acești oameni de bine au dorit să-i mulțumească Bunului Dumnezeu pentru tot ajutorul primit în momentele dificile ale vieții.

Amintim că troița a fost sfințită la data de 8 mai 2022, într-o ceremonie emoționantă, care a adunat comunitatea săvineșteană pentru a celebra această ofrandă spirituală. De atunci, troița a devenit un loc de pelerinaj și rugăciune, o oază de liniște și reflecție pentru toți cei care o găsesc în cale.

Pe măsură ce credincioșii se adunau în jurul troiței, slujba de hram a a fost oficiată de părintele paroh Petru Munteanu, fiind invitat și părintele Mihai Meraru. Rugăciunile și cântările s-au înălțat către cer, purtând cu ele mulțumirile și speranțele celor prezenți. Atmosfera era impregnată de un profund sentiment de comuniune spirituală, fiecare participant simțind legătura invizibilă care îi unea în credință și recunoștință.

Doamna Lina Horciu, mama Feliciei Tănase, înconjurată de prieteni și membri ai comunității, a primit cu emoție și bucurie cuvintele de apreciere și binecuvântare rostite de părintele Munteanu, menționând la rândul ei: „Mulțumesc Bunului Dumnezeu că ne aflăm astăzi aici, chiar dacă Felicia nu a reușit să ajungă, știu că este apropae de noi, lângă noi, cu sufletul. Vă mulțumesc tuturor!”

Astfel, prin aceste frumoase tradiții și prin devotamentul credincioșilor săvineșteni și nu numai, Ziua Mironosițelor a fost celebrată nu doar ca un eveniment religios, ci ca un adevărat testament al dragostei și unității unei comunități adunate sub semnul credinței și al recunoștinței față de Bunul Dumnezeu.

 

Brîndușa Dediu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

go top